Νέα

Η ψηφιακή οικονομία στην Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη

papadimitriou

Την άποψη ότι η Πληροφορική και οι Επικοινωνίες αποτελούν δύο από τους τομείς, όπου εντοπίζονται σημαντικές και κερδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Από το βήμα του 12ου Ετήσιου Ελληνικού Roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο Λονδίνο, ο Έλληνας Υπουργός τόνισε, πάντως, ότι η ψηφιακή οικονομία στην Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη. Όπως είπε, μόνο το 28% των Ελλήνων χρησιμοποιούν, για παράδειγμα, την ηλεκτρονική τραπεζική σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. που φτάνει το 60%, γεγονός που - σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου - θα προσφέρει ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης.

Σημαντικές και κερδοφόρες επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει ο τομέας της ΠληροφορικήςΣε άλλο σημείο της ομιλίας του στο Roadshow, με θέμα: “Η Ελλάδα επιστρέφει στο δρόμο της ανάπτυξης”, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σχολίασε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί τομείς, όπου εντοπίζονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, απαριθμώντας ανάμεσα σε αυτούς τα Logistics, την Πληροφορική και τις Επικοινωνίες. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ομιλία του, η Ελλάδα έχει αναπτύξει μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία βασίζεται σε τέσσερεις πυλώνες. Ένας εξ αυτών, όπως τόνισε κατά την ομιλία του, είναι “ο προσανατολισμός της οικονομίας προς την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας, βασισμένων στη γνώση, μέσω της ενίσχυσης του τεχνολογικού τους περιεχομένου, της μετατόπισης σε διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες και της απασχόλησης του εργατικού δυναμικού με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και εξειδίκευσης ώστε να μειωθεί το χάσμα παραγωγικότητας”.

Οι άλλοι τρεις πυλώνες σχετίζονται με την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, ώστε να ανατραπεί το επίμονο εμπορικό έλλειμμα, την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής εντός του πλαισίου ανταγωνισμού της Ε.Ε. και με την παροχή οικονομικής υποστήριξης για την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων με σκοπό τη δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας και συστάδων, ώστε να μην εμποδίζει το μικρό τους μέγεθος τη διείσδυση των αγαθών τους σε διεθνείς αγορές. 

Επενδύσεις
“Έχουμε εξασφαλίσει και αναδιαρθρώσει τη χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία (2014-2020) για να επιτυγχάνεται βελτιωμένη και πιο γρήγορη απορρόφηση και έχουμε εισάγει και ενεργοποιήσει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία συμπεριλαμβανομένου του Επενδυτικού Σχεδίου Juncker σε συνεργασία με τα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά ιδρύματα για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, της έρευνας, των νεοφυών επιχειρήσεων, της περιφερειακής ανάπτυξης και των προγραμμάτων που εμποδίζουν τη μετανάστευση επιστημόνων στο εξωτερικό”, σημείωσε ο κ. Παπαδημητρίου σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Εκτενή αναφορά έκανε ο Έλληνας Υπουργός και στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, της οποίας κύριος στόχος - όπως είπε - θα είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάπτυξη και η διασφάλιση της ομαλής εκτέλεσης για τις περιφερειακές υποδομών και η προώθηση και παρακολούθηση της προόδου που σημειώνουν οι στόχοι της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ