Νέα

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Βέλγιο και Λουξεμβούργο για στρεβλώσεις στην αγορά τηλεπικοινωνιών

manmobile2

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να παραπέμψει το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλογίζοντας στα δύο κράτη στρεβλώσεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιών. Στην πρώτη περίπτωση, το Βέλγιο παραπέμπεται στο Δικαστήριο για την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής αρχής. Το σκεπτικό της Επιτροπής είναι ότι η βελγική νομοθεσία δεν εγγυάται την ανεξαρτησία της εθνικής ρυθμιστικής Αρχής τηλεπικοινωνιών. “Σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες, οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών, που είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της αγοράς και τη διευθέτηση διαφορών μεταξύ των εταιρειών, πρέπει να ενεργούν ανεξάρτητα και να μην δέχονται ή να αναζητούν οδηγίες όταν εφαρμόζουν τους εν λόγω κανόνες”, αναφέρει σχετικά η Επιτροπή.

Επιπλέον, η Επιτροπή παραπέμπει το Λουξεμβούργο στο Δικαστήριο με αιτία τις συνεχείς καθυστερήσεις στην ανάλυση σχετικών αγορών τηλεπικοινωνιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε το Λουξεμβούργο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω του ότι η εθνική ρυθμιστική αρχή του, το Institut Luxembourgeois de Regulation (ILR), παρέλειψε να διεξαγάγει έγκαιρη ανάλυση των σχετικών αγορών για τη σταθερή πρόσβαση στο δημόσιο τηλεφωνικό δίκτυο (αγορά 1) και για τις μισθωμένες γραμμές (αγορά 6), παραβιάζοντας τους κανόνες της Ε.Ε. για τις τηλεπικοινωνίες.

“Συνέπεια της μη διενέργειας έγκαιρης ανάλυσης των σχετικών αγορών είναι ότι ο κανονισμός ενδέχεται να επιβληθεί όταν δεν είναι πλέον αναγκαίος, γεγονός που θα αρνητικό αντίκτυπο στα επενδυτικά κίνητρα, στην καινοτομία και στον ανταγωνισμό στην αγορά”, αναφέρει η Επιτροπή.

Τυχερά παιχνίδια: παραπομπή της Σουηδίας
Στο μεταξύ, στο Δικαστήριο παραπέμπει η Επιτροπή και τη Σουηδία, λόγω μη συμμόρφωσης με την Κοινοτική νομοθεσία. Ειδικότερα, η Επιτροπή έλαβε χθες δύο χωριστές αποφάσεις να παραπέμψει τη Σουηδία στο Δικαστήριο της Ε.Ε. σχετικά με τη σουηδική νομοθεσία για τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Το Νοέμβριο του 2013, η Επιτροπή ζήτησε από τη Σουηδία να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των εθνικών της κανόνων με την Κοινοτική νομοθεσία στους τομείς των ψηφιακών υπηρεσιών στοιχήματος και των ψηφιακών υπηρεσιών πόκερ. Η Επιτροπή δεν θεωρεί ικανοποιητική την αντίδραση της Σουηδίας στα αιτήματα αυτά και την παραπέμπει στο Δικαστήριο για την επιβολή περιορισμών στην οργάνωση και προώθηση των ψηφιακών υπηρεσιών στοιχήματος με τρόπο, που δεν συνάδει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο οργανώνεται το σουηδικό σύστημα αποκλειστικού δικαιώματος για το αθλητικό στοίχημα δεν συνάδει με το σκοπό επίτευξης των στόχων δημόσιας πολιτικής για την πρόληψη της προβληματικής συμμετοχής σε τυχερά παιχνίδια και των εγκληματικών ενεργειών, ενώ δεν διαθέτει τον απαραίτητο κρατικό έλεγχο.

Στη δεύτερη περίπτωση, η παραπομπή στο Δικαστήριο βασίζεται στους περιορισμούς στην παροχή και προώθηση ψηφιακών υπηρεσιών πόκερ. Η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι ο κάτοχος του αποκλειστικού δικαιώματος δεν υπόκειται σε επαρκή έλεγχο από τις σουηδικές αρχές και ότι η περιοριστική πολιτική στον τομέα των παιχνιδιών πόκερ δεν είναι σύμφωνη με την νομοθεσία της Ε.Ε., καθώς οι σουηδικές αρχές ανέχονται τη χωρίς άδεια προσφορά και προώθηση παιχνιδιών πόκερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ