Νέα

Όρια στις χρεώσεις roaming πριν από την τελική κατάργηση τους τον Ιούνιο

roamingnew12

Νέες ρυθμίσεις στις χρεώσεις περιαγωγής εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν, πλέον, από 30 Απριλίου. Πρόκειται για την τελευταία αλλαγή στις χρεώσεις roaming πριν από την οριστική κατάργηση τους εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον προσεχή Ιούνιο. Πλέον, από τις 30 Απριλίου 2016 και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, υποχρεούνται να χρεώνουν κάθε συνδρομητή, που ταξιδεύει σε χώρα της Ε.Ε., στο Λιχτενστάιν, στην Ισλανδία και τη Νορβηγία, με τις ίδιες χρεώσεις που ισχύουν στην Ελλάδα (σύμφωνα με το πρόγραμμα τηλεφωνίας), προσαυξημένο ενδεχομένως με επιπλέον χρέωση.

Νέες ρυθμίσεις στις χρεώσεις περιαγωγής εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης ισχύουν, πλέον, από 30 ΑπριλίουΌπως διευκρίνισε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στην περίπτωση που μία εταιρεία κινητής τηλεφωνίας επιλέξει να επιβάλει κατά την περιαγωγή, προσαύξηση, επιπλέον της εθνικής χρέωσης, αυτή δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα €0,05/λεπτό (πλέον ΦΠΑ) για εξερχόμενες κλήσεις (περιαγωγής) και €0,02 (πλέον ΦΠΑ) για εξερχόμενα μηνύματα sms. Επίσης, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το €0,01/λεπτό (πλέον ΦΠΑ) για εισερχόμενες κλήσεις και το €0,05/ΜΒ (πλέον ΦΠΑ) για χρήση δεδομένων με χρέωση ανά ΚΒ.

Επισημαίνεται ότι κάθε κλήση/αποστολή sms από τις χώρες που ισχύει ο Κανονισμός, χρεώνεται όπως τα λεπτά ομιλίας/sms προς όλα τα δίκτυα (σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα του συνδρομητή), ακόμα και αν η κλήση/αποστολή sms απευθύνεται προς συνδρομητή της ίδιας εταιρείας.

Η υποχρέωση στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με την ονομασία “Roaming Like At Home plus - RLAH+”, επιβάλλεται στο πλαίσιο εφαρμογής του ευρωπαϊκού Kανονισμού για τη διεθνή περιαγωγή και έχει στόχο την κατάργηση των όποιων - επιπλέον των εθνικών - χρεώσεων περιαγωγής εντός της Ε.Ε. μετά τις 15 Ιουνίου 2017.

Κατάργηση χρεώσεων
Η κατάργηση των τελών περιαγωγής βρίσκεται στην “καρδιά” της μεταρρύθμισης της αγοράς Τηλεπικοινωνιών στην Ε.Ε., καθώς, μεταξύ άλλων, η “πτώση των τειχών” της περιαγωγής θα εισφέρει €110 δις ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η παράμετρος περιαγωγή και οι αυξημένες χρεώσεις roaming απασχολούν σοβαρά τους Έλληνες καταναλωτές, που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Μάλιστα, περισσότεροι από ένας στους δύο Έλληνες ταξιδιώτες (το 54%) έχει λάβει υψηλούς λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, ύστερα από ταξίδι στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με έρευνα της Travelplanet24 σε 3.500 ταξιδιώτες, οι Έλληνες, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, χρησιμοποιούν το κινητό τους, κυρίως, για να πραγματοποιήσουν κλήσεις (31%) και πλοήγηση στο Διαδίκτυο (30%). Μόνο ένα μικρό ποσοστό, 3% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι, όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, δεν χρησιμοποιεί καθόλου το κινητό του τηλέφωνο. Επίσης, στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες, όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό, δεν αγοράζουν τοπική κάρτα SIM από την χώρα στη οποία βρίσκονται, αντίθετα, επιλέγουν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες ελληνικού παρόχου τηλεφωνίας, για να πραγματοποιούν κλήσεις, περιήγηση στο Διαδίκτυο ή αποστολή sms. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ