Διπλασιασμός, από 4% σε 8%, των πόρων του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 για έρευνα και καινοτομία - €69 εκατ. για επενδύσεις σε ΤΠΕ, μέσω των 4 funds του Jeremie

Νέα

14 Νοεμβρίου 2013Το διπλασιασμό των διαθέσιμων πόρων, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2014 - 2020, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους τομείς έρευνας και καινοτομίας, από 4% στο 8%, προωθεί η κυβέρνηση. Αναγορεύοντας την τεχνολογική καινοτομία σε βασικό πυρήνα της στρατηγικής για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης, επιδιώκει μέσα από την νέα Προγραμματική Περίοδο, την απλοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο θεσμό των Venture Capital και των Private Equity Funds. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε στενή επαφή με τους εκπροσώπους των Venture Capitals, αλλά και άλλων φορέων της επιχειρηματικότητας για το σχεδιασμό της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014 - 2020.

Στο μεταξύ, όπως αποσαφήνισε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ήδη στην αγορά είναι διαθέσιμα - και πρέπει να απορροφηθούν έως το 2015 - κεφάλαια της τάξης των €69 εκατ., μέσω των τεσσάρων funds, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος Jeremie (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) και υποστηρίζουν τη χρηματοδότηση εταιρειών του κλάδου πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών. Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Ανάπτυξης κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της ημερίδας με θέμα "Greek ICT Innovation: A prime investment opportunity", που διεξήχθη χθες στην Αθήνα, με αντικείμενο ακριβώς την αποτύπωση της μέχρι σήμερα εμπειρίας από τα venture capitals, που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΠ "Ψηφιακή Σύγκλιση" του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Jeremie. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, από το συνολικό ποσό των €69 εκατ., τα €48 εκατ. συνεισέφερε το Jeremie Holding Fund για τη σύσταση των Κεφαλαίων, ενώ άλλα €21 εκατ. εισέφεραν ιδιώτες επενδυτές. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα ανέφερε χθες ο κ. Χατζηδάκης, η μέχρι σήμερα εμπειρία από τη λειτουργία των τεσσάρων Venture Capitals είναι τόσο θετική, ώστε πρόθεση του Υπουργείου είναι να λειτουργήσουν τα funds, ως ενδιάμεσος κρίκος προώθησης των προγραμμάτων για τη νεανική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών. 

Το πρόγραμμα Jeremie
Θυμίζουμε ότι τα τέσσερα funds του JEREMIE, που έχουν δημιουργηθεί και επικεντρώνονται στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών είναι τα εξής: Odyssey Venture Partners, PJ Tech Catalyst Fund του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Open Fund II και Elikonos Jeremie Fund (First Athens). 

Το Jeremie (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την υποστήριξη των πολύ μικρών έως και μεσαίων επιχειρήσεων (φυσικά περιλαμβάνονται οι startups εδώ) και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2007 - 2013. Το Jeremie δεν δίνει επιδότηση με την κλασσική μορφή (π.χ. 40% ή 50% επί του προϋπολογισμού της επένδυσης), αλλά επιδότηση στο επιτόκιο τραπεζικού δανείου. 

Νατάσα Φραγκούλη 

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ