Νέα

Τέσσερις δράσεις για τη διασύνδεση της έρευνας με τη βιομηχανία

ideanew1

Την έμπρακτη διασύνδεση της έρευνας και καινοτομίας με την εγχώρια βιομηχανία επιδιώκει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας τέσσερις πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση συνεργειών σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Οι πρωτοβουλίες αφορούν τον πρωτογενή τομέα, την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, τη μεταποίηση τροφίμων και ποτών και τους συνεργατικούς σχηματισούς (Clusters).

Έμφαση δίνεται στους τομείς του βαμβακιού και του ενδύματος, της μεταποίησης τροφίμων και ποτών, και στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίαςΣυγκεκριμένα, προωθείται η μελέτη και υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου διασύνδεσης μέσω συνεργατικού σχήματος στον κλάδο του βαμβακιού. Επιπλέον, με στόχο τη «ζεύξη» έρευνας και βιομηχανίας, προωθείται η μελέτη και υλοποίηση έργου δικτύωσης και συνεργατικών σχημάτων στον χώρο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Εξάλλου, επιδίωξη είναι η ενίσχυση των δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας, και η διασύνδεσή τους με τη βιομηχανία, στον τομέα της μεταποίησης τροφίμων και ποτών. Τέλος, έμφαση δίνεται σε θέματα δικτύωσης και συνεργατικών σχηματισμών (Clusters) στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.

Τα παραπάνω προέκυψαν από τη χθεσινή συνάντηση εργασίας του αναπληρωτή υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, κ.  Κώστα Φωτάκη και της υφυπουργού Βιομηχανίας, κυρίας Θεοδώρα Τζάκρη. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν οι βάσεις της συνεργασίας των δύο Υπουργείων στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας, και ειδικότερα στο ζήτημα της διασύνδεσής τους με τη Βιομηχανία.

Ο αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει στο κέντρο της πολιτικής της την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημιουργία του νέου Εθνικού Ταμείου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΤΕΚ) μέσα από το οποίο θα ενισχύεται και η διασύνδεση με τη Βιομηχανία. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στόχος είναι η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας από την αγορά, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη δημιουργίας συνεργατικών σχηματισμών για τη διασύνδεση της έρευνας και της βιομηχανίας.

Ταμείο Έρευνας και Καινοτομίας
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η κυβέρνηση, δια στόματος του κ. Φωτάκη, έκανε λόγο για την ενεργοποίηση ενός τρίτου πυλώνα χρηματοδότησης της έρευνας στην Ελλάδα, πέραν των ερευνητικών δράσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος ‘Horizon 2020’ και των διαρθρωτικών ταμείων, όπως το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για ένα Ταμείο, που στόχος είναι να λειτουργεί με βάση ένα μείγμα δημόσιων και ιδιωτικών πόρων, αξιοποιώντας τόσο κεφάλαια από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων όσο και –κυρίως- από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το Ταμείο θα έχει ως κύριο στόχο τη στήριξη των ερευνητών (capacity building) και των ερευνητικών προγραμμάτων που συνδέονται με την επιστημονική περιέργεια, και αναμένεται να ξεκινήσει το διάστημα 2016-2017.

Το νέο ΕΣΠΑ
Η υφυπουργός Βιομηχανίας σημείωσε ότι μέσω του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ του νέου ΕΣΠΑ δίνεται έμφαση στη χρηματοδότηση των συνεργατικών σχηματισμών. Η κυρία Τζάκρη έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της ελληνικής βιομηχανίας και γενικότερα της μεταποίησης, με βαρύτητα –όπως είπε- στις «αλυσίδες αξίας», στους τομείς του βαμβακιού και του ενδύματος, της μεταποίησης τροφίμων και ποτών και στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ