Νέα

Κερδίζει έδαφος το «έξυπνο» εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αττικής

ticketsmetro

Καταργείται σταδιακά το χάρτινο εισιτήριο στις συγκοινωνίες της Αττικής, με τον “διάδοχο” του, το “έξυπνο” εισιτήριο να κερδίζει έδαφος μεταξύ των πολιτών. Τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του “Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου” (ΑΣΣΚ) στις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας κρίνονται από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αττικής ως ενθαρρυντικά.

Μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί από την ΟΣΥ (λεωφορεία - τρόλεϊ) 400.000 και από τη ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) 110.000 “έξυπνα” εισιτήρια και κάρτες, εκ των οποίων τα 15.000 στο αεροδρόμιο “Ελ. Βενιζέλος”. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΟΑΣΑ, στις πωλήσεις ηλεκτρονικού εισιτηρίου (Ιουνίου 2017) παρουσιάζεται αύξηση 14,6%, σε σχέση με τις πωλήσεις του προηγούμενου μήνα (Μάιος 2017), με τα συνολικά έσοδα από το ηλεκτρονικό εισιτήριο μέχρι τώρα να ανέρχονται σε €2 εκατ.

Τα συνολικά έσοδα (χάρτινου και ηλεκτρονικού) προϊόντων κομίστρου, μηνός Ιουνίου 2017, εμφάνισαν αύξηση της τάξης του 3,22%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγουμένου έτους.  

“Έξυπνα” εισιτήρια
Διευκρινίζεται ότι η ATH.ENA Card θα υποκαταστήσει, μεταξύ άλλων, τις υφιστάμενες μηνιαίες και ετήσιες κάρτες, αλλά και τα μειωμένα και τα ελευθέρας.  Η εν λόγω κάρτα, η οποία θα αποτελέσει και το κύριο προϊόν κομίστρου του ΟΑΣΑ, θα είναι προσωποποιημένη ή απρόσωπη. Η απρόσωπη υποστηρίζει όλα τα είδη κομίστρου, μικρότερα της μηνιαίας κάρτας, καθώς και αποθηκευμένη αξία. Εάν χαθεί δεν αντικαθίσταται και δεν αποζημιώνεται. Αντίστοιχα, το “ΑΤΗ.ΕΝΑ TICKET” ή αλλιώς, το πολλαπλό εισιτήριο προορίζεται κυρίως για τους μεμονωμένους και περιστασιακούς χρήστες, δηλαδή αυτούς που δεν χρησιμοποιούν συστηματικά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αποθηκεύοντας συγκεκριμένο αριθμό τύπων κομίστρου. 

POS
Από την έναρξη λειτουργίας του ΑΣΣΚ διατίθενται από τα εκδοτήρια του συστήματος “έξυπνα” εισιτήρια και ανώνυμες “έξυπνες” κάρτες (πακέτο 5 εισιτηρίων αξίας €1,40,  ημερήσιο αξίας €4,5, 3 ημερών/τουριστικό, 5 ημερών, όλα τα εισιτήρια αεροδρομίου λεωφορείου ή Μετρό, τα ομαδικά εισιτήρια αεροδρομίου Μετρό 2-3 ατόμων και μετ’ επιστροφής).

Για την εξυπηρέτηση των επιβατών, στις ανώνυμες κάρτες υπάρχει η δυνατότητα φόρτωσης και αποθηκευμένης αξίας. Σταδιακά εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν 250 μηχανήματα αυτόματης πώλησης, εξοπλισμός πώλησης εκδοτηρίων.

Επίσης, εγκαθίστανται, με βάση τη ζήτηση, 600 συσκευές POS σε επιλεγμένα σημεία πώλησης. Από τα σημεία αυτά, θα διατίθενται έξυπνα εισιτήρια και θα επαναφορτίζονται και οι “έξυπνες” κάρτες με τα διαθέσιμα προϊόντα κομίστρου του ΟΑΣΑ.

Επιπλέον, με την έκδοση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, που έχει προταθεί από τον ΟΑΣΑ, θα διατίθεται από τον εξοπλισμό πώλησης του ΑΣΣΚ το πακέτο εισιτηρίων 10 + 1 δώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ