Το αεροδρόμιο του Ινσμπρουκ είναι το πρώτο αεροδρόμιο που υιοθετεί την πρωτοποριακή πλατφόρμα Common Use της Amadeus

Η Amadeus, ο κορυφαίος τεχνολογικός συνεργάτης της ταξιδιωτικής βιομηχανίας, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προχώρησε σε συμφωνία με το αεροδρόμιο του Ίνσμπρουκ για την παροχή μιας σειράς νέων λύσεων για τα αεροδρόμια; πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τις Airport Common Use Service (ACUS), Airport Baggage Reconciliation System (BRS) και Airport Passenger Verification (PV). Εχοντας ήδη υιοθετήσει τη λύση ACUS πέρυσι, το αεροδρόμιο του Ινσμπρουκ είναι πλέον πρωτοπόρο στην εφαρμογή της νέας τεχνολογίας στα αεροδρόμια, στοχεύοντας στις Common Use πλατφόρμες νέας γενιάς .

Η πρώτη ολοκληρωμένη common use πλατφόρμα, βασισμένη στη τεχνολογία cloud, θα τεθεί για πρώτη φορά σε λειτουργία σε αεροδρόμιο. Ενώ μέχρι πρόσφατα οι common use λύσεις λειτουργούσαν σε κάποιους τοπικούς servers, το ACUS επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες και στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης του αεροδρομίου του Ίνσμπρουκ να αξιοποιήσουν την τεχνολογία virtualization & cloud για να αποκτήσουν πρόσβαση σε συστήματα επεξεργασίας επιβατών. Η πλατφόρμα φιλοξενείται στο κέντρο επεξεργασίας δεδομένων της Amadeus στη Γερμανία, γεγονός το οποίο θα εξαλείψει την δαπανηρή εξάρτηση από on-site τεχνολογική δομή και θα μειώσει το ενεργειακό κόστος. Η cloud-based λύση θα προσφέρει επίσης υλικοτεχνικά οφέλη στο αεροδρόμιο, επιτρέποντάς του να μεταφέρει τις λειτουργίες check in και επιβίβασης επιβατών σε εναλλακτικά σημεία, ακόμη και εκτός των χώρων του αεροδρομίου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Το αεροδρόμιο του Ίνσμπρουκ θα εφαρμόσει επίσης και το σύστημα Amadeus Baggage Reconciliation. Όπως και με το ACUS, η χρήση μια κοινής πηγής δεδομένων θα απαλλάξει τις αεροπορικές εταιρείες από το βάρος της ανταλλαγής ακριβών μηνυμάτων, σχετικών με τις αποσκευές. Το σύστημα απαιτεί ελάχιστη εκπαίδευση και δεν χρειάζεται η εγκατάσταση server, με αποτέλεσμα να επιτρέπει την άμεση υιοθέτησή του.

Το Amadeus Airport Passenger Verification, είναι η τρίτη σε σειρά λύση που θα υιοθετηθεί από το αεροδρόμιο του Ίνσμπρουκ, και θα επιτρέψει τους αυτόματους ελέγχους επιβατών σε διάφορα σημεία στο αεροδρόμιο. Τα δεδομένα που θα προκύψουν θα βοηθήσουν στην βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών, καθώς πλέον το αεροδρόμιο θα είναι σε θέση να λάβει ολοκληρωμένες αποφάσεις σε κρίσιμες στιγμές, προσφέροντας περισσότερο εξατομικευμένες υπηρεσίες ή  προγράμματα πιστότητας επιβατών.

Ο κ. Michael Hermann, Διευθυντής Λειτουργιών και Επικεφαλής του τμήματος Τεχνολογίας του αεροδρομίου του Ίνσμπρουκ δήλωσε: “Δεσμευόμαστε για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών αεροδρομίου και τη συνολική εμπειρία των επιβατών και είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Amadeus για να κάνουμε πραγματικότητα όλα τα παραπάνω. Διαθέτοντας μεγαλύτερη ευελιξία μέσω των λύσεων της Amadeus για το αεροδρόμιο, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται σε απρόβλεπτες καταστάσεις, να μειώσουμε τις καθυστερήσεις και να εγγυηθούμε 100% ποσοστό εύρεσης αποσκευών των επιβατών σε περίπτωση απώλειας. Ο διαμοιρασμός των τεχνολογικών πόρων και η χρήση cloud τεχνολογίας θα ελευθερώσει επίσης έσοδα και φυσικό χώρο για την ανάπτυξη των εμπορικών μας υπηρεσιών για τους επιβάτες.”

Ο κ. John Jarrell, Επικεφαλής του τμήματος Τεχνολογίας Αεροδρομίων της Amadeus πρόσθεσε: “Είμαστε ικανοποιημένοι που αεροδρόμια όπως αυτό του Ίνσμπρουκ αντιλαμβάνονται την καινοτομία που πηγάζει από το Common Use, αντικαθιστώντας παλιότερους τρόπους λειτουργίας και δομές. Τα αεροδρόμια αντιμετωπίζουν πολυάριθμες επιχειρηματικές προκλήσεις σήμερα και αν μη τι άλλο παλεύουν να ανταπεξέλθουν στην αυξανόμενη επιβατική κίνηση εν μέσω μείωσης των αεροπορικών εσόδων. Συνεπώς, στόχος μας είναι να προσφέρουμε στο εν λόγω αεροδρόμιο μια οικονομικά προσιτή προσέγγιση για την παροχή πιο προσωποποιημένων και ευέλικτων διαδικασιών επεξεργασίας επιβατών. Αυτές οι λύσεις είναι μέρος της ευρύτερης δέσμευσης της Amadeus για τη βελτίωση της εμπειρίας των επιβατών στα αεροδρόμια και για την επίτευξη της λειτουργικής αποτελεσματικότητας.”

Πέρυσι, η Amadeus δημοσίευσε μια έρευνα που επικεντρωνόταν στις συμπεριφορές για το cloud computing στον κλάδο των αεροδρομίων. Αυτή η έρευνα συμπεριλάμβανε τις απόψεις πάνω από 20 κορυφαίων IT στελεχών από την βιομηχανία των αεροδρομίων ως προς την υιοθέτηση cloud based Common Use συστημάτων στα αεροδρόμια.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Amadeus και τις λύσεις της για τα αεροδρόμια, παρακαλώ επισκεφτείτε το www.amadeus.com/airport