Η Ericsson ηγείται του ευρωπαϊκού έργου 5GCAR

Μελών ΣΕΠΕ

08 Ιουνίου 2017

Μια κοινοπραξία εταιρειών υπό την ηγεσία της Ericsson (NASDAQ: ERIC) έλαβε την ανάθεση του έργου 5GCAR την 1η Ιουνίου, με στόχο την ανάπτυξη μιας συνολικής αρχιτεκτονικής συστημάτων 5G η οποία θα παρέχει συνδεσιμότητα οχημάτων προς οπουδήποτε (vehicle-to-everything, V2X) από άκρο σε άκρο, επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αξιόπιστες υπηρεσίες V2X χαμηλής καθυστέρησης.

Σε σύνολο 101 έργων, διατηρήθηκαν 21 στην δεύτερη φάση της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για υποδομές 5G (5G PPP), η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατασκευαστών, τηλεπικοινωνιακών παρόχων, παρόχων υπηρεσιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ερευνητών.

Το έργο αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την τεχνολογία 5G για συνδεδεμένα οχήματα. Για τη δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας 5G ΡΡΡ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προϋπολογίσει 154 εκατομμύρια ευρώ για καινοτόμα έργα όπως το 5GCAR, σε διαφορετικούς κλάδους της βιομηχανίας. Η κοινοπραξία θα είναι υποψήφια για χρηματοδότηση με σκοπό την πραγματοποίηση δοκιμών και την εξασφάλιση της ασφαλούς υλοποίησης της τεχνολογίας συνδεδεμένων οχημάτων έως το 2020.

Ο Franck Bouetard, επικεφαλής της Ericsson στη Γαλλία, δήλωσε: «Η χρηματοδότηση του έργου μας 5GCAR από την Ε.Ε. αποτελεί σημαντικό βήμα, καθώς παρέχει στην πρωτοβουλία μας τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς έως το 2020. Η ύπαρξη τέτοιων έργων στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο του διεθνούς ανταγωνισμού, καθώς εξασφαλίζει πρόσθετες επιχειρηματικές δραστηριότητες και θέσεις εργασίας για την ήπειρό μας στο μέλλον.»

Στις 14 Ιουνίου ο Mikael Fallgren, Εξειδικευμένος Ερευνητής της Ericsson και επικεφαλής του έργου 5GCAR, θα παρουσιάσει στη Φινλανδία το έργο 5GCAR, το οποίο ασχολείται με την έρευνα και καινοτομία στην επικοινωνία 5G των αυτοκινήτων.

Πληροφορίες για το έργο 5GCAR

Το έργο 5GCAR θα είναι διετούς διάρκειας (από τον Ιούνιο του 2017 έως το Μάιο του 2019) και σε αυτό θα απασχοληθούν περίπου 30 ερευνητές πλήρους απασχόλησης με προϋπολογισμό 8 εκατομμύρια ευρώ.

Στην κοινοπραξία συμμετέχουν 14 εταίροι: Ericsson, Bosch, Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya, Centro Tecnológico de Automoción de Galicia, Chalmers University of Technology, Huawei, King’s College London, Marben, Nokia, Orange, PSA group, Sequans, Viscoda, και Volvo Cars. 

Για περισσότερες πληροφορίες για τους στόχους του έργου 5GCAR μπορείτε να ανατρέξετε εδώ.

Σχετικά με την πρωτοβουλία 5G ΡΡΡ

Στην πρωτοβουλία 5G PPP, η Ένωση Υποδομών 5G (5G IA) εκπροσωπεί την πλευρά του ιδιωτικού τομέα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπεί την πλευρά του δημοσίου. Η Ένωση 5G ΙΑ δεσμεύεται για την εξέλιξη της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη και τη δημιουργία διεθνούς συναίνεσης για την εν λόγω τεχνολογία. Για τον σκοπό αυτό, η Ένωση και τα μέλη της εκτελούν πλήθος διαφορετικών δραστηριοτήτων σε σημαντικούς στρατηγικούς τομείς, όπως ενδεικτικά προτυποποίηση, φάσμα συχνοτήτων, έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και συνεργασία με άλλους στρατηγικούς τομείς της βιομηχανίας. Η πρωτοβουλία 5G ΡΡΡ θα προσφέρει λύσεις, αρχιτεκτονικές, τεχνολογίες και πρότυπα για τις καθολικές υποδομές επικοινωνίας νέας γενιάς την ερχόμενη δεκαετία.

Η πρόκληση για τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για υποδομές 5G (5G PPP) είναι η εξασφάλιση της Ευρωπαϊκής ηγεσίας στους τομείς όπου η Ευρώπη είναι ισχυρή ή διαθέτει τη δυνατότητα δημιουργίας νέων αγορών, όπως είναι οι έξυπνες πόλεις, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας (e-health), οι ευφυείς μεταφορές, η εκπαίδευση, καθώς και η ψυχαγωγία και τα μέσα ενημέρωσης. Η πρωτοβουλία 5G PPP θα ενισχύσει την Ευρωπαϊκή βιομηχανία έτσι ώστε να είναι ανταγωνιστική στις διεθνείς αγορές, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει και νέες ευκαιρίες για καινοτομία. Θα «ανοίξει μια πλατφόρμα που θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τον κοινό μας στόχο να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την τεχνολογική μας ηγεσία σε διεθνές επίπεδο».

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ