Νέα

Στόχος για απορρόφηση άνω του €1 δις από το ΕΣΠΑ το 2016

peoplewalk

Σε δαπάνες έργων, που ξεπερνούν το €1 δις, αναμένεται να μεταφραστεί η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ μέχρι το τέλος του έτους. Το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί ότι η Ελλάδα θα υπερβεί το στόχο του 7% του συνολικού προϋπολογισμού, που έχει τεθεί από Κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και αντιστοιχεί σε €1 δις. Όπως τόνισε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Αλέξης Χαρίτσης, το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με το ποσοστό απορρόφησης κατά την εκκίνηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς στην αντίστοιχη χρονική φάση δεν είχε ξεπεράσει το 1,5%.

Το ποσοστό ενεργοποίησης, σε προσκλήσεις, θα ξεπεράσει το 50% του συνόλου των κονδυλίων της περιόδου 2014-2020Κατά την εισήγησή του στη χθεσινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020, ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε ότι η Ελλάδα ενεργοποίησε τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου νωρίτερα από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. Μάλιστα, όπως είπε, μέχρι το τέλος του 2016, το ποσοστό ενεργοποίησης, σε προσκλήσεις, αναμένεται να ξεπεράσει το 50% του συνόλου των κονδυλίων της περιόδου 2014-2020, το οποίο αντιστοιχεί στο ποσό των €10 δις. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος, το ποσοστό αυτό τοποθετεί τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε.

Συνολικά, η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής έθεσε χθες επί τάπητος την ολοκλήρωση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013, την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και την κατανομή των επιπρόσθετων Κοινοτικών πόρων που θα λάβει η χώρα μας το 2017.

Επιπλέον πόροι
Όσον αφορά την κατανομή των επιπλέον Κοινοτικών πόρων, ύψους €970 εκατ., που θα λάβει η χώρα το 2017 μετά την αναθεώρηση της κατανομής της Πολιτικής για τη Συνοχή, αποφασίστηκε να κατανεμηθούν μεταξύ του ΕΤΠΑ (Ταμείο για τις υποδομές και την επιχειρηματικότητα) και του ΕΚΤ (Ταμείο για τις κοινωνικές δράσεις). Κύρια προτεραιότητα θα είναι η χρηματοδότηση δράσεων για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι οι σχετικοί πόροι να χρηματοδοτήσουν ολοκληρωμένα προγράμματα και όχι αποσπασματικές δράσεις με μειωμένη αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομίας θα υποβάλει στο ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π., μέχρι τα τέλη του έτους, σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από τους επιπλέον πόρους που θα λάβει η χώρα μας το 2017.

Σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 σημειώθηκε πως, αν και η αποστολή των Τελικών Εκθέσεων στην Ε.Ε. θα γίνει το Μάρτιο του 2017, στόχος είναι να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του 2016.

Το Συμβούλιο αποφάσισε, ακόμη, τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, μέσω του εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, κατά αντιστοιχία του προγράμματος που, ήδη, ενεργοποιείται για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο και θα ενισχυθεί περαιτέρω. Τα έργα που θα υλοποιηθούν μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων θα καθοριστούν σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ