Νέα

Στην 39η θέση της κατάταξης με τις πιο συνδεδεμένες χώρες η Ελλάδα

measuring2014

Την 39η θέση της κατάταξης των πιο συνδεδεμένων χωρών καταλαμβάνει η Ελλάδα. Οι επιδόσεις της Ελλάδας, με βαθμολογία 6,85, την κατατάσσουν στη συγκεκριμένη θέση στο δείκτη ICT Development Index (IDI) της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union (ITU), που εξετάζει 166 χώρες ανά τον κόσμο. Τα κράτη αξιολογούνται από το δείκτη ICT Development Index επιμέρους δείκτες, όπως η πρόσβαση των νοικοκυριών στο Διαδίκτυο ή το επίπεδο χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών από τον κρατικό τομέα.

Η πιο «προχωρημένη» ψηφιακά χώρα στον κόσμο είναι η ΔανίαΟ ΙCT Development Index της ITU αναδεικνύει στην 1η θέση τη Δανία, με βαθμολογία 8,86, με την Κορέα να ακολουθεί με 8,85 και τη Σουηδία να έπεται με 8,67. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Ισλανδία και η Μεγάλη Βρετανία. Η Ευρώπη κατέχει περίοπτη θέση στις δέκα πρώτες χώρες του κόσμου, καθώς από εκεί προέρχονται όλες οι υπόλοιπες χώρες, που συγκροτούν τη δεκάδα, με την Κίνα, που βρίσκεται στην 9η θέση να είναι η μόνη εξαίρεση.

Το Top 30 κατά την ITU απαρτίζουν, εκτός από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, περιοχές με υψηλού εισοδηματικού προφίλ πολίτες, όπως η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, το Μακάο (στην Κίνα), η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη.



Υπεροχή για την Ευρώπη
Συγκρίνοντας δε τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη, η Ευρώπη έχει σαφέστατη υπεροχή με μέση βαθμολογία 7,14, αρκετά μακριά από τη δεύτερη στην κατάταξη Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών με 5,33. Στην τρίτη θέση ακολουθούν οι ΗΠΑ με μέση βαθμολογία 4,86, η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού (4,57), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 4,55 και η Αφρική με 2,31.

Μάλιστα, η περιοχή της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων κρατών και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέτυχαν τη μεγαλύτερη βελτίωση των επιδόσεων τους το 2013 έναντι του 2012.

Συνδεδεμένα νοικοκυριά
Σύμφωνα με την εικόνα, που περιγράφει η ΙΤU, μέχρι τα τέλη του 2014 περίπου το 44% των νοικοκυριών σε παγκόσμιο επίπεδο θα έχουν πρόσβαση στο Internet από 40% πέρσι και 30% το 2010. Στον αναπτυγμένο κόσμο, το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 78% των νοικοκυριών, εν συγκρίσει με 31% στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και με μόλις 5% στις 48 λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της γης.

Αντιστρόφως ανάλογη της συνεχούς διεύρυνσης της χρήσης του Διαδικτύου είναι η πορεία των τιμών πρόσβασης σε ευρυζωνικές υπηρεσίες. Μάλιστα, η μέση τιμή εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει κατά 70% -μέσο όρο - σε παγκόσμιο επίπεδο την περίοδο 2008 - 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ