Νέα

Κεφάλαια €123 εκατ. στην αγορά για την έρευνα και την ενίσχυση καινοτόμων ιδεών

idea

Έξι δράσεις, προβλεπόμενης δημόσιας δαπάνης €123 εκατ., προδημοσίευσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020. Μεταξύ άλλων, προβλέπονται ενισχύσεις για την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων, βασισμένων σε καινοτόμες τεχνολογικές ιδέες, για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας. Επίσης, μέσω άλλης δράσης ενισχύονται ερευνητές και ερευνητικές δομές, με στόχο τη συγκράτηση, στη χώρα μας, υψηλά καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού σε επιλεγμένους τομείς προτεραιότητας, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση της μετανάστευσης επιστημόνων.

Ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και ερευνητές μέσα από έξι δράσεις, που προδημοσίευσε η γενική γραμματεία Έρευνας και ΤεχνολογίαςΓενικότερα και οι έξι δράσεις προωθούν την κινητοποίηση τόσο του ιδιωτικού τομέα, όσο και της κοινότητας των ερευνητών, για επενδύσεις σε Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, οι δράσεις έχουν καταρτισθεί σύμφωνα με τις προτεραιότητες, που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014 - 2020, με έμφαση στο παραγόμενο αποτέλεσμα και γνώμονα την απλούστευση των ακολουθούμενων διαδικασιών.

Η προκήρυξη των δράσεων τελεί υπό την έγκριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων “Ανταγωνιστικότητα - Επιχειρηματικότητα - Καινοτομία" και "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού - Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση". Αναλυτικά πρόκειται για τις δράσεις:

Βιομηχανική αξιοποίηση αποτελεσμάτων έρευνας.

Ενίσχυση νέων επιστημόνων υψηλής κατάρτισης σε προκαταρκτικές ενέργειες για το μετασχηματισμό καινοτομικών ιδεών σε επιχειρηματικά σχέδια.

Ανάπτυξη πιλοτικών δομών καθετοποιημένης υποστήριξης επιχειρήσεων αγροδιατροφικού κλάδου με την εισαγωγή καινοτόμων διαδικασιών.

Ενίσχυση αρχικών βαθμίδων μελών ΔΕΠ,ΕΠ και Ερευνητών.

Ενίσχυση ανωτέρων βαθμίδων μελών ΔΕΠ,ΕΠ και Ερευνητών.

Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ).

Ενισχύσεις ανά δράση
Σύμφωνα με την προδημοσίευση της ΓΓΕΤ - η οποία διευκρίνισε ότι στοιχεία των δράσεων είναι δυνατόν να τροποποιηθούν στις Προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν - η πρώτη δράση υποστηρίζει τη διευκόλυνση της αξιοποίησης ενός τεκμηριωμένα ώριμου ερευνητικού αποτελέσματος σε επιχειρηματική/ εμπορική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις ή συμπράξεις επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων για έργα έρευνας πειραματικής ανάπτυξης, με στόχο την τελειοποίηση κάποιου προϊόντος ή διαδικασίας παραγωγής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε έργου ορίζεται έως €1 εκατ., ανάλογα με την έκταση και το μέγεθος του προτεινόμενου έργου, με τη μέγιστη δημόσια δαπάνη της δράσης να ανέρχεται συνολικά σε €6 εκατ. Η χρονική διάρκεια κάθε έργου ορίζεται από 12 έως 24 μήνες.

Με τη δεύτερη δράση, επιχειρείται η ανάσχεση της τάσης φυγής του εξειδικευμένου επιστημονικού μας δυναμικού (brain drain), που εμφανίζει ανησυχητικές διαστάσεις λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Γι’ αυτόν τον σκοπό, υιοθετείται μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, που αξιοποιεί το θεσμό των εκκολαπτηρίων επιχειρηματικών ιδεών και φιλοδοξεί να καλύψει όλα τα στάδια,, από την αξιολόγηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ενασχόλησης νέων επιστημόνων στον τομέα της έρευνας, μέχρι την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία των κατάλληλων εταιρικών σχημάτων και την εφαρμογή των καινοτομικών ιδεών στην πράξη.

Η τρίτη δράση έχει ως σκοπό την ανάπτυξη πιλοτικών δομών για το συντονισμό επιχειρήσεων του Αγροδιατροφικού Κλάδου, ιδιαίτερα ΜμΕ, ώστε να δημιουργηθούν συνέργειες και να εισαχθούν καινοτομίες σε τμήματα της αλυσίδας αξίας (value-chain) των αγροδιατροφικών προϊόντων (μεταποίηση, εμπορία, μεταφορά, διανομή). Η ενίσχυση θα απευθύνεται τόσο μεμονωμένα στις επιχειρήσεις του κλάδου, όσο και στο συνεργατικό σχηματισμό καινοτομίας, στον οποίο θα συμμετέχουν οι επιχειρήσεις. Στο πλαίσιο της Δράσης θα προσφέρεται ένα πλήρες πακέτο υποστήριξης επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον Αγροδιατροφικό Κλάδο, με έμφαση στην εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων και διαδικασιών, καθώς και στην προώθηση της συνεργασίας και της δικτύωσης τους.

Λόγω των διαφορετικών ποσοστών ενίσχυσης για τις διάφορες κατηγορίες των επιλέξιμων δαπανών, ο προϋπολογισμός του έργου θα εξαρτηθεί από τη διάρθρωση των κατηγοριών των δαπανών στις προτάσεις που θα εγκριθούν. Η μέγιστη δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε €30 εκατ.

Με τις δράσεις για την ενίσχυση αρχικών και ανώτερων βαθμίδων μελών ΔΕΠ, ΕΠ και Ερευνητών επιδιώκεται η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο βρίσκεται στις αρχικές ή στις ανώτερες βαθμίδες, καθώς και των ερευνητών για τη βελτίωση της ποιότητας και αποδοτικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογίας
Σκοπός της δράσης είναι η υποστήριξη ερευνητικών έργων, που εκτελούνται από δυναμικές εγχώριες επιχειρήσεις με παραγωγική δραστηριότητα σε επιλεγμένους τομείς. Η συνολική δημόσια δαπάνη της δράσης ανέρχεται σε €30 εκατ. και ο συνολικός προϋπολογισμός της εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε €45 εκατ.

Η δημόσια δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από Εθνικούς Πόρους. Η δράση θα εκτελεστεί σε δύο κύκλους αξιολόγησης.

Βασικοί στόχοι της δράσης είναι η ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων ή υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία, η ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων μεθόδων παραγωγής υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και η προώθηση της έρευνας και  καινοτομίας και η ενσωμάτωσή τους στον παραγωγικό ιστό της χώρας.

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ [PDF]

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥΣ [PDF]


ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΙΛΟΤΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ [PDF]


ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ: ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΡΧΙΚΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ,ΕΠ και ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ [DOC]


ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ,ΕΠ και ΕΡΕΥΝΗΤΩΝ [DOC]


Προδημοσίευση ΔΡΑΣΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ «Πρόγραμμα Ανάπτυξης Βιομηχανικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΠΑΒΕΤ)» [DOC]

Πηγή αρχείων: ΓΓΕΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ