Κέντρο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη

Δύο πιλοτικές γραμμές παραγωής εκτυπωμένων κυκλωμάτων ενέργειας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το Κέντρο Οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών (Center of Organic and Printed Electronics) που βρίσκεται στην περιοχή Αεροδρομίου Μακεδονίας.

Το Κέντρο , στο οποίο στεγάζονται και νέες εταιρείες Νανοτεχνολογίας και οργανικών ηλεκτρονικών αναπτύσσεται σε μια έκταση 1500 τμ και διαθέτει εργαστήριο υψηλής καθαρότητας (clean room) 600 τ.μ

Στη διάρκεια του 7ου Εργαστηρίου με θέμα "Δημιουργώντας τη Βιομηχανία των Οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών στην Ελλάδα", ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας ltfn του ΑΠΘ Σ Λογοθετίδης αναφέρθηκε στις δυνατότηες των νέων υλικών. Τα Οργανικά ηλεκτρονικά αποτελούν ένα  επαναστατικό τεχνολογικό πεδίο με απεριόριστες εφαρμογές στην ενέργεια, το φωτισμό, την ηλεκτρονική, την υγεία με ένα τεράστιο μέγεθος εφαρμογών και  αγορών  που  θα υπερβαίνει τα 22 δις € το 2016 και τα 75 δις € το 2023  μόνο σε  βασικές εφαρμογές και  ανοίγει το δρόμο για πολλές άλλες πιο σύνθετες και ολοκληρωμένες (όπως τα έξυπνα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η έξυπνη συσκευασία), με ανυπολόγιστο οικονομικό όφελος και θετικές επιπτώσεις στην καθημερινή μας ζωή.

Ένας από τους στόχους της εκδήλωσης (18-19 Δεκεμβρίου , Ξενοδοχείο Porto Palace), είναι ο απολογισμός του Ευρωπαϊκού Έργου ROleMak «Reinforce Organic Electronics Research Potential in Kentriki Makedonia», που χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από την ΕΕ. Η δημιουργία του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών που στις 19 Δεκεμβρίου στις 12.40  υπογράφει στο Porto Palace παρουσία του Γάλλου Πρόξενου στη Θεσσαλονίκη, συμφωνία συνεργασίας με τον αντίστοιχο σύνδεσμο Επιχειρήσεων στη Γαλλία, είναι ένα μόνο από τα θετικά αποτελέσματα του ROLeMak. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος ενισχύθηκε η ανταλλαγή ερευνητών από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ltfn του ΑΠΘ σε αντίστοιχα της Ευρώπης και αντίστροφα, αγοράστηκαν μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας και δημιουργήθηκε ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια στην Ευρώπη, προέκυψαν 15 νέες έρευνες και 35 ερευνητές , ενώ ενισχύθηκε το δίκτυο ΝΑΝΟΝΕΤ με 100 νέα μέλη.

Νέες προοπτικές για την καινοτομία

Μιλώντας στην εκδήλωση εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης , ο εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας εξήγησε πως "η Θεσσαλονίκη έχει πλέον μπει στον τουριστικό χάρτη και η διεξαγωγή συνεδρίων υποστηρίζει αυτή την ανάπτυξη. Τέτοια συνέδρια φέρνουν την καινοτομία κοντά στους νέους επιστήμονες της πόλης, δημιουργώντας δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους και της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης".

Εντυπωσιασμένος από την καινοτομία που παράγεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας ltfn , έμεινε και ο εκπρόσωπος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Εμμανουήλ Καστανάκης που χαιρέτισε την εκδήλωση.