Δελτία Τύπου ΣΕΠΕ

Ολοκληρώθηκε το digital economy forum 2016 τοποθετώντας την ψηφιακή οικονομία, στρατηγικό άξονα για την επανεκκίνηση της οικονομίας

sepe_pressrelease2

Τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής άμεσα ανακοίνωσε

ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του

 

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να χάσει την “ιστορική ευκαιρία της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης” επεσήμανε, κατά τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στο digital economy forum 2016, ο Πρωθυπουργός, κύριος Αλέξης Τσίπρας. Κλείνοντας τις εργασίες του forum της ψηφιακής οικονομίας στο επίσημο δείπνο του Συνεδρίου, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση στο άμεσο χρονικό διάστημα της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, ενός οργάνου που, όπως τόνισε, “έρχεται να δώσει μια θεσμική λύση στο ενδημικό πρόβλημα των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα”. Σημειώνοντας ότι η μεγάλη ευκαιρία, που ανοίγεται, αυτή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, δεν πρόκειται να χαθεί, ο κύριος Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία και η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής θα βρίσκονται σε άμεση και διαρκή συνεργασία με τον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

 

Ο Πρωθυπουργός μετέφερε στους προσκεκλημένους τη βούληση της κυβέρνησης να απελευθερώσει τη δυναμική του κλάδου της ψηφιακής οικονομίας, ο οποίος, όπως τόνισε, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν αντιμετωπίστηκε με την δέουσα σημασία του και αυτό έχει κοστίσει. “Αν συνεργαστούμε σωστά, μπορούμε να χτίσουμε ένα πλαίσιο που να απογειώσει τις δυνατότητες της οικονομίας, μέσα από την αξιοποίηση της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών” τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα σχέδιο εθνικής ψηφιακής πολιτικής, “που πρέπει να βασίζεται σε θεσμούς, να εγγυάται τη σταθερότητα στην αγορά και την κοινωνία, να επιτρέπει τη συμμετοχή στην οικονομία και την κοινωνία της πληροφορίας, να σέβεται και να προστατεύει τα ψηφιακά δικαιώματα, να δίνει τη δυνατότητα στους νέους να εργαστούν στην Ελλάδα”.

 

Κλείνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε πως η χώρα έχει ανάγκη από μια συνεκτική πολιτική για τη συνολική ψηφιακή αναβάθμισή της. O Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός σε κάθε υγιή αναπτυξιακή προσπάθεια του κλάδου, σε διαρκή συνεργασία μαζί του, μέσω της νέας θεσμικής τομής της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής.

 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας, κύριος Τάσος Τζήκας, τόνισε: “Είμαι πεισμένος, έχοντας και την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου, ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να καταφέρουμε, στηριζόμενοι στον ανθρώπινο και επιχειρησιακό πλούτο που διαθέτουμε να δημιουργήσουμε μια νέα στρατηγική βιομηχανία για την πατρίδα μας, όπως είναι ο Τουρισμός και η Ναυτιλία. Τη βιομηχανία Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Σύμφωνα με την IDC υπάρχουν 4.700 μικρομεσαίες, κυρίως, επιχειρήσεις πληροφορικής σε όλη την Ελλάδα με περισσότερα από 230.000 υψηλής εξειδίκευσης στελέχη, και παράλληλα διαθέτουμε 40 σχολές πληροφορικής που «παράγουν» 5.000 επιστήμονες πληροφορικής κάθε χρόνο. Και βέβαια υπάρχουν 200.000 νέοι, κυρίως των τεχνολογικών σχολών, που μεταναστεύσανε στην Ευρώπη. Αυτός είναι λοιπόν ένας «στρατός» επιχειρήσεων και επιστημόνων με μεγάλη τεχνογνωσία, που μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα και να την τοποθετήσουν στο χάρτη της ψηφιακής πρωτοπορίας”.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ αναφέρθηκε στη διαχρονική έλλειψη ψηφιακής στρατηγικής και τις επιπτώσεις αυτής ακόμα και σε σχέση με το χρέος, σημειώνοντας ότι “Σύμφωνα με μελέτες του ΟΟΣΑ, η παραοικονομία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται από 45 μέχρι 65 δις ευρώ. Αν λοιπόν υποθέσουμε έναν μέσο όρο πάνω από 50 δις το χρόνο με έναν συντελεστή φορολογίας περίπου στο 30% να είναι οι διαφεύγοντες φόροι, μιλάμε για πάνω από 15 δις ευρώ ετησίως. Πολλαπλασιάζοντας τους φόρους που διαφεύγουν, δηλαδή 15 δις ευρώ επί 20 που είναι τα χρόνια ζωής του ΣΕΠΕ, γιατί από την πρώτη μέρα δημιουργίας του προτείνουμε ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΤΟΥ, προκύπτουν 300 δις. Δηλαδή σχεδόν το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ”.

CEO Panel
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κύριος Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε το συνέδριο αφετηρία ενός νέου ξεκινήματος, σημειώνοντας ότι ο κλάδος έχει μεγάλες δυνατότητες. “Έχουν γίνει βήματα αλλά χρειάζονται πολλά περισσότερα. Στον τομέα είμαστε αδικαιολόγητα πίσω” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Το CEO panel, που ακολούθησε, εξελίχθηκε σε μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες ενότητες του digital economy forum 2016 με τους συμμετέχοντες να τονίζουν και αυτοί την ανάγκη που υπάρχει για τη διαμόρφωση μίας ψηφιακής στρατηγικής από την πλευρά του ελληνικού κράτους. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να υπάρχει συνέχεια από την πλευρά του κράτους, ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των έργων που υλοποιούνται στο δημόσιο. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι, όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά και πολλές από τις μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, όχι μόνο έχουν στηρίξει τα τελευταία χρόνια τις ελληνικές θυγατρικές τους, αλλά είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν περαιτέρω, ώστε οι ψηφιακές τεχνολογίες να αξιοποιηθούν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό. Ευκαιρίες υπάρχουν και για τις ελληνικές εταιρείες, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο εξωτερικό αν και ακόμη η κακή εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα επηρεάζει αρνητικά, όπως επεσήμαναν οι συμμετέχοντες.

Ψηφιακό επιχειρείν
Μιλώντας στην ενότητα για το Ψηφιακό Επιχειρείν, η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, υπογράμμισε ότι η “έξυπνη” βιομηχανία μπορεί να γίνει η απάντηση στην οικονομική κρίση. Σημειώνοντας ότι “το ψηφιακό επιχειρείν και οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν το νέο μοντέλο για την επανεκκίνηση της οικονομίας”, η ίδια τόνισε ότι το ψηφιακό επιχειρείν και η ψηφιακή οικονομία αποτελούν το νέο μοντέλο για την επανεκκίνηση της χώρας: “Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας επανάστασης, της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αυτή της τεχνολογίας. Ανάπτυξη της παραγωγής, βασισμένη στην καινοτομία και την εξωστρέφεια” τόνισε.

Από την πλευρά της, η Βουλευτής της ΝΔ, Υπεύθυνη Τομέα Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, υπογράμμισε ότι “η ψηφιακή οικονομία αποτελεί έναν από τους βασικούς και κρίσιμους πυλώνες για ανάκαμψη και επιστροφή στην ανάπτυξη”. Και πρόσθεσε: “υπάρχουν σήμερα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην αγορά Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και το ψηφιακό πλεονέκτημα επιδρά ευεργετικά στην αντοχή των επιχειρήσεων στην οικονομική κρίση και στο μείζον θέμα της απασχόλησης”.

Από το βήμα του συνεδρίου ο Πρόεδρος ΔΣ του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) & Επίτιμος Πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κύριος Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για την ψηφιακή σύγκλιση και την οικονομία: “Ο αποτελεσματικός ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και των επιχειρήσεων της χώρας μας, βάσει σχεδίου, θα βελτιώσει το επιχειρηματικό μας περιβάλλον και θα συμβάλει ουσιαστικά στην πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Στις νέες τάσεις της τεχνολογίας, οι οποίες οδηγούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας, αναφέρθηκε ο Senior Vice President EMEA Region, MD CEMA Region της IDC, κύριος Steven Frantzen.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο Mobility, το Cloud Computing, τα Big Data Analytics και τα Wearables, σημειώνοντας ότι αποτελούν τις τάσεις της νέας τεχνολογίας, που θα καθοδηγήσουν τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα. “Θα πρέπει όλοι να ενσκήψουν σε αυτά. Είναι ένας άλλος κόσμος που θα πρέπει να τον αναγνώσουμε και να τον ενσωματώσουμε” ανέφερε. Οι συμμετέχοντες στο πάνελ για το Ψηφιακό Επιχειρείν συμφώνησαν, ότι η ψηφιακή οικονομία αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την απουσία μιας συνεκτικής στρατηγικής, η οποία να εφαρμόζεται με συνέπεια και συνέχεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, στο πλαίσιο του digital economy forum 2016 βραβεύτηκαν δύο ομάδες παιδιών για τις διακρίσεις τους σε διεθνείς διαγωνισμούς, ως ελάχιστη αναγνώριση πως παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι νέοι αυτοί άνθρωποι παραμένουν μαχητές και είναι αποφασισμένοι να προτάξουν τη σκληρή δουλειά και προσπάθεια ενάντια στην κρίση και στην αβεβαιότητα, γνωρίζοντας και τη διεθνή καταξίωση των προσπαθειών τους. Τα βραβεία στις ομάδες, Zanneio Stardust από το Ζάννειο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Πειραιά και Pομποτικής Hyperion Robotics του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας απένειμε ο Πρωθυπουργός, κύριος Τσίπρας. Ενώ βραβείο για την εικοσαετή προσφορά στα παιδιά που έχουν ανάγκη, μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, απονεμηθεί από τον Πρόεδρο ΔΣ του ΣΕΠΕ στο Μη Κυβερνητικό Οργανισμό “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. 

Από αριστερά: Βασίλης Ορφανός, Β΄ Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ, Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ, Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώτα Παπαρίδου, Α΄ Εκτελεστική Αντιπρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ, Γιάννης Σύρρος, Γενικός Διευθυντής ΣΕΠΕ, Βασίλης Χρηστίδης, Μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ.


Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αλέξης Τσίπρας.


Ο Πρόεδρος ΔΣ του ΣΕΠΕ, κ. Τάσος Τζήκας.


Βράβευση του Zanneio Stardust


Βράβευση του Hyperion Robotics

Βράβευση του Χαμόγελο του Παιδιού - Από αριστερά: Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ Χαμόγελο του Παιδιού, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Τάσος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΕ.

{{{ ArticleFiles }}}

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Περισσότερα