Νέα

Πλήρως ψηφιοποιημένο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις μέχρι την Άνοιξη

peopletech12

Ένα πλήρως ψηφιοποιημένο θεσμικό πλαίσιο για όλες τις δημόσιες συμβάσεις φιλοδοξεί να αποκτήσει η Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα την Άνοιξη του 2017. Στόχος είναι, μέσω της πλήρους ηλεκτρονικοποίησης του υφιστάμενου συστήματος, να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων εταιρειών, η διασφάλιση της ακεραιότητας των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας.

Το υπουργείο Οικονομίας κατέθεσε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις νέες κοινοτικές ΟδηγίεςΣε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομίας κατέθεσε χθες στη Βουλή το σχέδιο νόμου, που αφορά στην προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις νέες κοινοτικές Οδηγίες (ενσωμάτωση των Οδηγιών 2014/24/ΕΕ για την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης έργων και υπηρεσιών, 2014/24/ΕΕ (L94) για τις δημόσιες συμβάσεις στον κλασσικό τομέα.

Σκοπός των νέων διατάξεων είναι η απλούστευση των κανόνων και διαδικασιών για τις δημόσιες συμβάσεις, η επέκταση και σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, η γενίκευση των ηλεκτρονικών μέσων ως τρόπου επικοινωνίας στις δημόσιες συμβάσεις, η δραστική περικοπή του διοικητικού φόρτου λόγω των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους οικονομικούς φορείς.

Επίσης, επιδίωξη είναι ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών (μείωση προθεσμιών για υποβολή προσφορών και αιτήσεων συμμετοχής, ευελιξία στη διάκριση μεταξύ της επιλογής των προσφερόντων και της ανάθεσης της σύμβασης, αναθεώρηση και διευκρίνιση λόγων αποκλεισμού υποψηφίων και προσφερόντων, δυνατότητα “αυτοκάθαρσης”, διατάξεις για την τροποποίηση των συμβάσεων κατά τη διάρκεια τους).

Αλλαγές
Αναλυτικότερα, με το νέο θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, χρησιμοποιούνται ευρέως ηλεκτρονικά μέσα Πληροφορικής και Επικοινωνιών, που απλουστεύουν σε μεγάλο βαθμό τη δημοσίευση των δημοσίων συμβάσεων και ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και διαφάνεια των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης. Ειδικότερα, ενισχύονται περαιτέρω οι ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις, καθώς και το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), που σήμερα λειτουργεί για τους διαγωνισμούς των δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι ως ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα υποστηρίζει το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων άνω των €60.000, δηλαδή και των έργων και των μελετών, με τη σταδιακή υποχρεωτική χρήση του, μέχρι την Άνοιξη του 2017. Παράλληλα, αναπτύσσεται περαιτέρω η διαλειτουργικότητα του συστήματος με άλλα ηλεκτρονικά και πληροφοριακά συστήματα, με σκοπό την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών.

Επίσης, υιοθετούνται νέοι τρόποι ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου και της ανταγωνιστικής διαδικασίας με διαπραγμάτευση. Εξάλλου, εισάγεται το δυναμικό σύστημα αγορών ως μια εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική διαδικασία, μέσω της οποίας επιτρέπεται στις αναθέτουσες Αρχές να έχουν στη διάθεσή τους ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα προσφορών και συνεπώς, να εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή χρησιμοποίηση των δημόσιων πόρων, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.

Επιπλέον, θεσμοθετείται η διαδικασία για ανάθεση δημοσίων συμβάσεων μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στους οποίους παρουσιάζονται νέες, μειωμένες τιμές και/ή νέες αξίες όσον αφορά ορισμένα στοιχεία των προσφορών και αναπτύσσονται νέες ηλεκτρονικές τεχνικές αγορών, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι, οι οποίοι συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στον εξορθολογισμό των δημοσίων συμβάσεων, ιδίως εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα.

Ανταλλαγή πιστοποιητικών
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομίας, μειώνεται ο διοικητικός φόρτος που απορρέει από την ανάγκη προσκόμισης σημαντικού αριθμού πιστοποιητικών ή άλλων εγγράφων και καθίσταται υποχρεωτική η χρήση του e-Certis, ηλεκτρονικού συστήματος σκοπός του οποίου είναι η διευκόλυνση της ανταλλαγής πιστοποιητικών και άλλων αποδεικτικών εγγράφων.

 Οι προθεσμίες για την υποβολή των προσφορών συντέμνονται με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών, παρέχοντας, ωστόσο, επαρκή χρόνο στους οικονομικούς φορείς να καταρτίσουν και να υποβάλουν την προσφορά τους. Για παράδειγμα, η προθεσμία των 52 ημερών για την υποβολή της προσφοράς σε ανοικτό διαγωνισμό γίνεται 35 ημέρες, με δυνατότητα σύντμησης σε 30, όταν οι προσφορές υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή σε 15 ημέρες, όταν έχει προηγηθεί προκαταρκτική προκήρυξη, ενώ διατηρείται  και η δυνατότητα της αναθέτουσας Αρχής σε περίπτωση επείγουσας κατάστασης, καταλλήλως τεκμηριωμένη, να ορίζει ελάχιστη προθεσμία, που δεν είναι μικρότερη των 15 ημερών από την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης της σύμβασης. Επίσης, στις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων κάτω των ορίων εφαρμογής της οδηγίας,  στην ανοικτή διαδικασία, η ελάχιστη προθεσμία ανέρχεται σε 22 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης στο ΚΗΜΔΗΣ, ενώ στο συνοπτικό διαγωνισμό, η ελάχιστη προθεσμία παραλαβής προσφορών ανέρχεται σε 12 ημέρες από την ως άνω ημερομηνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ