Νέα

Διευρύνεται η ελληνο-γερμανική συνεργασία στην εφαρμοσμένη έρευνα

kainotomia2

Τη διεύρυνση της συνεργασίας της με τη Γερμανία στους τομείς της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας προωθεί η Ελλάδα. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι τομείς, ήδη, θεωρούνται από τους πιο επιτυχημένους, μέχρι σήμερα, σε επίπεδο διμερούς συνεργασίας. Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών της ελληνικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας, η οποία, υπό το συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών, επισκέφθηκε το Βερολίνο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών της “Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης”, που άπτεται αρκετών σημαντικών τομέων διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Κατά την επίσκεψη αποφασίστηκε η επέκταση του Μνημονίου επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας των δύο χωρών, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των επιχειρήσεων και επικεντρώνοντας τις δράσεις του σε περιορισμένους θεματικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με σημαντική προστιθέμενη αξία.

Έρευνα-Τεχνολογία-Καινοτομία από τους πιο επιτυχημένους τομείς της Ελληνογερμανικής Εταιρικής ΣχέσηςΣτις διμερείς διαβουλεύσεις, που διεξήχθησαν για τον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, συμμετείχε ο Έλληνας Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρήστος Βασιλάκος, και ο Γερμανός κοινοβουλευτικός γραμματέας για θέματα Παιδείας και Έρευνας, κ. Thomas  Rachel.

Σύμφωνα με όσα αποφάσισα οι δύο πλευρές, από τις αρχές του 2015, θα ξεκινήσουν οι διμερείς συνομιλίες για τον καθορισμό της νέας Προκήρυξης, η οποία θα λάβει υπόψη της και την αξιολόγηση των υφιστάμενων δράσεων. Συμφωνήθηκε δε ότι οι νέοι θεματικοί τομείς, που θα προκηρυχθούν, θα έχουν αυξημένο προϋπολογισμό σε σχέση με την τελευταία προκήρυξη, θα υποστηρίζουν τόσο τη βασική όσο και την εφαρμοσμένη έρευνα και θα έχουν ως προοπτική την πιθανή μελλοντική τους ολοκλήρωση σε πανευρωπαϊκές δράσεις.

Επιπλέον, τα έργα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο τους θα στοχεύουν στην ενδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας, στην ενίσχυση των επενδύσεων και στην ενίσχυση της εταιρικής σχέσης και συνεργασίας μεταξύ των ακαδημαϊκών, των ερευνητικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα των δύο χωρών.

Διαβεβαιώσεις
Παράλληλα, η γερμανική πλευρά διαβεβαίωσε ότι θα είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους στην πρωτοβουλία “PRIMA”, που ανέδειξε ως προτεραιότητα η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης, ο  κ. Rachel επεσήμανε ότι η χώρα μας είναι η μοναδική με την οποία η Γερμανία έχει “Συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας” και ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα είναι ένα από τα επιλέξιμα κράτη για συμμετοχή σε προγράμματα Διεθνούς Συνεργασίας, που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας για τη διεθνοποίηση της Επιστήμης και της Έρευνας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ