Νέα

Δημοσιοποίηση των φόρων που καταβάλλουν οι πολυεθνικές σε κάθε χώρα

peopleworkkkk

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να δημοσιοποιούν τις πληροφορίες σχετικά με τους φόρους που πληρώνουν σε κάθε χώρα. Αυτό ορίζει το σχέδιο της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη. Νωρίτερα, τον Ιούνιο, οι επιτροπές Οικονομικών και Νομικών Υποθέσεων του ΕΚ συμφώνησαν επί της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας, που θα υποχρεώνει τις πολυεθνικές με κύκλο εργασιών (σε παγκόσμιο επίπεδο) άνω των €750 εκατ., να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τους φόρους που καταβάλλουν σε κάθε χώρα.

Τα μέλη των επιτροπών υπερψήφισαν, επίσης, ορισμένες εξαιρέσεις σε περίπτωση που υπάρχουν ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων. Οι δύο εισηγητές ωστόσο, Hughes Bayet (Σοσιαλιστές, Βέλγιο) και Evelyn Regner (Σοσιαλιστές, Αυστρία), θα καταθέσουν τροπολογίες προκειμένου να επιβληθούν χρονιά όρια στο διάστημα κατά το οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διεκδικούν μια τέτοια απαλλαγή/εξαίρεση.

Μετά από την ψηφοφορία επί των τροπολογιών, οι ευρωβουλευτές θα αποφασίσουν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους υπουργούς.

Η νομοθεσία αποσκοπεί στην αύξηση της διαφάνειας, παρέχοντας στο κοινό μια σαφέστερη εικόνα των φόρων που καταβάλλουν οι πολυεθνικές.  Αποβλέπει δε στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, η οποία εκτιμάται ότι κοστίζει ετησίως στις ευρωπαϊκές χώρες 50-70 δισ. ευρώ από χαμένα φορολογικά έσοδα.

Εκστρατεία
Τον Ιανουάριο, η Επιτροπή άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στο πλαίσιο της εκστρατείας της για δίκαιη, αποτελεσματική και φιλοαναπτυξιακή φορολογία στην Ε.Ε. με νέες προτάσεις για την πάταξη της φοροαποφυγής των εταιρειών. Η δέσμη μέτρων για την πάταξη της φοροαποφυγής καλεί τα κράτη - μέλη να υιοθετήσουν μια αυστηρότερη και πιο συντονισμένη στάση έναντι των εταιρειών, που αποφεύγουν την καταβολή του φόρου που τους αναλογεί, καθώς και να εφαρμόσουν τα διεθνή πρότυπα κατά της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και της μεταφοράς των κερδών.  

Βασικά στοιχεία των νέων προτάσεων είναι τα εξής:

- Νομικά δεσμευτικά μέτρα κατά των συνηθέστερων μεθόδων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες για τη μη καταβολή φόρων.

- Σύσταση προς τα κράτη μέλη για τον τρόπο πρόληψης της κατάχρησης των φορολογικών συμβάσεων.

- Πρόταση προς τα κράτη - μέλη για ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικής φύσεως σχετικά με τις πολυεθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ε.Ε.

- Δράσεις για την προώθηση της χρηστής φορολογικής διακυβέρνησης σε διεθνές επίπεδο.

- Μια νέα ευρωπαϊκή διαδικασία κατάρτισης καταλόγου με τις τρίτες χώρες που αρνούνται να τηρούν τους κανόνες.

Συνολικά, τα μέτρα αυτά θα αποτρέψουν τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό, θα ενισχύσουν τη διαφάνεια μεταξύ των κρατών - μελών και θα εξασφαλίσουν έναν πιο θεμιτό ανταγωνισμό για όλες τις επιχειρήσεις στην ενιαία αγορά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ