Νέα

Σε “θέση μάχης” για το ψηφιακό μέρισμα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι - Στα €309 εκατ. η τιμή εκκίνησης

telecom

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ή το αργότερο στις αρχές Οκτωβρίου, θα πρέπει να αναμένεται ο διαγωνισμός για το ψηφιακό μέρισμα, με τιμή εκκίνησης τα €309 εκατ. Το δρόμο για τη διαγωνιστική διαδικασία, στην οποία εκτιμάται ότι θα δώσουν το “παρών” οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, άνοιξε την Παρασκευή η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), με τη δημοσιοποίηση του τεύχους προκήρυξης. Πρόκειται για τη διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση του “ψηφιακού μερίσματος”, ήτοι για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων, που θα μείνουν “ελεύθερες” από τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και θα δοθούν - στους παρόχους, μέσω του διαγωνισμού - για την ανάπτυξη δικτύων επόμενης γενιάς (4G, LTE).



Στο τεύχος της προκήρυξης για τη χορήγηση - μέσω δημοπρασίας - των δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές των 800 και 2600Mhz, ως τιμή εκκίνησης ορίζονται τα €309 εκατ. Η σχετική με τις συχνότητες στα 800MΗz διαδικασία (σ.σ. αυτές που θα μείνουν “ελεύθερες” μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση), αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2014.
Ο σχετικός διαγωνισμός “ακουμπά” και τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, με τον ΟΤΕ να έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία. Ήδη, στη δημόσια διαβούλευση για το ψηφιακό μέρισμα συμμετείχε σχεδόν το σύνολο των “παικτών” της τηλεπικοινωνιακής αγοράς (ΟΤΕ-Cosmote, Vodafone, Wind Ελλάς, Forthnet).

Η διαδικασία
Σύμφωνα με το τεύχος προκήρυξης, η διαδικασία αφορά την απονομή συνολικά 24 τμημάτων ραδιοσυχνοτήτων. Συγκεκριμένα θα εκχωρηθούν έξι τμήματα ραδιοσυχνοτήτων εύρους ζώνης 2x5MHz στις ζώνες συχνοτήτων 791 - 821 και 932 - 862 Mhz. Η τιμή εκκίνησης για κάθε τμήμα είναι €51,5 εκατ., άρα το ελάχιστο συνολικό τίμημα είναι τα €309 εκατ. Η δημοπρασία αφορά την εκχώρηση δικαιωμάτων χρήσης για 14 τμήματα ραδιοσυχνοτήτων εύρους ζώνης 2x5MHz στις ζώνες 2500 - 2570MHz και 2620 - 2690MΗz. Η τιμή εκκίνησης για κάθε τμήμα είναι στα €4,7 εκατ., συνεπώς - εάν δοθούν όλα - τα συνολικά έσοδα θα είναι της τάξης των €28,2 εκατ. Τέλος, πρόκειται να εκχωρηθούν και 4 τμήματα εύρους ζώνης 10MΗz στη ζώνη συχνοτήτων 2575 - 2615Mhz με την τιμή εκκίνησης στα €1,3 εκατ. ανά τμήμα, με τα συνολικά έσοδα να υπολογίζονται ακόμη και σε €5,2 εκατ.



Ως προς την καταβολή του τιμήματος, το κείμενο της διαβούλευσης αναφέρει ότι το 30% θα καταβληθεί τοις μετρητοίς εντός δέκα ημερών από την Απόφαση της ΕΕΤΤ, με την οποία ανακηρύσσονται υπερθεματιστές και το 70% του μέχρι τις 28-2-2015. Εναλλακτικά, το 30% καταβάλλεται τοις μετρητοίς εντός δέκα ημερών από την Απόφαση, το 40% μέχρι τις 28-2-2015 και το υπολειπόμενο 30% σε τρεις ετήσιες δόσεις, προσαυξημένες με το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου δωδεκάμηνης διάρκειας προσαυξημένο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, που ισχύει κατά το χρόνο της καταβολής, με ημερομηνία πρώτης καταβολής την 28η Φεβρουαρίου 2016.

Χρονοδιάγραμμα
Επί της διαδικασίας, οι φάκελοι με τις αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να κατατεθούν στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ η ανακοίνωση του οριστικού καταλόγου των συμμετεχόντων στη δημοπρασία προβλέπεται να γίνει στις 25 Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 16 Οκτωβρίου, σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα, που έχει τεθεί στο σχετικό τεύχος δημοπράτησης.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ