Νέα

“Επί ποδός πολέμου” η Ε.Ε. για την άσκηση Cyber Europe 2014

internet_security

Τα αντανακλαστικά τους, σε ένα υποθετικό σενάριο μεγάλης κλίμακας επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, δοκίμασαν χθες ευρωπαϊκοί οργανισμοί και επαγγελματίες της ασφάλειας στο πλαίσιο της άσκησης Cyber Europe 2014. Η πιο μεγάλη και περίπλοκη άσκηση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που διενεργήθηκε ποτέ στην Ευρώπη, πραγματοποιήθηκε χθες. Περισσότερες από 200 οργανώσεις και 400 επαγγελματίες του τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, από 29 ευρωπαϊκές χώρες, δοκίμασαν την ετοιμότητά τους για την αντιμετώπιση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σε ολοήμερη προσομοίωση, που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA).

Τα αντανακλαστικά της στην αντιμετώπιση επιθέσεων στον κυβερνοχώρο δοκίμασε χθες η Ευρώπη Πρόκειται για μια άσκηση, που πραγματοποιείται σε ολόκληρη την Ευρώπη και στην οποία συμμετέχουν διάφορα κέντρα ασκήσεων, υπό την εποπτεία ενός συντονιστικού κέντρου ελέγχου. Αντικείμενο της ήταν περισσότερα από 2.000 ξεχωριστά συμβάντα στον κυβερνοχώρο, όπως επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών στο Διαδίκτυο, αναφορές υπηρεσιών πληροφοριών και μέσων ενημέρωσης για επιθέσεις, παραποιήσεις ιστότοπων, διαρροή ευαίσθητων πληροφοριών, επιθέσεις κατά υποδομών ζωτικής σημασίας, όπως τα δίκτυα ενέργειας ή τηλεπικοινωνιών. Η φετινή άσκηση, μάλιστα, εστίασε στην προσομοίωση κρίσεων μεγάλης κλίμακας σε υποδομές πληροφοριών ζωτικής σημασίας.

Στο πλαίσιο της Cyber Europe 2014 εμπειρογνώμονες από τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων υπηρεσιών ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, εθνικών ομάδων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην Πληροφορική, Υπουργείων, εταιρειών τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου, είχαν την ευκαιρία να τεστάρουν τις διαδικασίες που εφαρμόζουν.

Η άσκηση
Η Cyber Europe  είναι μια ευρείας κλίμακας άσκηση για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τον ENISA. Στη φετινή άσκηση συμμετέχουν 29 ευρωπαϊκές χώρες (26 χώρες της ΕΕ και 3 της ΕΖΕΣ) και θεσμικά όργανα της Ε.Ε. Πραγματοποιείται σε τρία στάδια, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους: τεχνικό στάδιο, που περιλαμβάνει την ανίχνευση και διερεύνηση συμβάντων, τις ενέργειες μετριασμού και την ανταλλαγή πληροφοριών (ολοκληρώνεται τον Απρίλιο).  Επιχειρησιακό στάδιο/στάδιο τακτικής, που περιλαμβάνει τους μηχανισμούς προειδοποίησης, την εκτίμηση των κρίσεων, τη συνεργασία, το συντονισμό, την ανάλυση τακτικής και τις ανταλλαγές πληροφοριών και συμβουλών σε επιχειρησιακό επίπεδο (χθες και στις αρχές του 2015). Και τέλος, το στρατηγικό στάδιο, που εξετάζει τη λήψη αποφάσεων, τον πολιτικό αντίκτυπο και τις δημόσιες υποθέσεις.

Απειλές
Το 2013, οι παγκόσμιες διαδικτυακές επιθέσεις αυξήθηκαν κατά ένα τέταρτο περίπου και ο συνολικός αριθμός παραβιάσεων δεδομένων ήταν κατά 61% υψηλότερος απ’ ότι το 2012. Καθεμία από τις οκτώ κορυφαίες παραβιάσεις δεδομένων είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν δεκάδες εκατομμύρια αρχεία δεδομένων, ενώ εκτέθηκαν 552 εκατομμύρια ταυτότητες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, το έγκλημα και η κατασκοπεία στον κυβερνοχώρο είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν παγκοσμίως από $300 δις έως $1 τρις δολάρια ΗΠΑ το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ