Νέα

e-διαδικασίες στην απονομή εμπορικών σημάτων και την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών

idea

Εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις υπόσχονται οι νέες ηλεκτρονικές διαδικασίες εγγραφής στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), απονομής εμπορικού σήματος και κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας, αλλά και η δημιουργία νέας πλατφόρμας δημοσίων συμβάσεων. Τις σχετικές προβλέψεις για την ψηφιοποίηση των παραπάνω διαδικασιών παρουσίασαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Νίκος Δένδιας, και οι αρμόδιοι υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς.

Αναφορικά με το ΓΕΜΗ, σύμφωνα με όσα επισημάνθηκαν χθες, ενώ σήμερα -σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις- μια επιχείρηση χρειάζεται ακόμη και 7 μήνες για να πάρει ένα πιστοποιητικό, όπως, για παράδειγμα, την αλλαγή στο διοικητικό συμβούλιο, πλέον οι εταιρείες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα σχετικά έγγραφα το πολύ σε 2-3 ημέρες ακόμη και αυθημερόν.

Ηλεκτρονικές διαδικασίες εγγραφής στο ΓΕΜΗ Παράλληλα, με την ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών κατάθεσης σήματος και κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας αναμένεται να μειωθούν κατά 20% τα τέλη, ενώ για τις δημόσιες συμβάσεις εκτιμάται ότι η ψηφιοποίηση του συστήματος θα επιφέρει 15% κατά μέσον όρο εξοικονόμηση δαπανών για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες μέχρι σήμερα το ελληνικό Δημόσιο έχει εξοικονομήσει περί το 1 εκατ. ευρώ από τους πρώτους 12 διαγωνισμούς, που διενεργήθηκαν με την ηλεκτρονική διαδικασία, ενώ επιτεύχθηκε κατά 25% μείωση της δαπάνης σε διαγωνισμό του υπουργείου Ανάπτυξης, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα ηλεκτρονικά.

Αλλαγές
Αναφορικά με το ΓΕΜΗ, όπως διευκρινίστηκε χθες, η υπηρεσία της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας έχει στη διάθεσή της δύο μήνες, προκειμένου να προσαρμόσει το ηλεκτρονικό της σύστημα, ώστε να καταστεί εφικτή η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων.

Στο θέμα των δημοσίων συμβάσεων ήδη από την 1η Οκτωβρίου του 2014 το σύνολο της γενικής κυβέρνησης είναι υποχρεωμένο να εκτελεί τους διαγωνισμούς σε προϊόντα και υπηρεσίες άνω των 60.000 € μέσα από το σύστημα www.promitheus.gov.gr.

Έως σήμερα,  σε αυτή την πλατφόρμα έχουν υλοποιηθεί πάνω από 160 διαγωνισμοί, 1.200 οικονομικοί φορείς, 1.200 επιχειρήσεις,  έχουν ήδη εγγραφεί και συμμετέχουν στους διαγωνισμούς αυτούς ή ετοιμάζονται να συμμετάσχουν και έχουμε εκπαιδεύσει πάνω από 3.000 δημοσίους υπαλλήλους στη διαχείριση αυτού του συστήματος.

Με την πλήρη ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών του ΓΕΜΗ, θα είναι εφικτή η εξ αποστάσεως κατάθεση αιτήσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων, καθώς και η ηλεκτρονική πρόσβαση σε στοιχεία εταιρειών από όπου και αν βρίσκεται ο επιχειρηματίας. Επιπλέον η ψηφιοποίηση του ΓΕΜΗ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε ταχύτερη και αποτελεσματικότερη έκδοση άδειας, πιστοποιητικών και εγκρίσεις λειτουργίας των εταιρειών.

Με την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών κατάθεσης σήματος και κατοχύρωσης Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας θα είναι εφικτή η υποβολή σήματος ηλεκτρονικά από όπου και αν βρίσκεται ο κάθε ενδιαφερόμενος, όλο το 24ωρο, αλλά και η ηλεκτρονική κατάθεση κάθε σχετικού εγγράφου (εξουσιοδότηση, παραβόλου κλπ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ