Νέα

Εκτοξεύθηκε η χρήση καρτών για αγορές στην Ελλάδα

creditcards

Απογειώθηκε η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα το 2015, με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς να δίνουν ισχυρή ώθηση στις αγορές μέσω καρτών. Ενδεικτικό είναι ότι η χρήση καρτών για αγορές, με όλες τις κάρτες Visa, παρουσίασε στην Ελλάδα αύξηση 80% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, ενώ για τις χρεωστικές κάρτες η αύξηση ήταν της τάξης του 265%.

Το 2016 οι ψηφιακές πληρωμές θα κάνουν την παρουσία τους ακόμη πιο έντονη και στη χώρα μαςΌσον αφορά στη χρήση καρτών Visa για συναλλαγές στο Διαδίκτυο, η συνολική δαπάνη έφτασε τα €782 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 11% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών άγγιξαν το 1,5 εκατ. και τα Contactless τερματικά ξεπέρασαν τις 90.000. 

Όπως τόνισε, χθες, ο γενικός διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, κ. Νίκος  Καμπανόπουλος, “οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν περισσότερο τις κάρτες τους πέρυσι - κυρίως τις χρεωστικές - και σε αυτό, εκτός από τους γνωστούς λόγους, συνέβαλε και η ανάπτυξη του περιβάλλοντος αποδοχής καρτών και για καθημερινές αγορές μικρότερης αξίας”. Παρουσιάζοντας χθες τα αποτελέσματα της Visa για το 2015, ο κ. Καμπανόπουλος εκτίμησε ότι το 2016 η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και θα είναι η χρονιά, που οι ψηφιακές πληρωμές θα κάνουν την παρουσία τους ακόμη πιο έντονη και στη χώρα μας. 

Ανοδική πορεία
Οι συναλλαγές με κάρτες Visa, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία, είχαν ανοδική πορεία και στην Ελλάδα, ωθούμενες, κυρίως, από τις χρεωστικές κάρτες. Έτσι, για το ημερολογιακό έτος 2015, η συνολική χρήση για αγορές ανήλθε σε €4,7 δις, εκ των οποίων το 46%  δαπανήθηκε μέσω χρεωστικών καρτών (€2,2 δις).  Ο αριθμός συναλλαγών για αγορές με χρεωστικές κάρτες έφτασε τα €37 εκατ. (αύξηση 85%), ενώ ο αριθμός συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες είχε αύξηση 8% (€37 εκατ.).  Ο αριθμός των εταιρικών καρτών ανήλθε σε 79.000 (αύξηση 36%), ενώ οι προπληρωμένες κάρτες παρουσίασαν μείωση στην χρήση λόγω των capital controls.  

Στην Ευρώπη
Η Visa Europe, που αντιπροσωπεύει €1 σε κάθε €5,70 που δαπανώνται στην Ευρώπη, ανακοίνωσε έσοδα €2,31 δις, αυξημένα κατά 25% σε σχέση με το 2014, ενώ ο συνολικός αριθμός των καρτών ανέρχεται σε 522 εκατ., που αντιστοιχεί σε περισσότερες από μία κάρτες Visa ανά ενήλικα. Η χρήση για αγορές αυξήθηκε κατά 7,7% το περασμένο έτος (στα €1,58 τρις).

Σε ό,τι αφορά στις ανέπαφες συναλλαγές το 2015 ξεπέρασαν το φράγμα του 1 δις - με στοιχεία Σεπτεμβρίου έφτασαν το 1,7 δις. Σε κάποιες ώριμες αγορές, μάλιστα, όπως αυτή της Βρετανίας, οι ανέπαφες συναλλαγές αποτελούν σήμερα 1 στις 7 συναλλαγές, σε σύγκριση με 1 στις 25 μόλις πριν ένα χρόνο.

Θυμίζουμε ότι η Visa έχει εισάγει το tokenization, την υπηρεσία που αντικαθιστά τα στοιχεία της κάρτας με ένα token και παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις ψηφιακές πληρωμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ