Νέα

Υπηρεσίες γρήγορου Ίντερνετ στις “λευκές” περιοχές της Ελλάδας

rural-broadband-options

Τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες γρήγορου Ίντερνετ αρχίζουν να αποκτούν σταδιακά από σήμερα περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, που κατοικούν σε περίπου 3.700 οικισμούς της χώρας, οι οποίοι μέχρι σήμερα βρίσκονται σε ψηφιακό σκοτάδι. Πρόκειται για την ολοκλήρωση του έργου του “Rural Broadband”, με τη σταδιακή παράδοση των απαραίτητων υποδομών ανά τη χώρα, που θα φέρει υπηρεσίες γρήγορου Ίντερνετ, έως 50Mbps, σε απομακρυσμένες περιοχές, που σήμερα βρίσκονται εκτός ψηφιακού χάρτη και εξ αυτού αποκαλούνται “λευκές”.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο πολίτες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα αρχίσουν σταδιακά να αποκτούν πρόσβαση σε γρήγορο ΊντερνετΧθες, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Νίκος Παππάς, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του έργου, μέσω του οποίου, όπως τόνισε, χιλιάδες άνθρωποι που κατοικούν σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας, αρχίζουν να διαθέτουν, πλέον, πρόσβαση σε υπηρεσίες γρήγορου Ίντερνετ. “Οι περιοχές, που μέχρι σήμερα τελούσαν σε ένα καθεστώς ιδιότυπου “ψηφιακού αποκλεισμού”, πλέον θα συνδέονται στο Διαδίκτυο, απολαμβάνοντας όλες τις σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες (ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεϊατρική, τηλε-εκπαίδευση κ.λπ.), με όρους ισότιμους με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας. Τα οφέλη για την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας θα είναι άμεσα και σημαντικά”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Υπουργείο. 

Το έργο
Το “Rural Broadband”, στο πλαίσιο του έργου “Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές “Λευκές” Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας”, υλοποιείται με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους.

Αναλυτικά, το “Rural Broadband” αναπτύσσεται στις εξής περιοχές:

Σε 804 οικισμούς 19 Νομών της Βόρειας Ελλάδας (Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Λέσβου, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χίου).

Σε 1.411 οικισμούς 15 Νομών της Στερεάς Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Καρδίτσας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, Λάρισας, Μαγνησίας, Πρέβεζας, Σάμου, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Χαλκίδας).

Σε 1.443 οικισμούς 17 Νομών της Νότιας Ελλάδας (Αργολίδος, Αρκαδίας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Λασιθίου, Λευκάδος, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Ρεθύμνης και Χανίων). 

Το έργο της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, συνολικού προϋπολογισμού €161.077.032  (χωρίς ΦΠΑ), χρηματοδοτείται, με τη μορφή ΣΔΙΤ, από πόρους του Ε.Π. “Ψηφιακή Σύγκλιση”, του Π.Ε.Π. “Μακεδονία - Θράκη” και του Ε.Π. “Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013”. 

Στρατηγική επιλογή
"Στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης είναι τα οφέλη της νέας εποχής να τα απολαύσουν ισότιμα, όλοι οι Έλληνες. Χωρίς γεωγραφικούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο παράδειγμα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη κρίσιμων για τη χώρα υποδομών, για ένα έργο που κινητοποιεί τον ιδιωτικό τομέα σε περιοχές, οι οποίες δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον”, σημείωσε σχετικά ο κ. Παππάς. 

Το 1ο εξάμηνο του 2017
Στο μεταξύ χθες, ο ΟΤΕ - ο ένας εκ των δύο ομίλων που έχει αναλάβει το έργο, ο άλλος είναι η ΙΝΤΡΑΚΑΤ - ανακοίνωσε την εμπορική διάθεση γρήγορου Internet και ευρυζωνικών υπηρεσιών σε 2.247 απομακρυσμένες περιοχές, που εξυπηρετούν περισσότερους από 320.000 κατοίκους. Εντός Δεκεμβρίου, πάνω από 250 οικισμοί θα έχουν, νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό, πρόσβαση σε συνδέσεις VDSL και ταχύτητες έως 50Mbps. Το έργο προχωράει με γοργούς ρυθμούς, έχοντας φτάσει ήδη το 90% της ολοκλήρωσης της κατασκευής του. Οι νέες ταχύτητες internet θα ενεργοποιούνται σταδιακά και στις υπόλοιπες περιοχές που περιλαμβάνονται στο έργο, με στόχο να είναι διαθέσιμες στο σύνολο των 2.247 οικισμών το 1ο εξάμηνο του 2017.

Οι νέες ευρυζωνικές ταχύτητες  αναμένεται να βελτιώσουν την καθημερινότητα πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων, καλύπτοντας καθημερινές ανάγκες και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας, γεφυρώνοντας το ψηφιακό χάσμα μεταξύ αστικών κέντρων και περιφέρειας. 

Ο ΟΤΕ ανέλαβε πριν από περίπου 2 χρόνια, στο πλαίσιο του έργου, μέσω των εταιρειών OTE RURAL North και OTE RURAL South, την ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών σε 2.247 “λευκούς” οικισμούς, χωρίς ευρυζωνική πρόσβαση, με σκοπό τη χονδρική διάθεση ευρυζωνικών υπηρεσιών. Η συνολική επένδυση για την υλοποίηση του ανέρχεται σε €113 εκατ.,  εκ των οποίων τα €101 εκατ. προέρχονται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Σημειώνεται ότι οι υποδομές αυτές προβλέπεται να περάσουν στην κυριότητα του Ελληνικού δημοσίου μετά την πάροδο 15ετίας.

Από το σύνολο των οικισμών, οι 804 βρίσκονται σε 19 νομούς της Βόρειας Ελλάδας, στους Νομούς Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Λέσβου, Χίου, Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης,  Φλωρίνης, Ιωαννίνων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλης, Πιερίας, Σερρών, Χαλκιδικής.

Οι υπόλοιποι 1.443 βρίσκονται σε 17 Νομούς της Νότιας Ελλάδας, στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδος, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Χανίων, Αργολίδος, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Πειραιώς, Δωδεκανήσου και Βοιωτίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ