Ευρωπαϊκό μανιφέστο για την προώθηση των startups στην Ε.Ε.

Νέα

25 Οκτωβρίου 2013Στη σύνταξη ενός ευρωπαϊκού μανιφέστο για την προώθηση των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ε.Ε., “Startup Europe Manifesto”, προχώρησαν τα μέλη του Startup Leaders Club. Πρόκειται για μία κίνηση, που ως στόχο έχει να παρακινήσει τους νέους Ευρωπαίους και τα ηγετικά στελέχη να συνειδητοποιήσουν το δυναμικό μιας επιχειρηματικής σταδιοδρομίας με όχημα τις νέες τεχνολογίες. Το Startup Leaders Club έχει συγκεντρώσει τους κόλπους του κορυφαίους επιχειρηματίες της Ευρώπης στον κλάδο της τεχνολογίας και σημαντικά μέλη του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος των startups, μεταξύ των οποίων οι δημιουργοί των Skype, Spotify και του Angry Birds.

“Όταν σκεπτόμαστε την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα, το μυαλό μας πηγαίνει στην Silicon Valley, στις Ηνωμένες Πολιτείες, - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί οι νέοι Ευρωπαίοι να εμπνέονται από τους εγχώριους επιχειρηματίες, έτσι ώστε οι λαμπρές ιδέες τους να ξεκινούν από την Ευρώπη και να παραμένουν σ’ αυτήν”,
εξηγεί η Κομισιόν, αναφερόμενη στη φιλόδοξη πρωτοβουλία.

“Κάθε χρόνο, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις δημιουργούν τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ συνολικά κατά το πρώτο έτος της δραστηριότητάς τους - ένα τέτοιο επίπεδο δυναμισμού που επιθυμούσαμε να το αποκτήσουμε και στην Ε.Ε.”, αναφέρει σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συνάντηση με Herman Van Rompuy
Μάλιστα, τα μέλη του Startup Leaders Club έκαναν κοινωνό του “Startup Europe Manifesto” τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, ενώ το όλο θέμα αποτέλεσε αντικείμενο στρογγυλής τραπέζης με συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας και άλλους ηγέτες κρατών - μελών της Ε.Ε.

Το “Startup Europe Manifesto” στοχεύει στη βελτίωση του κλίματος για καινοτομία και ανάπτυξη και στη συγγραφή του συμμετείχαν εννέα μέλη του Startup Leaders Club, με πιο γνωστούς τον Ντάνιελ Εκ του Spotify και τον Νίκλας Ζένστρομ (δημιουργό του Skype).

Το μανιφέστο περιλαμβάνει 22 προτάσεις προς την Κομισιόν, τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. και τις ευρωπαϊκές εταιρείες με πιο σημαντικές τις εξής:

Οι εταιρείες και τα κράτη - μέλη θα πρέπει να ενθαρρύνουν φοιτητές να ξεκινούν επιχειρήσεις πριν την αποφοίτηση.
Τα κράτη - μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να μετατρέψουν την Ευρώπη στην περιοχή, που θα είναι το ευκολότερο μέρος του κόστους για κάποιον με υψηλές δεξιότητες να ξεκινήσει μία επιχείρηση και να εργαστεί, προωθώντας μία πανευρωπαϊκή Startup Visa.
Οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αγοράζουν περισσότερα από μικρές επιχειρήσεις.
Να ζητηθεί από την Κομισιόν η απαίτηση από τους παρόχους υπηρεσιών δεδομένων να αποθηκεύουν πληροφορίες σε κάθε χώρα.
Να ζητηθεί από τα κράτη - μέλη να υπάρχει ένας Chief Digital Officer σε κάθε χώρα της Ε.Ε. 

Οι επικεφαλής
Τα μέλη του Startup Europe Leaders Club αποτελούν την ζωντανή απόδειξη ότι η διαδικτυακή επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι μια άκρως επωφελής επαγγελματική σταδιοδρομία. Οι επικεφαλής της πρωτοβουλίας είναι οι:

Zaryn Denzel, ιδρυτής της Tuenti, του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου.
Daniel Ek και Martin Lorentzon - ιδρυτές της διαδικτυακής υπηρεσίας μετάδοσης μουσικής μέσω συνεχούς ροής (streaming) Spotify.
Kaj Hed - Πρόεδρος της Rovio (Angry Birds).
Lars Hinrichs - ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της HackFwd, μιας εταιρείας επενδύσεων αρχικής ώθησης.
Joanna Shields, Διευθύνουσα σύμβουλος και πρόεδρος της Tech City Investment Organisation.
Reshma Sohoni - Εταίρος της SeedCamp, καταλύτη για την επόμενη γενιά επιχειρηματιών της Ευρώπης.
Boris Veldhuijzen van Zanten, συνιδρυτής της The Next Web.
Niklas Zennström, συνιδρυτής των Skype, Kazaa, Joltid και των Joost και Atomico. 

Νατάσα Φραγκούλη

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ