Νέα

Ν. Παππάς: Δεν μπορούμε να χάσουμε το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης

rural-broadband-options

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα “να χάσει το τρένο της νέας τεχνολογικής επανάστασης, όπως έχασε το προηγούμενο”, εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. Αναφερόμενος ειδικότερα στο έργο του Rural Broadband, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία, ο κ. Παππάς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η άρση της “ψηφιακής απομόνωσης“, που εξασφαλίζει το έργο της σύνδεσης των απομακρυσμένων χωριών της ελληνικής επικράτειας με τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, θα λειτουργήσει ως αντίβαρο στο “people drain“ που αποστραγγίζει την ελληνική περιφέρεια: “Εν τέλει, δεν μιλάμε για ένα τεχνολογικό θέμα. Μιλάμε για ένα θέμα Δημοκρατίας”, σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, χαρακτηρίζοντας το Rural Broadband ως “το έργο των έργων“. Όπως χαρακτηριστικά είπε, μάλιστα, “πλέον η “απόσταση“ και η “απομόνωση“ δεν μετριούνται με χιλιόμετρα, αλλά με Mbps”.

Συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο για την καταπολέμηση του “ψηφιακού αναλφαβητισμού”Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης χαρακτήρισε το Rural Broadband έργο πολύ μεγάλης κλίμακας, αφού, όπως είπε, απαιτεί 14.000 χλμ. εκσκαφών για την εγκατάσταση δικτυακών υποδομών σε όλη τη χώρα, οι οποίες στο μεγαλύτερο βαθμό έχουν, ήδη, ολοκληρωθεί: “Πλέον, οι τοπικές κοινωνίες στην Κοζάνη, τα Γρεβενά, τη Φλώρινα και σε συνολικά 3.700 απομακρυσμένους οικισμούς σε όλη την ελληνική επικράτεια, θα μπορούν να προωθούν τα μοναδικά τοπικά προϊόντα της Ελλάδας, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αδιαμεσολάβητα, μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι τουριστικές επιχειρήσεις να προωθούν το τουριστικό προϊόν της κάθε περιοχής. Η μη συνδεσιμότητα των προηγούμενων ετών λειτούργησε ως “φρένο“ στην ανάπτυξη. Αντίθετα, τα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων επιτρέπουν την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων, καθώς και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν οι υφιστάμενες”.

Το έργο
Το έργο του Rural Broadband έχει συνολικό προϋπολογισμό €161 εκατ. και είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους. Ειδικά για την πρώτη γεωγραφική ζώνη του έργου, που περιλαμβάνει - χονδρικά - τη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη και Β. Αιγαίο), ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε περίπου €45 εκατ.  Ήδη, από τις 15 Δεκεμβρίου παρέχονται υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.  

Ψηφιακός αναλφαβητισμός
Σε άλλο σημείο της περιοδείας του, μιλώντας στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, ο κ. Παππάς σχολίασε ότι “στις νέες τεχνολογίες πρέπει να μπούμε βάσει μιας απαράγραπτης αρχής: πρόσβαση σε όλους, με χαμηλό κόστος. Να αποφασίσουμε μαζί ότι αυτές τις τεχνολογίες πρέπει να τις μοιραστούμε όλοι, ισότιμα”.

Ανακοίνωσε δε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα το Υπουργείο προχωρά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, σε δράσεις για την καταπολέμηση του “ψηφιακού αναλφαβητισμού“: “Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη διείσδυση των νέων τεχνολογιών, παρ’ ό,τι έχουν ξοδευτεί πολύ σημαντικά κονδύλια στον τομέα. Και, μάλιστα, μας έχουν προσπεράσει κράτη που ξεκίνησαν πολύ χαμηλότερα από εμάς στην κατάταξη. Την ίδια υστέρηση καταγράφει η χώρα μας και σχετικά με το ποσοστό των αποφοίτων που εργάζονται στην πληροφορική και στις νέες τεχνολογίες”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ