Νέα

Στην "καρδιά" της βιομηχανικής πολιτικής της Ε.Ε. το Horizon 2020 - Επιστολή José Manuel Barroso ενόψει της Συνόδου του Συμβουλίου

horizon2020_s



Τις επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία μέσω του νέου προγράμματος Horizon 2020, αναδεικνύει σε κορωνίδα των προτεραιοτήτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Επιτροπής, José Manuel Barroso. Με επιστολή του προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενόψει της Συνόδου του Μαρτίου (20 και 21 τρέχοντος μηνός) ο επικεφαλής της Επιτροπής τοποθετεί το Horizon 2020 στην “καρδιά” της βιομηχανικής πολιτικής της Ε.Ε. Ο κ. Barroso, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, αφού σημειώνει πως η “βαριά” ατζέντα της Συνόδου του Μαρτίου (κυρίως λόγω των γεγονότων της Ουκρανίας) καθιστά ασφυκτικό το πρόγραμμα, ζητά εμμέσως από τους συνομιλητές του να προετοιμαστούν για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Ένα εξ αυτών είναι και η βιομηχανική πολιτική.



“Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε ως προς τη σημασία που έχει η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για τη στήριξη της βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Μεταξύ των πολλών παραγόντων που καθορίζουν το περιβάλλον αυτό, περιλαμβάνονται, αφενός, ο τρόπος με τον οποίον οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών εντείνουν τη συνεργασία τους και, αφετέρου, οι επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία”, τονίζει ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Ο ίδιος, στην επιστολή του προς τα μέλη του Συμβουλίου, υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα “Ορίζοντας 2020” θα συμβάλει σημαντικά κατά τα επόμενα έτη στην προώθηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας. “Μέσω των αποφάσεων μας, έχουμε δεσμευθεί να αυξήσουμε το διαθέσιμο προϋπολογισμό και θα έχουμε πλέον σημαντικά κονδύλια, ώστε να δώσουμε ώθηση στην ευρωπαϊκή έρευνα και να ενισχυθεί η ικανότητά μας να καινοτομούμε και να διαθέτουμε με επιτυχία στην αγορά νέα προϊόντα και υπηρεσίες” .

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη διάρκεια της Συνόδου, αναμένεται να υπογραμμίσει τη σημασία μιας ισχυρής και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής βιομηχανικής, βάσης ως κινητήριας δύναμης της οικονομικής ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης. Θα τονίσει δε ορισμένα από τα κύρια ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπισθούν, όπως το κόστος της ενέργειας στη βιομηχανική παραγωγή, η αναντιστοιχία των δεξιοτήτων, η ανάπτυξη των υποδομών, τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, η έξυπνη εξειδίκευση και οι βασικές τεχνολογίες γενικής εφαρμογής (ΚΕΤ). 

Υπηρεσίες
Η κατάσταση στον τομέα των υπηρεσιών περιλαμβάνεται, επίσης, στην ατζέντα της Συνόδου. “Ένα από τα πλεονεκτήματα της Ευρώπης, το οποίο απορρέει άμεσα από τους τρόπους με τους οποίους έχουν μάθει οι εταιρείες μας να αξιοποιούν την εσωτερική μας αγορά, είναι η ικανότητά τους να συμμετέχουν σε παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, στο πλαίσιο των οποίων μπορούμε να μεγιστοποιούμε την προστιθέμενη αξία των παραδοσιακών μεταποιητικών δυνατοτήτων σε συνδυασμό με υπηρεσίες όπως οι υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων και οι υπηρεσίες υλικοτεχνικής υποστήριξης”, αναφέρει στην ίδια επιστολή ο επικεφαλής της Επιτροπής. Θέματα, όπως η ανταγωνιστικότητα, θα έχουν, επίσης, εξέχουσα θέση στη συζήτηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ