Νέα

Εκχώρηση της ζώνης των 700 MHz για ευρυζωνικές υπηρεσίες έως το 2020

broadbandethernet

Το στοίχημα του γρήγορου Ίντερνετ και του συνολικού οικοσυστήματος που στηρίζεται σε αυτό, επιδιώκει να κερδίσει η Ευρώπη. Σε αυτήν τη λογική κινείται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το συντονισμό της χρήσης της ζώνης των 700 MHz στις κινητές υπηρεσίες. Επί του παρόντος, η ζώνη αυτή χρησιμοποιείται, κυρίως, για τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Απελευθέρωση της ζώνης των 700 MHz προς όφελος των κινητών επικοινωνιών, έως τα τέλη Ιουνίου του 2020, προτείνει η Ε.Ε.Η Επιτροπή προτείνει να εκχωρηθεί η ζώνη των 700 MHz για ασύρματες ευρυζωνικές υπηρεσίες το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., συμβαδίζοντας με την ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G, που προβλέπεται για το 2020.

Για να ανταποκριθούν στην προθεσμία αυτή, τα κράτη - μέλη θα πρέπει να εγκρίνουν και να κοινοποιήσουν τα εθνικά τους σχέδια για την κάλυψη του δικτύου και την αποδέσμευση της ζώνης αυτής, έως τις 30 Ιουνίου 2017. Είναι, επίσης, αναγκαίο να συνάψουν διασυνοριακές συμφωνίες συντονισμού έως το τέλος του 2017. 

Η πρόταση, που υποβλήθηκε από την Επιτροπή μετά από την ολοκλήρωση της σχετικής διαβούλευσης, αποτελεί τμήμα της μεταρρύθμισης της τηλεπικοινωνιακής αγοράς της Ευρώπης. Σύμφωνα με την πρόταση, έως το 2020 θα διατεθεί περισσότερο ραδιοφάσμα για κινητές υπηρεσίες στη ζώνη των 700 MHz (694-790 MHz). Η ζώνη αυτή είναι ιδανική για την παροχή Διαδικτύου υψηλής ποιότητας στους χρήστες, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής, οι συχνότητες στη ζώνη κάτω των 700 MHz (470-694 MHz) θα εξακολουθήσουν να είναι διαθέσιμες, κατά προτεραιότητα, για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες.

Χρονοδιάγραμμα
Στόχος της απελευθέρωσης στη χρήση του ραδιοφάσματος είναι να αποκτήσει η Ευρώπη προβάδισμα στην ανάπτυξη της τεχνολογίας 5G. Με αυτό το σκεπτικό, η πρόταση περιλαμβάνει δύο βασικά στοιχεία. Για τη ζώνη των 700 MHz θα υπάρξει ένα κοινό χρονοδιάγραμμα, ώστε να καταστεί πραγματικά διαθέσιμη για χρήση στο ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο. Για τη ζώνη κάτω των 700 MHz, μακροπρόθεσμη προτεραιότητα είναι η διανομή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων στο ευρύ κοινό, σε συνάρτηση με μια ευέλικτη προσέγγιση όσον αφορά τη χρήση αυτού του ραδιοφάσματος με σκοπό την εφαρμογή των διαφόρων επιπέδων της ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης στα κράτη - μέλη.

Υφιστάμενη κατάσταση
Ήδη, σήμερα, δύο κράτη - μέλη, η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν εγκρίνει τη χρήση της ζώνης των 700 MHz για τις κινητές υπηρεσίες. Άλλα κράτη - μέλη, όπως η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εκπονήσει σχέδια για την αναδιάθεση της ζώνης των 700 MHz κατά τα προσεχή έτη.

Η Επιτροπή αναμένει, πλέον, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη - μέλη να εγκρίνουν άμεσα την πρόταση, ώστε να εξασφαλιστεί μια προβλέψιμη και έγκαιρη μετάβαση.

Θυμίζουμε ότι το 2014 η Επιτροπή ανέθεσε σε Ομάδα Υψηλού Επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επικεφαλής τον πρώην Επίτροπο και πρώην Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου, κ. Pascal Lamy, να εισηγηθεί τρόπους πιο αποτελεσματικής χρήσης του φάσματος UHF.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ