Νέα

Ευρυζωνικά δίκτυα και έρευνα - καινοτομία στο “πακέτο” των €315 δις

broadbandnew

Ευρύτατη επενδυτική ατζέντα, ύψους τουλάχιστον €315 δις, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης και τη δημιουργία έως 1,3 εκατ. νέων θέσεων εργασίας, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην “καρδιά” του νέου φιλόδοξου πλάνου βρίσκονται τομείς, τους οποίους η Επιτροπή θεωρεί στρατηγικής σημασίας, και συγκεκριμένα τα ευρυζωνικά δίκτυα, την έρευνα και καινοτομία, τις μεταφορές, την ενέργεια και την εκπαίδευση. Σύμφωνα με συνολικές εκτιμήσεις της Επιτροπής, τα προτεινόμενα μέτρα θα μπορούσαν να προσθέσουν την επόμενη τριετία €330 δις - €410 δις στο ΑΕΠ της Ε.Ε.

Επενδυτική ατζέντα της Επιτροπής για τη δημιουργία έως και 1,3 εκατ. νέων θέσεων εργασίαςΤο Επενδυτικό Σχέδιο θα υποστηριχθεί από ένα νέο θεσμό, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), εγγυημένου με Δημόσιο χρήμα, για την πραγματοποίηση πρόσθετων επενδύσεων ύψους τουλάχιστον €315 δις κατά την τριετία 2015-2017.

Το Ταμείο αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι τα μέσα του 2015, με στόχο την κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης - όπου κάθε ευρώ δημοσίου χρήματος θα χρησιμοποιείται για να κινητοποιεί πρόσθετες ιδιωτικές επενδύσεις, χωρίς να δημιουργεί νέο χρέος.

Συγκεκριμένα, το ΕΤΣΕ θα ενεργεί ως πολλαπλασιαστής, με φιλοδοξία για κάθε ευρώ δημοσίου χρήματος, που θα κινητοποιείται μέσω του Ταμείου, να δημιουργείται επένδυση ύψους σχεδόν €15, που δεν θα είχε πραγματοποιηθεί διαφορετικά. Το Ταμείο θα συγκροτηθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και θα στηρίζεται σε μια εγγύηση €16 δις από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και ποσό €5 δις, που θα δεσμευθεί να διαθέσει η ΕΤΕπ.

Από πού προέρχονται τα χρήματα;

Θα εστιάζει δε επενδύσεις σε υποδομές, ιδίως σε ευρυζωνικά και ενεργειακά δίκτυα, καθώς και σε υποδομές μεταφορών, στην εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία, σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε ΜμΕ και σε επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Επιπλέον, η επένδυση αυτή θα συμπληρωθεί με τη μεγιστοποίηση της μόχλευσης των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων για την περίοδο 2014 - 2020, μέσω δανείων, ίδιων κεφαλαίων και εγγυήσεων και όχι μέσω παραδοσιακών επιδοτήσεων. Το νέο Ταμείο, εκτός από τις επενδύσεις σε υποδομές, θα στηρίζει, επίσης, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου για ΜμΕ και επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη, παρέχοντας υψηλότερα ποσά για άμεσες επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια και πρόσθετες εγγυήσεις για δάνεια σε ΜμΕ.

Επόμενα βήματα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου καλούνται να εγκρίνουν το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει δέσμευση για την ταχεία έγκριση των σχετικών νομοθετικών μέτρων.

Επίσης, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ολοκληρώσουν τον προγραμματισμό των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, για να μεγιστοποιήσουν τα πολλαπλασιαστικά τους αποτελέσματα, ενώ οι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων θα αυξηθούν χάρη σε μια πρώτη συμπληρωματική συνεισφορά της ΕΤΕπ. Παράλληλα, η Επιτροπή και η ΕΤΕπ θα θεσπίσουν τις επίσημες ρυθμίσεις για το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.

Η κοινή ειδική ομάδα Επιτροπής - ΕΤΕπ αναμένεται να καταρτίσει, εντός του Δεκεμβρίου, έναν πρώτο κατάλογο πιθανών επενδυτικών έργων, που θα αποτελέσει την απαρχή ενός ευρωπαϊκού διαφανούς διαύλου έργων. Η τεχνική βοήθεια θα ενισχυθεί, καθώς θα δημιουργηθεί, από κοινού με την ΕΤΕπ και τους βασικούς εθνικούς και περιφερειακούς παράγοντες, ένα “συμβουλευτικό κέντρο επενδύσεων”. Περί τα μέσα του 2016, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα αξιολογήσουν την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί και, εάν χρειαστεί, θα εξετάσουν περαιτέρω εναλλακτικές δυνατότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ