Σε επιχειρηματικότητα και καινοτομία η “μερίδα του λέοντος” από το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 - Διπλασιάζονται οι πόροι για την τεχνολογία

Νέα

10 Δεκεμβρίου 2013Τη μερίδα του λέοντος, που μεταφράζεται σε κονδύλια €3,8 δις και ποσοστό 25% του συνολικού προϋπολογισμού, θα απορροφήσει το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία” του νέου ΕΣΠΑ. Μέσω του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε τεχνολογίες πληροφορικής, τα logistics, στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας, στον τουρισμό, στον αγροδιατροφικό τομέα, τη φαρμακευτική βιομηχανία (γενόσημα και βιοτεχνολογία), το περιβάλλον, καθώς και της δημιουργικής βιομηχανίας (ελληνικό design). 

Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από την πρόταση που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νέα προγραμματική περίοδο, οι δαπάνες για την τεχνολογία, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, διπλασιάζονται από το 4% στο 8% για την περίοδο 2014 - 2020.  

Συνολικά το νέο ΕΣΠΑ, συνολικού προϋπολογισμού €15 δις (€9,6 δις συν τα περιφερειακά προγράμματα ύψους €5,4 δις), σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη χθεσινή παρουσίαση που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, θα αρθρωθεί σε τέσσερα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα. Όπως σημείωσε ο υπουργός, στόχος για το 2020 είναι το νέο ΕΣΠΑ να συμβάλει στη δημιουργία 640.000 νέων θέσεων απασχόλησης και στην εισροή επενδύσεων ύψους €112 δις (το ποσό αφορά το σύνολο των δράσεων που θα αναπτυχθούν πέραν του ΕΣΠΑ), όπως προβλέπει έκθεση της McKinsey, που ήταν μία από τις εκθέσεις μαζί με τις αντίστοιχες του ΙΟΒΕ και του ΚΕΠΕ βάσει των οποίων σχεδιάστηκε η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ. 

Μεταφορές
Εκτός από το πρόγραμμα “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”, το δεύτερο μεγαλύτερο κονδύλι αφορά το επιχειρησιακό πρόγραμμα “Περιβάλλον/Μεταφορές” με €3,7 δις ή το 24% του συνολικού προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ. Με το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτηθεί η ολοκλήρωση του διευρωπαϊκού οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου μέχρι το 2020, καθώς επίσης και εκκρεμή έργα, όπως η επέκταση του μετρό της Αθήνας, η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, αεροδρόμια, λιμάνια και επενδύσεις στη διαχείριση αποβλήτων.  

Εκπαίδευση
Αυξημένα θα είναι τα κονδύλια στο πρόγραμμα “Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Απασχόληση”, όπου θα διατεθούν €2 δις (13% του συνολικού προϋπολογισμού) σε δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την εργασία, την έκδοση κουπονιών για ανέργους, την άσκηση - μαθητεία. Συνολικά, το σχετικό τμήμα των δαπανών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού ταμείου είναι αυξημένο σε σχέση με το τρέχον ΕΣΠΑ, από το 26% στο 31%. Η κυβέρνηση έχει λάβει απόφαση για εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση των δράσεων για την απασχόληση, ώστε να διατεθούν περί τα €1,9 δις την τριετία 2014 - 2016.  

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση
Το τέταρτο επιχειρησιακό πρόγραμμα αφορά τη μεταρρύθμιση του δημοσίου με προϋπολογισμό €400 εκατ. και περιλαμβάνει δράσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, χρηματοδότηση μελετών για την οργάνωση της διοίκησης του Δημοσίου, αναδιοργάνωση δομών και λειτουργίας, ψηφιοποίησης δικαστηρίων, δράσεις διαχείρισης του μεταναστευτικού, μελέτες για την αλλαγή μοντέλου στις υπηρεσίες υγείας, κ.ά.  

Ο λόγος στις Περιφέρειες
Η μεγάλη αλλαγή της νέας προγραμματικής περιόδου σχετίζεται με τον ενισχυμένο ρόλο των Περιφερειών, που, μέσω 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων, θα διαχειριστούν €5,4 δις ή το 35% του συνολικού προϋπολογισμού του νέου ΕΣΠΑ, από 22% του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Το σύστημα διαχείρισης κονδυλίων στις περιφέρειες απλοποιείται και κάθε περιφέρεια θα έχει το δικό της πρόγραμμα, όχι μόνο με δράσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, αλλά συνολικά και του Αγροτικού Ταμείου (το 1/3 των κονδυλίων), κ.ά. Σε επίπεδο περιφερειών τα περισσότερα χρήματα θα πάρει (εκτίμηση δημόσιας δαπάνης) η περιφέρεια Αττικής με €1,4 δις, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (€1,0876 δις), η Ανατολική Μακεδονία - Θράκη (€528,7 εκατ.), η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (€489,5 εκατ.), η Κρήτη (€452 εκατ.), η Θεσσαλία (€447,8 εκατ.), κλπ.  

Χρονοδιαγράμματα
Ο σχεδιασμός, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, αποτελεί την ελληνική πρόταση, η οποία κατατέθηκε επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την οποία αναμένεται απάντηση έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου θα κατατεθούν τα επιχειρησιακά προγράμματα, ενώ ο στόχος είναι το 1ο εξάμηνο να υπάρξει οριστική έγκριση του προγράμματος.

Νατάσα Φραγκούλη

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ