H Intel Capital προσεγγίζει την ολοκλήρωση επενδύσεων ύψους μισού δις. δολαρίων, με νέες συμφωνίες άνω των $22 εκατ. να ανακοινώνονται στο Annual Global Summit

Μελών ΣΕΠΕ

05 Νοεμβρίου 2015

H Intel Capital, o οργανισμός παγκόσμιων επενδύσεων, συγχωνεύσεων και εξαγορών (M&A) της Intel Corporation, ανακοίνωσε σήμερα, στο πλαίσιο του Intel Capital Global Summit, νέες επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των $22 εκατομμυρίων, σε 10 startups. Οι εταιρείες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από το ρηξικέλευθο πνεύμα τους, όπως η Chargifi*, η οποία αναπτύσσει λύσεις ασύρματης φόρτισης, αλλά και από τη δυναμική τους προσέγγιση στην εξεύρεση μεθόδων ψηφιακής μοντελοποίησης του ανθρώπινου σώματος, όπως είναι η Body Labs*, προσέρχονται στο χαρτοφυλάκιο της Intel Capital με την επαναστατική και ανατρεπτική  καινοτομία που κομίζουν, σε ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών.

«Με τη σημερινή μας ανακοίνωση, οδεύουμε προς το στόχο μας, ο οποίος είναι η επένδυση άνω των $500 εκατομμυρίων σε startups, το 2015,» δήλωσε ο κύριος Wendell Brooks, Intel corporate vice president και επερχόμενος πρόεδρος της Intel Capital. «Σε συνδυασμό με μια ακόμη θετική κατάληξη, είμαστε στα πρόθυρα ενός από τα πιο επιτυχημένα έτη της εταιρείας μας.»

Η σημερινή ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο του ετήσιου Intel Capital Global Summit, το οποίο διεξάγεται στο San Diego. Κλείνοντας 16 χρόνια, η συγκεκριμένη διοργάνωση, η οποία αποτελεί την κορυφαία συνάντηση δικτύωσης των παραγόντων του κλάδου του venture capital, προσέλκυσε πάνω από 1.000 ιδρυτές, CEOs και καινοτόμους δημιουργούς, οι οποίοι ανέλυσαν, επί 2 ημέρες, θέματα δημιουργίας εταιρειών, δικτύωσης, εκμάθησης και έμπνευσης.  

«Αυτό που καθιστά την Intel Capital μοναδική, είναι ο τρόπος, με τον οποίο, το παγκόσμιο δίκτυό μας ενισχύει την καινοτομία, σε όλο το τεχνολογικό φάσμα,» ανέφερε ο Arvind Sodhani, Intel executive vice president και απερχόμενος πρόεδρος της Intel Capital. «Καθώς προετοιμάζομαι να αποσυρθώ, από μια 35ετή καριέρα στην Intel, αισθάνομαι υπερήφανος, που μπορώ να πω ότι έχουμε καταστήσει την Intel Capital σε έναν από τους μεγαλύτερους, πλέον επιτυχημένους και με τη μεγαλύτερη επιρροή, επενδυτικούς ομίλους στον πλανήτη.»

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Sodhani παρουσίασε το πρώτο Βραβείο του Επιχειρηματία της Χρονιάς της Intel Capital και το απένειμε στους Kevin Reid και Rodney Rogers, συνιδρυτές της Virtustream. Το συγκεκριμένο βραβείο αποτελεί αναγνώριση της ικανότητάς τους να ξεκινήσουν ένα startup από το γκαράζ και να το φτάσουν στα επίπεδα του $1,2 δισεκατομμυρίων, σε λιγότερο από έξι χρόνια.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τις νέες επενδύσεις, οι οποίες προέρχονται από 5 χώρες:

Νέες τεχνολογίες στην Επικοινωνία

Η FreedomPop* (Los Angeles, California, Η.Π.Α.) παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες mobile, έτσι ώστε κανείς να μη μένει εκτός του «συνδεδεμένου δικτύου». Ιδρύθηκε το 2010 και επαναπροσδιορίζει τους κανόνες της Αμερικανικής βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών, καθώς προσφέρει στους καταναλωτές πρόσβαση σε δωρεάν Internet υψηλής ταχύτητας, αλλά και υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας σε όλη τη χώρα.

Η LISNR* (Cincinnati, Ohio, Η.Π.Α.) έχει δημιουργήσει το Smart Tones, ένα νέο τηλεπικοινωνιακό πρωτόκολλο, το οποίο αποστέλλει δεδομένα μέσω φωνής, χρησιμοποιώντας υψίσυχνη τεχνολογία, που δεν την αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο αυτί. Πρόκειται για ένα αρχείο ψηφιακού ήχου, το οποίο μετατρέπει οποιοδήποτε ηχείο ή αρχείο πολυμέσων, σε πομπό, ο οποίος λειτουργεί με ενιαίο τρόπο σε φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον, πιο αποτελεσματικά από όλες τις υπάρχουσες λύσεις της αγοράς, και ειδικότερα, του Bluetooth και του παραδοσιακού ACR. H LISNR είναι η πλέον πρόσφατη εταιρεία χαρτοφυλακίου, η οποία λαμβάνει επένδυση από το επαναστατικό, ύψους $125 εκατομμυρίων ταμείο Diversity Fund της Intel Capital.

Η Sckipio* (Ramat Gan, Ισραήλ), είναι ηγέτης στα G.fast modems, και η πρώτη εταιρεία, η οποία ανακοίνωσε και κυκλοφόρησε στο εμπόριο, τα πρώτα G.fast chipsets, τα οποία παρέχουν μέχρι και 1Gbp/s ταχύτητα broadband, στο τελευταίο τμήμα σύνδεσης μιας κατοικίας (last mile), μέσω της υπάρχουσας υποδομής χαλκού.

Η what3words* (Λονδίνο, Μ. Βρετανία) είναι μια πολυβραβευμένη εταιρεία πλατφόρμας διευθυνσιοδότησης, η οποία επιτρέπει στα άτομα, να εντοπίζουν και να επικοινωνούν με μια τοποθεσία, με περισσότερη ακρίβεια, μεγαλύτερη ευκολία και με λιγότερη ασάφεια από εκείνη του GPS, ή του ταχυδρομικού κώδικα (ο οποίος δεν υφίσταται σε πολλές χώρες). Η what3words λειτουργεί σε πολλαπλές πλατφόρμες, μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί σε άλλες εφαρμογές και παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες αύξησης της αποδοτικότητας για τις επιχειρήσεις.

 

Τεχνολογία γύρω από τον Άνθρωπο

Η Body Labs (Νέα Υόρκη, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.) συλλέγει, ψηφιοποιεί και οργανώνει όλα τα δεδομένα και τις πληροφορίες, οι οποίες σχετίζονται με την κατάσταση του ανθρώπινου σώματος και την κινητικότητά του. Η αποστολή του είναι να μετατρέψει το ανθρώπινο σώμα σε μια ψηφιακή πλατφόρμα, πάνω και γύρω από την οποία θα σχεδιαστούν, θα παραχθούν και θα πωληθούν αγαθά και υπηρεσίες.

Η Microprogram Information* (Taichung, Ταϊβάν) είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στο Internet of Things, δημιουργώντας λύσεις και παρέχοντας σχετικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, παρέχει το θεμελιώδες hardware αλλά και το software, καθώς και τις υπηρεσίες διαχείρισης των πληροφοριών στο backend, για ενοικιάσεις ποδηλάτων, στόλους ταξί, φορητά συστήματα αυτόματων συναλλαγών (POS) και άλλα. Η εταιρεία έχει ισχυρή παρουσία στο χώρο των υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών, στην ενσωμάτωση συστημάτων embedded και είναι πεπειραμένη στην παροχή τεχνικής υποστήριξης για RFID/MiFARE.

Η Perfant Technology* (Πεκίνο, Κίνα) αναπτύσσει τεχνολογίες ψηφιακής απεικόνισης και βίντεο, που στοχεύει σε εφαρμογές τεχνητής ευφυΐας, μηχανικής όρασης, τρισδιάστατης αναπαράστασης και εικονικής πραγματικότητας. Η νέα πανοραμική κάμερα της Perfant, με την ονομασία eyesir, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς, όπως στον τουρισμό, την αεροπορία, την εικονική πραγματικότητα, τα έξυπνα σπίτια, την κτηματομεσιτική, τα ΜΜΕ, τις διοργανώσεις γάμων, τα αθλήματα και άλλα.

 

Νέες λύσεις σε παλιά προβλήματα

Η Chargifi (Λονδίνο, Μ. Βρετανία) αναπτύσσει ένα δίκτυο ασύρματης φόρτισης, χρησιμοποιώντας την διαθεσιμότητα ηλεκτρικής ισχύος για να βελτιώσει την καθημερινότητα των ανθρώπων, σε καφετέριες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, γραφεία, αεροδρόμια και άλλα. Τα “Chargifi Spots” δημιουργούν ένα έξυπνο δίκτυο, το οποίο προσφέρει στα άτομα πρόσβαση σε ηλεκτρική ισχύ για τις φορητές συσκευές τους, οπουδήποτε και οποτεδήποτε τη χρειαστούν.

Η KMLabs* (Boulder, Colorado, Η.Π.Α.) είναι μια κορυφαία εταιρεία κατασκευής μικρών, υψηλής απόδοσης και υπερταχέων, προηγμένων συστημάτων λέιζερ για ερευνητικές και βιομηχανικές εφαρμογές, όπως πολυφωτονική απεικόνιση, φασματοσκοπία, OCT, δημιουργία συχνοτήτων THz, CEP, μικρομηχανική και δημιουργία σύγχρονων «μαλακών» ακτίνων X και παλμών EUV επιπέδου attosecond. Είναι ο μοναδικός εμπορικός προμηθευτής «επιτραπέζιας» συσκευής σύμφωνης δέσμης λέιζερ Χ-ray. Τα συστήματα λέιζερ ενός femptosec (1 δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου), που παράγει η εταιρεία και τα λέιζερ τιτανίου-ζαφειρίου, προσφέρουν πρωτοποριακές νέες λύσεις βιομηχανικής μετρολογίας, απεικόνισης και χαρακτηρισμού υλικών.

Η Prieto Battery* (Fort Collins, Colorado, Η.Π.Α.) παρέχει προηγμένες τρισδιάστατες μπαταρίες και εστιάζει στην εμπορευματοποίηση μιας κατοχυρωμένης τεχνολογίας μπαταρίας ιόντων λιθίου, η οποία παρέχει επαναστατικά επίπεδα απόδοσης σε ανταγωνιστικό κόστος, χωρίς να εφαρμόζονται τοξικά υλικά και με τη δυνατότητα προσαρμογής του σχήματος.

Επιπροσθέτως, η Intel Capital ανακοίνωσε τη εισαγωγή στο χαρτοφυλάκιό της, της Parallel Machines*, μιας εταιρείας, που βρίσκεται στα πρώτα της στάδια και εστιάζει στην παροχή περιβάλλοντος υψηλής βελτιστοποίησης για εξελισσόμενα πρoγνωστικά analytics και μηχανική μάθηση. Η εταιρεία, η οποία διατηρεί γραφεία στο Τελ Αβίβ, τη Βοστώνη, την Καλιφόρνια και το Σιάτλ, ιδρύθηκε το 2014 από διακεκριμένους επιχειρηματίες, με γνωστικό υπόβαθρο στα κατανεμημένα πληροφοριακά συστήματα, τον προγραμματισμό συστημάτων, την μηχανική μάθηση και τα στατιστικά μαθηματικά.

 

Για πρώτη φορά, εξάλλου, αυτή τη χρονιά το Global Summit προχώρησε στην επίδειξη υφιστάμενων εταιριών, που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο της Intel Capital και οι οποίες απεκάλυψαν τα νέα τους προϊόντα.

  • Η Altia Systems* έκανε επίδειξη του PanaCast, του πρώτου προσωπικού συστήματος πανοραμικής εμπειρίας με βίντεο 4Κ, για το Intel® Unite™, με οπτικό πεδίο 180 μοιρών, επιτρέποντας έτσι, στους συμμετέχοντες να βλέπουν στον περίγυρό τους ένα  βίντεο και να αλληλεπιδρούν με απλές χειρονομίες.
  • Η Avogy*, δημιουργός του Zolt Laptop Charger Plus – το οποίο είναι μικρότερο και ελαφρύτερο από τα παραδοσιακά  εξωτερικά συστήματα τροφοδοσίας και το οποίο, επιτρέπει στους χρήστες να τροφοδοτούν τον φορητό τους υπολογιστή, ταυτόχρονα με επιπλέον άλλες δύο φορητές συσκευές. Ανακοινώθηκε ότι, η εν λόγω συσκευή θα είναι εμπορικά διαθέσιμη από τις 17 Νοεμβρίου.
  • Η Braigo Labs*, η οποία ιδρύθηκε από τον 13-χρονο Shubham Banerjee, έναν από τους νεότερους επιχειρηματίες στον κόσμο, έκανε επίδειξη της τεχνολογίας στενογράφησης σε γραφή Braille, που δημιούργησε και η οποίο βασίζεται σε τεχνολογία Intel® Edison.
  • Η Fortscale*, κορυφαία εταιρεία ανάλυσης συμπεριφοράς χρηστών για ασφάλεια μεγάλων επιχειρήσεων, έδειξε το Fortscale 2.0, προηγμένη έκδοση της βραβευμένης της λύσης, η οποία έχει μια ασυναγώνιστη ικανότητα να στοχεύει και να αντιμετωπίζει απειλές εντός ενός οργανισμού.
  • Η Two Bit Circus*, η οποία ιδρύθηκε από τον θρύλο της Silicon Valley, Nolan Bushnell, έχει ως στόχο να εμπνεύσει τη νέα γενιά καινοτόμων δημιουργών, μέσω εμπειριών ψυχαγωγίας υψηλής τεχνολογίας και έδειξε μια διαδραστική εγκατάσταση, αξιοποιώντας την τεχνολογία Intel® RealSense™.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες, σχετικά με τα νέα αυτά προϊόντα, επισκεφθείτε το κέντρο ενημέρωσης της Intel, στο www.intel.com/newsroom/globalsummit.

Η φετινή εκδήλωση, με παρισταμένους οι οποίοι έλαβαν ειδική πρόσκληση, έχει διακεκριμένους ομιλητές, όπως τον Beth Comstock, vice chair - GE*, president and CEO - GE Business Innovations, τον Tom Reilly, CEO - Cloudera* και τον Padmasree Warrior, στρατηγικό σύμβουλο της Cisco*.

«Όπως δείχνουν όλες αυτές οι εντυπωσιακές επενδύσεις και τα νέα προϊόντα, η Intel Capital είναι προσηλωμένη στην εξεύρεση καινοτομιών από όλον τον κόσμο, αλλά και στη στήριξη των επιχειρηματιών, έτσι ώστε να φτάσουν ψηλά,» κατέληξε ο κύριος Brooks. «Η αξιοποίηση της ισχύος της Intel, που προέρχεται από το παγκόσμιο τεχνολογικό της αποτύπωμα, είναι ένα μοναδικό πλεονέκτημα, το οποίο δεν διαθέτει κανείς επενδυτής και δεν μπορεί να προσφέρει σε αυτήν την κλίμακα.»

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ