Νέα

Πολιτική συμφωνία Ε.Ε. - ΗΠΑ για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων

safehar

Σε μια πολιτική συμφωνία κατέληξε η πολύμηνη διαπραγμάτευση, μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, για τη διατλαντική μεταφορά δεδομένων. Οι δύο πλευρές αναζητούσαν μια “χρυσή τομή” στο μείζον αυτό ζήτημα, μετά από την απόφαση - ορόσημο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να ακυρώσει τη συμφωνία Safe Harbour, η οποία επέτρεπε την ελεύθερη μεταφορά δεδομένων μεταξύ Ε.Ε. - ΗΠΑ.

Σε μία νέα συμφωνία, που θα διέπει τη διατλαντική μεταφορά δεδομένων, κατέληξαν οι διαπραγματευτικές ομάδες Ε.Ε. και ΗΠΑΟι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής κατέληξαν σε μια “πολιτική συμφωνία” για την ανταλλαγή προσωπικών δεδομένων, η οποία θα πρέπει, πλέον, να λάβει τις υπόλοιπες απαραίτητες εγκρίσεις. Η ανακοίνωση της συμφωνίας έγινε κατά τη διάρκεια διήμερης Συνόδου των ευρωπαϊκών Αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν τους τελευταίους μήνες εντατικές διαπραγματεύσεις για να αντικαταστήσουν το προηγούμενο πλαίσιο για την ανταλλαγή δεδομένων, γνωστό με την ονομασία Safe Harbour (Ασφαλές Λιμάνι). Θυμίζουμε ότι, τον Οκτώβριο του 2015, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι “ανίσχυρο” το νομικό πλαίσιο, που επέτρεπε τη μεταφορά δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις Ε.Ε. προς στις ΗΠΑ. Με την απόφασή του, το Δικαστήριο έκρινε ως μη ισχύουσα τη βάση της συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ για ανταλλαγή στοιχείων ηλεκτρονικών επικοινωνιών (συμφωνία Safe Harbour).

Στην ουσία, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ένας χρήστης μπορεί να ζητήσει την αναστολή της διαβίβασης δεδομένων του στις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, αποφάσισε ότι είναι “άκυρη” προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής, με την οποία η τελευταία είχε θεωρήσει από το 2000 τις ΗΠΑ ως “ψηφιακά ασφαλή” περιοχή, κρίνοντας ότι εξασφαλίζουν “κατάλληλο επίπεδο προστασίας” των μεταφερόμενων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Η συμφωνία
Η νέα συμφωνία προβλέπει αυστηρότερους ελέγχους της συμμόρφωσης των εταιρειών στο νομικό πλαίσιο και ρητές εγγυήσεις από μέρους των αρχών των ΗΠΑ ότι η πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των υπηκόων κρατών - μελών της Ε.Ε. θα υπόκειται σε σαφείς περιορισμούς και δικλείδες ασφαλείας.

Η ευόδωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ έρχεται να καθησυχάσει πολυεθνικούς κολοσσούς των δύο Ηπείρων, που, μετά την ακύρωση της συμφωνίας Safe Harbour, ήταν αντιμέτωπες με σειρά δεσμευτικών κανόνων και περιορισμών για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Οι πρώτες αναταράξεις είχαν δημιουργηθεί ελάχιστες μόνο εβδομάδες μετά από την ακύρωση του προηγούμενου θεσμικού πλαισίου, με την απόφαση να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, κυρίως, για της αμερικανικές πολυεθνικές της τεχνολογίας (Facebook, Google), που δραστηριοποιούνται επί ευρωπαϊκού εδάφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ