Νέα

Φορητότητα ψηφιακού περιεχομένου εντός ΕΕ χωρίς επιπλέον κόστος το 2018

smartphonepeopl2

“Πράσινο φως” στους νέους κανόνες, που εξασφαλίζουν στους Ευρωπαίους χρήση του ψηφιακού περιεχόμενου εντός ΕΕ, όπως και στη χώρα τους, χωρίς καμία επιπλέον χρέωση, έδωσαν οι αντιπρόσωποι των κρατών - μελών. Οι νέοι κανόνες εξασφαλίζουν ότι οι καταναλωτές, που αγοράζουν υπηρεσίες ψηφιακού περιεχομένου στη χώρα τους θα έχουν πρόσβαση σε αυτές, όταν επισκέπτονται άλλη χώρα της ΕΕ, χωρίς να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστη. Η απόφαση επιβεβαιώνει την προσωρινή συμφωνία, που επιτεύχθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2017 μεταξύ των αντιπροσώπων της Μαλτέζικης Προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από την τυπική έγκριση του κανονισμού από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο, οι νέοι κανόνες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται το 1ο εξάμηνο του 2018 (9 μήνες μετά τη δημοσίευση του κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ).

Πιο φορητές ψηφιακές υπηρεσίες: οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών επιβεβαίωσαν τη συμφωνίαΧάρη στα νέα μέτρα, όταν οι καταναλωτές μεταβαίνουν στο εξωτερικό για διακοπές, επαγγελματικούς σκοπούς ή σύντομες σπουδές, θα έχουν κανονικά πρόσβαση στο περιεχόμενο, που έχουν αποκτήσει νόμιμα ή για το οποίο διαθέτουν νόμιμη συνδρομή στη χώρα κατοικίας τους. Για την αποφυγή καταχρήσεων, οι πάροχοι υπηρεσιών θα επαληθεύουν το κράτος - μέλος κατοικίας των συνδρομητών. Μάλιστα, θα έχει τη δυνατότητα να διακόπτουν την πρόσβαση στην υπηρεσία, εάν ο συνδρομητής δεν μπορεί να αποδείξει το κράτος - μέλος της κατοικίας του.

Έλεγχοι
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νέος κανονισμός, οι επαληθεύσεις θα γίνονται σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων. Τα μέσα επαλήθευσης θα είναι εύλογα, αναλογικά και αποτελεσματικά. Θα χρησιμοποιούνται το πολύ δύο κριτήρια από έναν κατάλογο μέσων επαλήθευσης που περιλαμβάνει στοιχεία, όπως το δελτίο ταυτότητας, ο τραπεζικός λογαριασμός, η πιστωτική κάρτα, η διεύθυνση εγκατάστασης της συσκευής για την παροχή των υπηρεσιών, η πληρωμή τέλους αδείας από το συνδρομητή για άλλες υπηρεσίες, η διεύθυνση αποστολής λογαριασμού και η ταχυδρομική διεύθυνση.

Ο νέος κανονισμός θα εφαρμοστεί σε όλες τις υπηρεσίες ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες παρέχονται έναντι χρηματικού αντιτίμου. Σε αυτόν θα μπορούν να ενταχθούν και οι ελεύθερα παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως αυτές που παρέχουν ορισμένοι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί οργανισμοί, εφόσον επαληθεύουν τη χώρα κατοικίας των συνδρομητών τους.

Σημερινή εικόνα
Τα εμπόδια, που υπάρχουν σήμερα στη διασυνοριακή φορητότητα των ψηφιακών υπηρεσιών, οφείλονται στο γεγονός ότι οι άδειες για τη μετάδοση περιεχομένου, που προστατεύεται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως είναι τα οπτικοακουστικά έργα και για τη μετάδοση κορυφαίων αθλητικών εκδηλώσεων, παρέχονται συχνά σε εδαφική βάση. Οι πάροχοι ψηφιακών υπηρεσιών μπορούν να επιλέγουν να εξυπηρετούν συγκεκριμένες μόνον αγορές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ