Προσφυγή της Google κατά του προστίμου των €2,42 δις

Νέα

12 Σεπτεμβρίου 2017

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία της επέβαλε πρόστιμο-“μαμούθ” ύψους €2,42 δις, αποφάσισε να προσβάλλει επίσημα η Google. Χθες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε επίσημα ότι ο αμερικανικός κολοσσός κατέθεσε προσφυγή εναντίον της απόφασης για την επιβολή του προστίμου. Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο, η Google επιβεβαίωσε ότι κατέθεσε την προσφυγή αυτή αρνούμενη να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο. Από την πλευρά της, η Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα υπερασπιστεί “την απόφασή της ενώπιον της δικαιοσύνης”, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η Google προσέφυγε κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΤο καλοκαίρι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στη Google πρόστιμο €2,42 δις για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της E.Ε. Το πρόστιμο επιβλήθηκε με την κατηγορία κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης στις μηχανές αναζήτησης από την πλευρά του αμερικανικού κολοσσού. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, η εταιρεία όφειλε, εντός 90 ημερών, να δώσει τέλος στην καταχρηστική αυτή συμπεριφορά, ειδάλλως καλούνταν να καταβάλει χρηματικές ποινές ύψους έως και 5% του μέσου ημερήσιου κύκλου εργασιών παγκοσμίως της Alphabet, μητρικής εταιρείας της Google.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της Επιτροπής, το εμβληματικό προϊόν της Google είναι η μηχανή αναζήτησης, η οποία παρέχει αποτελέσματα στους καταναλωτές, που πληρώνουν για την εν λόγω υπηρεσία δίνοντας ως αντάλλαγμα δικά τους δεδομένα. Ποσοστό 90% σχεδόν των εσόδων της Google προέρχεται από διαφημίσεις, όπως διαφημίσεις τις οποίες προβάλλει στους καταναλωτές σε απάντηση σε αίτημα αναζήτησης.

Αιτιάσεις
Η Επιτροπή καταλογίζει στην Google ότι παρείχε συστηματικά περίοπτη θέση στη δική της υπηρεσία σύγκρισης τιμών: όταν ένας καταναλωτής υποβάλλει αίτημα αναζήτησης στη μηχανή αναζήτησης της Google, αναφορικά με το οποίο η υπηρεσία σύγκρισης τιμών της Google επιθυμεί να εμφανίσει αποτελέσματα, αυτά εμφανίζονται στην πρώτη σειρά των αποτελεσμάτων αναζήτησης ή κοντά σε αυτή. Επίσης, κατά την Επιτροπή, η Google υποβίβαζε τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης τιμών στα αποτελέσματα έρευνας που εμφάνιζε. Ως εκ τούτου, η υπηρεσία σύγκρισης τιμών της Google είναι πολύ πιο ορατή από τους καταναλωτές στα αποτελέσματα έρευνας της Google, ενώ οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες σύγκρισης τιμών είναι πολύ λιγότερο ορατές. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πρακτικές της Google συνιστούν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στις υπηρεσίες γενικής διαδικτυακής αναζήτησης νοθεύοντας τον ανταγωνισμό στις αγορές σύγκρισης τιμών.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ - ΜΑΡΤΙΟΣ 2016

ΤΕΥΧΟΣ

43

Α. Τσίπρας, Κ. Μητσοτάκης, EITO, Cisco, Accenture, PwC, IDC, WEF, Focus Bari

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

ΤΕΥΧΟΣ

14

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΠΕ 2017/ 2018 UPDATE

Αναζητήστε εδώ

Διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον κλάδο Tεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Ευκαιρίες καριέρας