Η Manpower Inc. ανακοινώνει την έλευση της Εποχής του Ανθρώπου

08 Φεβρουαρίου 2011

Την έναρξη μιας νέας εποχής, της Εποχής του Ανθρώπου, ανακοίνωσε η Manpower Inc. (NYSE:MAN), παγκόσμιος ηγέτης στην παροχή καινοτόμων λύσεων ανθρώπινου δυναμικού, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός. H ανακοίνωση του Jeff Joerres, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Manpower Inc., έγινε στο ξεκίνημα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2011, στο οποίο η Manpower ήταν φέτος στρατηγικός συνεργάτης. Η ανακοίνωση της έλευσης της νέας εποχής συνοδεύτηκε από συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία συμμετείχαν διακεκριμένα ανώτατα στελέχη και εκπρόσωποι φορέων, με συντονιστή τον Πρύτανη του INSEAD, Frank Brown.

H Εποχή του Ανθρώπου
Oι προηγούμενες ιστορικές εποχές στην αρχή πήραν το όνομά τους από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος –Εποχή του Λίθου, του Χαλκού και του Σιδήρου, και στη συνέχεια από τα πεδία τα οποία κατέκτησε ο άνθρωπος με τη βοήθεια της τεχνολογίας – η Βιομηχανική Εποχή, η Εποχή του Διαστήματος και, τέλος, η Εποχή της Πληροφορίας. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην ανατολή μίας Νέας Εποχής, της Εποχής του Ανθρώπου, στην οποία ο βασικός παράγοντας οικονομικής ανάπτυξης πρόκειται να είναι οι δυνατότητες του ανθρώπου και μάλιστα η απελευθέρωσή τους. Αυτή η νέα πραγματικότητα πρόκειται να έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στα ίδια τα άτομα όσο και στις επιχειρήσεις. Καθώς το παγκόσμιο περιβάλλον μετασχηματίζεται εκ βάθρων και οι οικονομίες βγαίνουν σταδιακά από την κρίση, οι πιέσεις που ασκούνται  στα υπάρχοντα συστήματα τα καθιστούν πλέον μη βιώσιμα, η κατάσταση που δημιουργείται είναι χαοτική, ενώ η ανάγκη να γίνονται περισσότερα με λιγότερα γίνεται διαρκώς πιο έντονη. Στο πλαίσιο αυτό τα επιχειρηματικά μοντέλα θα πρέπει να ανασχεδιαστούν, η προσφερόμενη αξία να επανεξεταστεί και τα κοινωνικά συστήματα να επανεφευρεθούν.

«Η ικανότητά μας ως επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και φυσικά ως άτομα, να προσαρμοστούμε σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα και να κάνουμε τα πράγματα διαφορετικά θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που κρύβουν μέσα τους οι άνθρωποι. Το ταλέντο έχει ήδη γίνει το στοιχείο που κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο Jeff Joerres. «Οι εργοδότες θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να απελευθερώσουν αυτές τις δυνατότητες. Προκειμένου να το επιτύχουν θα πρέπει η προσέγγισή τους να είναι εξατομικευμένη και όχι τόσο σε οικονομικό αλλά σε ανθρώπινο επίπεδο».

Οι τάσεις που οδήγησαν στην Εποχή του Ανθρώπου
Το πέρασμα στην Εποχή του Ανθρώπου επιταχύνεται από μία σειρά παγκόσμιων γεγονότων και  τάσεων, τα οποία η Manpower ερευνά εδώ και χρόνια. Η ύφεση, η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας, οι δημογραφικές αλλαγές και η αυξανόμενη ισχύς των αναδυόμενων αγορών αποτελούν μερικές από αυτές. Η επίδραση αυτών των τάσεων είναι αισθητή σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τη Δρ Βενετία Κουσία, Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της Manpower στην Ελλάδα: «Σήμερα πολλές επιχειρήσεις προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τις πρακτικές του ανθρώπινου δυναμικού τους με γνώμονα όχι απλώς τη μείωση του κόστους, αλλά την αύξηση της παραγωγικότητας. Διαπιστώνουν πως ξεκλειδώνοντας τις δυνατότητες των ταλαντούχων ανθρώπων τους μπορούν να επιτύχουν περισσότερα απ΄ όσα φανταζόντουσαν».

“Οι επιχειρήσεις αναζητούν ανθρώπους που τολμούν κι έχουν πάθος για αυτό που κάνουν. Και είναι γεγονός ότι η εύρεση των σωστών ανθρώπων, τη σωστή στιγμή, στο σωστό μέρος αποτελεί -παρά την υψηλή ανεργία- πρόκληση και για τους έλληνες εργοδότες», δήλωσε η Δρ Κουσία. Σύμφωνα με την πρόσφατη Έρευνα της Manpower για την Έλλειψη Ταλέντων σε δείγμα 35,000 εργοδοτών σε 36 χώρες, το ποσοστό των Ελλήνων εργοδοτών που μέσα στο 2010 δυσκολεύτηκαν να καλύψουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας ήταν 29%.

Ορίζοντας το ταλέντο: Από τον καπιταλισμό στον ταλεντισμό (talentism)
“Όταν αναφερόμαστε στο ταλέντο εννοούμε το άτομο που ανταποκρίνεται σε αυτό που έχει ανάγκη η επιχείρηση σε μία δεδομένη στιγμή, δηλαδή εκτός από τα τυπικά προσόντα τις συμπεριφορές και την ικανότητα να λειτουργεί  σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο περιβάλλον. Αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει σήμερα -και είναι κάτι που οι πελάτες μας καθημερινά επιβεβαιώνουν- είναι ότι προκειμένου να πάνε μπροστά οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν αμεσότερη πρόσβαση στο ταλέντο, όχι μόνο σε χρηματικά διαθέσιμα. Καθώς αυτή η πραγματικότητα θα γίνεται όλο και περισσότερο αισθητή, θα βιώσουμε το πέρασμα από τον καπιταλισμό στον «ταλεντισμό», μια εποχή στην οποία συγκριτικό πλεονέκτημα θα είναι το άτομο και οι δυνατότητές του, και όχι το κεφάλαιο», συμπλήρωσε η Δρ Κουσία.

Απελευθερώνοντας τις δυνατότητες του ανθρώπου
Στην Εποχή του Ανθρώπου θα είναι σημαντικότερο παρά ποτέ για τις επιχειρήσεις να αντιληφθούν επακριβώς τις ανάγκες τους σε ανθρώπινο δυναμικό και να τις συνδέσουν και εναρμονίσουν με τους επιχειρηματικούς τους στόχους, σε βάθος δεκαετίας. Με βάση αυτήν τη σύνδεση θα μπορέσουν να σχεδιάσουν τη στρατηγική που θα τους βοηθήσει να προσελκύσουν, διακρατήσουν ή/και αναπτύξουν τους ταλαντούχους ανθρώπους, η συνεισφορά των οποίων θα είναι καθοριστική για την επιτυχία τους. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνουν πιο εύστροφοι και ταχείς και να εναρμονίσουν τις πρακτικές και τα εργασιακά μοντέλα τους με την πραγματικότητα του 21ου αιώνα, δεδομένου ότι οι παραδοχές του 20ου αιώνα δεν ισχύουν πια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να «ξεκλειδώσουν» το πάθος, την πνευματική περιέργεια και την καινοτόμο σκέψη των εργαζομένων τους, θα πρέπει να υιοθετήσουν μια εξατομικευμένη προσέγγιση και να συνδεθούν μαζί τους με άμεσο, ανθρώπινο τρόπο. Η εξέλιξη της τεχνολογίας και των social media όχι μόνο επιτρέπει αλλά και ενισχύει αυτής της μορφής ανθρώπινη, άμεση, διάφανη επικοινωνία, είτε αφορά τον εργαζόμενο είτε τον πελάτη μιας επιχείρησης.

Η Εποχή του Ανθρώπου θέτει στις επιχειρήσεις μία σημαντική πρόκληση: να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των ανθρώπων τους προκειμένου να επιτύχουν. Ωστόσο, καθώς όλοι –επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και άτομα- βρίσκονται μπροστά στο ξεκίνημα αυτής της νέας εποχής, η προσπάθεια να δοθεί νόημα στο καινούριο και να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση των αλλαγών που συντελούνται στο ευρύτερο περιβάλλον, θα πρέπει να είναι συλλογική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ