Ένωση Ελληνικών Τραπεζών: Σύσταση για ασφαλείς συναλλαγές μέσω e-banking

Νέα

31 Οκτωβρίου 2013Τις παθογένειες, οι οποίες συνοδεύουν την περαιτέρω διείσδυση της ηλεκτρονικής τραπεζικής στην Ελλάδα, επιχειρεί να “θεραπεύσει” η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ). Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση και οι τράπεζες - μέλη της, εξέδωσαν συστάσεις προς τους πελάτες των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για ασφαλείς συναλλαγές μέσω διαδικτύου. Αφορμή για την έκδοση της σύστασης έδωσε το γεγονός ότι οι πελάτες τραπεζών εξακολουθούν να δέχονται παραπλανητικά μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, πρακτική που, ειδικά το τελευταίο διάστημα, βρίσκεται σε έξαρση. 

Αναλυτικά, παράλληλα με τα μέτρα ασφαλείας, που οι ίδιες οι τράπεζες λαμβάνουν, υπενθυμίζονται και συστήνονται προς όλους - τους πελάτες της Ηλεκτρονικής Τραπεζικής τα εξής:

  • Να μην αποκαλύπτουν ποτέ και σε κανέναν - τους προσωπικούς τους κωδικούς. Σε περίπτωση που υποπτεύονται διαρροή του κωδικού πρόσβασής τους, να επικοινωνούν άμεσα με την Τράπεζα τους.
  • Να αγνοούν “ύποπτα” e-mail, με τα οποία τους ζητούνται προσωπικά τους στοιχεία (αριθμός λογαριασμού, μυστικοί προσωπικοί κωδικοί, ονοματεπώνυμο, κ.α.) ή περιέχουν συνδέσμους (links) σε “άγνωστες” ιστοσελίδες. 

Στο ίδιο κείμενο των συστάσεων, η ΕΕΤ διευκρινίζει ότι οι τράπεζες - μέλη της δεν πρόκειται για κανένα λόγο να ζητήσουν τα προσωπικά στοιχεία των πελατών μέσω e-mail ή τηλεφώνου. Για το λόγο αυτό ζητούν από τους πελάτες, που κάνουν χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής, να διαγράφουν τα e-mail αυτά ως πλαστά και να αγνοούν τις αντίστοιχες πιθανές τηλεφωνικές κλήσεις. 

Ασφαλής σύνδεση
Η ΕΕΤ ζητά από τους χρήστες υπηρεσιών e-banking να βεβαιώνονται πάντα ότι βρίσκονται στη σωστή διεύθυνση της τράπεζάς τους. 

“Μην συνδεθείτε ποτέ με την ιστοσελίδα της τράπεζaς σας μέσω εξωτερικού συνδέσμου (link), που σας παρέχει κάποιος τρίτος και ιδιαίτερα μέσω e-mail. Βεβαιωθείτε ότι στην ιστοσελίδα Ηλεκτρονικής Τραπεζικής της Τράπεζάς σας εμφανίζεται το εικονίδιο με το “λουκέτο”, μέσω του οποίου μπορείτε ανοίγοντας το με διπλό κλικ, να επιβεβαιώσετε ότι βρίσκεστε στο ασφαλές περιβάλλον της Τράπεζάς σας”, σημειώνεται στο κείμενο των συστάσεων προς τους καταναλωτές. 

Τέλος, οι ελληνικές τράπεζες συνιστούν στους χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών τους, να ρυθμίζουν το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή και το πρόγραμμα antivirus που χρησιμοποιούν, ώστε να ενημερώνονται αυτόματα. 

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021