Νέα

Ελληνική συμμετοχή σε Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις για την καινοτομία

ideanew1

Νέα προϊόντα, βασισμένα σε καινοτόμες ιδέες, θα επιδιώξουν να βγάλουν στη διεθνή αγορά οι 185 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που επελέγησαν για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”. Πρόκειται για εταιρείες από 26 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, οι οποίες προκρίθηκαν και τελικά, θα λάβουν χρηματοδότηση στον τελευταίο γύρο του προγράμματος “Ορίζοντας 2020”, στο πλαίσιο της φάσης 1 του μέσου για τις ΜμΕ (Horizon 2020 SME Instrument).

185 εταιρείες από 26 χώρες θα λάβουν χρηματοδοτήσεις για να εξελίξουν καινοτόμες ιδέες τους σε προϊόνταΜεταξύ τους και μια ελληνική εταιρεία από τη Θεσσαλονίκη, η οποία προωθεί τη δημιουργία ενός συστήματος ηλεκτρονικής μάθησης με τεχνητή νοημοσύνη για τα δημόσια σχολεία. Συγκεκριμένα, το έργο της ελληνικής εταιρείας που προκρίθηκε προς χρηματοδότηση έχει τίτλο “Bringing Personalized Knowledge to Students in Public Schools Through Artificial Intelligence in eLearning” (Φέρνοντας την εξατομικευμένη γνώση στους μαθητές των δημόσιων σχολείων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης στο elearning).

Για κάθε έργο, οι συμμετέχοντες θα λάβουν €50.000 για τη χρηματοδότηση μελετών σκοπιμότητας για νέα προϊόντα, που μπορούν να παρουσιαστούν στην αγορά. Επίσης, μπορούν να ζητήσουν μέχρι τρεις ημέρες δωρεάν καθοδήγηση (business coaching). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε συνολικά 2.057 προτάσεις στο πλαίσιο του σταδίου 1, μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2015, την τέταρτη και τελευταία καταληκτική ημερομηνία για το 2015. Οι 185 ΜμΕ, που θα λάβουν χρηματοδότηση, πρότειναν συνολικά 175 σχέδια (είναι δυνατόν σε ένα έργο να συμμετέχουν περισσότερες ΜμΕ).

Τα περισσότερα από τα έργα, που θα χρηματοδοτηθούν, αφορούν στον τομέα των ενεργειακών συστημάτων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών, ενώ ακολουθεί ο κλάδος της παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων και οι τομείς των βιοδεικτών και των ιατρικών συσκευών.

Ιδιαίτερα επιτυχείς ήταν οι ισπανικές ΜμΕ (39 δικαιούχοι) ακολουθούμενες από τις ιταλικές (37) και τις βρετανικές επιχειρήσεις (20).

Ελληνικές επιτυχίες
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την έναρξη του προγράμματος την 1η  Ιανουαρίου 2014, 1.284 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν επιλεγεί στη φάση 1 του ειδικού μέσου για τις ΜμΕ από τις οποίες 11 ήταν ελληνικές.

Να σημειωθεί ότι περί τα μέσα Φεβρουαρίου 2016 θα ανακοινωθούν και τα αποτελέσματα της φάσης 2 του μέσου για τις ΜμΕ, στο πλαίσιο των οποίων οι εταιρείες θα λάβουν χρηματοδότηση μέχρι €2,5 εκατ. για να καταστήσουν τα προϊόντα τους έτοιμα για την αγορά. Η δε επόμενη καταληκτική ημερομηνία για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο του σταδίου 1 είναι η 24η Φεβρουαρίου 2016.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ