Νέα

Η Google απορρίπτει τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Android

android1

Τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς διαχειρίζεται θέματα συμβατότητας του Android και πώς διανέμει τις δικές της εφαρμογές, αντέκρουσε χθες η Google. Με μια μακροσκελή και αναλυτική ανάρτησή στο ευρωπαϊκό blog του, την οποία υπογράφει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής, Kent Walker, ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας απάντησε στην Επιτροπή, η οποία εξέδωσε από τον περασμένο Απρίλιο μια “Κοινοποίηση Αιτιάσεων” σχετικά με το θέμα.

Με μία ανάρτηση στο blog της, απάντησε η Google στην ΕΕ, υπερασπιζόμενη τη συμβολή του Android στην τόνωση του ανταγωνισμούΣτην απάντησή της, η Google υπερασπίζεται την άποψη ότι το Android, το οποίο λάνσαρε το 2007, “όχι μόνο δεν έχει βλάψει τον ανταγωνισμό, αλλά τον έχει προωθήσει”. “Η απάντηση που καταθέσαμε σήμερα δείχνει πώς το οικοσύστημα του Android εναρμονίζει τα ενδιαφέροντα χρηστών, προγραμματιστών, δημιουργών λογισμικού και παρόχων κινητού δικτύου”, αναφέρει στην εν λόγω ανάρτησή του το υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας. Προσθέτει δε ότι το λειτουργικό σύστημα Android δεν αποτελεί “μονόδρομο”, αλλά μία πλατφόρμα πολλαπλών επιλογών για τον χρήστη. 

Σημειώνοντας ότι προσβλέπει σε συνέχιση του διαλόγου με την Επιτροπή, κάνει μια αναδρομή στην εισαγωγή του Android στην αγορά το 2007, ως δωρεάν λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα. Αναφέρει ότι λανσαρίστηκε σε μια περίοδο, όπου τα smartphones ήταν ακριβά και περιορισμένα, με την ίδια να θέτει ως στόχο να προωθήσει την καινοτομία και να αυξήσει τις επιλογές των καταναλωτών: “λόγω του Android, οι κατασκευαστές δεν είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν ή να κατασκευάσουν ακριβά λειτουργικά συστήματα. Ως αποτέλεσμα, τα  smartphones είναι πλέον διαθέσιμα σε πολύ χαμηλότερες τιμές - από 45 - και έχουν γίνει πιο προσβάσιμα σε περισσότερους χρήστες. Σήμερα, πάνω από 24.000 συσκευές από 1.300 διαφορετικές μάρκες δουλεύουν με λειτουργικό σύστημα Android. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι προγραμματιστές έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις εφαρμογές τους σε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο”

Προγραμματιστές
Αντικρούοντας τις αιτιάσεις της Επιτροπής, στην επίσημη απάντηση της, η εταιρεία αναφέρεται στην προσφορά του Android στον τομέα του προγραμματισμού και του συνολικού οικοσυστήματος των κινητών συσκευών. Όπως τονίζει, οι προγραμματιστές, οι οποίοι ανέρχονται σε τουλάχιστον 1,3 εκατ. στην Ευρώπη το 2015 - βασίζονται σε ένα σταθερό και συνεκτικό πλαίσιο για να κάνουν τη δουλειά τους. Οποιοσδήποτε κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων μπορεί να κατεβάσει το Android και να το τροποποιήσει με οποιοδήποτε τρόπο επιλέξει. “Αλλά αυτή η ευελιξία, κάνει το  Android ευάλωτο στον κατακερματισμό... Όταν ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει τον κώδικα σου, πώς μπορείς να διασφαλίσεις πως υπάρχει μια κοινή εκδοχή του συγκεκριμένου λειτουργικού συστήματος, ικανή να διασφαλίζει ότι οι προγραμματιστές δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουν την ταλαιπωρία και το κόστος της δημιουργίας πολλαπλών εκδοχών των εφαρμογών τους;” σημειώνει η εταιρεία. 

Απαντά δε ότι για να διαχειριστεί αυτή την πρόκληση, συνεργάζεται με κατασκευαστές hardware, ώστε να κατοχυρώσει ένα ελάχιστο επίπεδο συμβατότητας για όλες τις συσκευές Android. “Κυριότερα, παρέχουμε στους κατασκευαστές κινητών μεγάλο περιθώριο να κατασκευάσουν συσκευές, που υπερβαίνουν αυτό το ελάχιστο επίπεδο, γι’ αυτό βλέπετε τόσες διαφορετικές εκδόσεις των συσκευών Android. Oι προαιρετικές συμφωνίες συμβατότητας μας προσφέρουν ποικιλία λύσεων, ενώ παράλληλα δίνουν στους προγραμματιστές την ασφάλεια ότι οι εφαρμογές που θα δημιουργήσουν λειτουργούν απρόσκοπτα σε χιλιάδες διαφορετικά κινητά και tablets. Αυτή η ισορροπία τονώνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των συσκευών Android, καθώς και μεταξύ του Android και του iPhone της Apple, αναφέρει η ίδια απάντηση και προσθέτει ότι η πρόταση της Επιτροπής “ενέχει τον κίνδυνο αύξησης του κατακερματισμού (της αγοράς κινητών συσκευών), με αποτέλεσμα να πληγεί  η πλατφόρμα του Android και ο ανταγωνισμός στην αγορά κινητών τηλεφώνων”. 

Προεγκατεστημένες εφαρμογές
Η Google στην απάντησή της, επιχειρεί να αντικρούσει και τη θέση της Επιτροπής ότι δεν θα έπρεπε να προσφέρει κάποιες  εφαρμογές της ως τμήμα μιας σουίτας εφαρμογών. “Κανένας κατασκευαστής δεν είναι υποχρεωμένος να προεγκαταστήσει οποιαδήποτε εφαρμογή Google σε ένα κινητό τηλέφωνο με λειτουργικό σύστημα Android. Όντως, προσφέρουμε στους κατασκευαστές μια σουίτα εφαρμογών, έτσι όταν οι χρήστες αγοράζουν ένα καινούργιο κινητό, να έχουν πρόσβαση σε μια γκάμα από βασικές υπηρεσίες. Στο Android, οι εφαρμογές της Google συνήθως αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο από το ένα τρίτο των προεγκατεστημένων εφαρμογών της συσκευής (και καταλαμβάνουν μόνο ένα μικρό μέρος της μνήμης της συσκευής). Ο καταναλωτής μπορεί να απεγκαταστήσει οποιαδήποτε από τις εφαρμογές μας ανά πάσα στιγμή. Και οι κατασκευαστές hardware και οι πάροχοι έχουν τη μοναδική δυνατότητα να  προεγκαταστήσουν εφαρμογές ανταγωνιστών μας, ακριβώς δίπλα στις δικές μας. Σε επίπεδο ανταγωνισμού, λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει  αποκλεισμός”, καταλήγει η εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ