Νέα

Εθνική πολιτική για τη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας

startup

Την πλήρη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών εταιρειών επιχειρεί το υπουργείο Οικονομίας. Στόχος είναι να αποτυπωθούν οι επιχειρηματικές  ανάγκες των ελληνικών υφιστάμενων και υπό σύσταση startup εταιρειών, ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει μια εθνική πολιτική για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Τη χαρτογράφηση των επιχειρηματικών αναγκών των startup επιχειρήσεων υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, μέσω της Διεύθυνσης Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Χαρτογράφηση των επιχειρηματικών αναγκών των startup εταιρειών στην ΕλλάδαΣυγκεκριμένα, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Θεοδώρας Τζάκρη, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας προχωρά στην εκπόνηση πρωτογενούς έρευνας μέσω ερωτηματολογίου για τη χαρτογράφηση των αναγκών των startup Επιχειρήσεων. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια της Δημόσιας Διαβούλευσης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις startup επιχειρήσεις στην Ευρώπη και εντάσσεται στο χαρτοφυλάκιο των πολιτικών και δράσεων για την νεοφυή επιχειρηματικότητα, που σχεδιάζει και υλοποιεί η Υφυπουργός.

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει οικονομικά και φορολογικά κίνητρα, θεσμικές παρεμβάσεις και υποστηρικτικές δράσεις και υπηρεσίες, δημιουργώντας ένα ουσιαστικό σημείο επαφής με την πολιτεία που θα υποστηρίξει αυτόν τον δυναμικό κλάδο.   

“Η φιλοσοφία των δράσεων είναι να διευκολυνθεί και να ενισχυθεί το ελληνικό startup οικοσύστημα, ώστε να αυξηθούν τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα προκύψουν για τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και την οικονομία”, αναφέρει η Γενική Γραμματεία σε σχετική ανακοίνωσή της.

Ποιους αφορά
Η έρευνα χαρτογράφησης επιχειρηματικών αναγκών απευθύνεται σε υφιστάμενες startup επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ή είναι ελληνικών συμφερόντων και σε ομάδες ανθρώπων που σκοπεύουν, στο άμεσο μέλλον, να ιδρύσουν νεοφυείς εταιρείες.

Θα διαρκέσει από τις 25 Οκτωβρίου 2016 έως τις 25 Νοεμβρίου 2016, ενώ τα συνολικά αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν για τη χάραξη μιας στοχευμένης  πολιτικής για την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται όλες οι νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην έρευνα, συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα στο http://startupgreece.gov.gr/node/18587.  

Ευρωπαϊκή εμπειρία
Τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις startup επιχειρήσεις έχει θέσει στο επίκεντρο των ενεργειών της η Ευρώπη, έχοντας, ήδη, διενεργήσει σχετική δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι να αποτυπωθούν οι απόψεις των νεοφυών εταιρειών, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των δυνητικών επιχειρηματιών και όλων των ενδιαφερόμενων μερών, ώστε να αναδειχθούν τρόποι για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις startups στην Ευρώπη.

Με τη δημόσια διαβούλευση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε την Πρωτοβουλία για τις Start-Up επιχειρήσεις, “Start-Up Initiative”, η οποία σκοπεύει στη δημιουργία ευνοϊκών όρων για τους επιχειρηματίες για να ξεκινήσουν και να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Επιτροπή θα αναλάβει δράση για την απλοποίηση της νομοθεσίας για το ΦΠΑ και θα αναλάβει πρωτοβουλία σχετικά με την αφερεγγυότητα των επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων της έγκαιρης αναδιάρθρωσης και της δεύτερης ευκαιρίας. Για το θέμα της αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει, ήδη, ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ