Πρόστιμα μέχρι και €100 εκατ. σε εταιρείες που παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα - Προς πλήρη αναθεώρηση του σχετικού θεσμικού πλαισίου κινείται η Ε.Ε.

Νέα

23 Οκτωβρίου 2013Επιπρόσθετα μέτρα, μεταξύ των οποίων, υψηλά πρόστιμα μέχρι και €100 εκατ., επιχειρεί να θεσμοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με στόχο να ενισχύσει το “δίχτυ” προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Τα δε αναμενόμενα οφέλη από την ενίσχυση των μέτρων προστασίας των προσωπικών δεδομένων εκτιμάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε €2,3 δις σε ετήσια βάση.  

Το πρώτο βήμα, που φέρνει πιο κοντά την Ευρώπη στην πλήρη αναθεώρηση του καθεστώτος προστασίας προσωπικών δεδομένων, έγινε με την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συγκεκριμένα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψηφοφορία έρχεται να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Κομισιόν επί των σχεδίων, που αποτελούν την πρώτη αναθεώρηση των Κανόνων προστασίας δεδομένων από το 1995. Το σχέδιο, που υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές, προβλέπει, μεταξύ άλλων, σημαντικά πρόστιμα, που φτάνουν τα €100 εκατ., για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, εγγυήσεις για τη μεταφορά δεδομένων σε τρίτες χώρες, καθώς και το "δικαίωμα στη διαγραφή" δεδομένων από τους πολίτες που το επιθυμούν.  

Να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου προέβη σε περισσότερες από 3.000 τροπολογίες στο αρχικό σχέδιο, όπως η αύξηση του προστίμου στο 5% του ετήσιου παγκόσμιου κύκλου εργασιών ή 100 εκατ. Η δε αρχική νομοθετική της πρόταση, την οποία δημοσιοποίησε η Κομισιόν στις αρχές του 2012, εισηγείτο κυρώσεις μέχρι και 2% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών για τις εταιρείες που παραβιάζουν τους σχετικούς κανόνες.  

Ελληνική πρόταση
Στο σχετικό νομοθετικό κείμενο συμπεριλαμβάνεται, μετά από πρόταση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κ. Δημήτρη Δρούτσα, ειδικός όρος για προστασία ατόμων που καταγγέλλουν παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων (whistleblowing). Η πρόταση έγινε με αφορμή το σκάνδαλο PRISM και τις αποκαλύψεις από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, των συστηματικών παρακολουθήσεων από αμερικανικές υπηρεσίες. Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το νομοθετικό πακέτο με σημαντικές πλειοψηφίες και παράλληλα έδωσαν το "πράσινο φως" στους δύο εισηγητές (Δημήτρη Δρούτσα και Γιαν Άλμπρεχτ/Πράσινοι, Γερμανία) να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ολοκλήρωση της συμφωνίας. "Στόχος μας πάντοτε ήταν να ολοκληρώσουμε τη νομοθετική διαδικασία μέχρι το τέλος αυτής της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", δήλωσε ο κ. Δρούτσας, σε σχετική συνέντευξη τύπου των δύο ευρωβουλευτών, στο Στρασβούργο.  

Αρχικές προτάσεις
Οι αρχικές προτάσεις της Κομισιόν, οι οποίες υποβλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2012, έρχονται στη μορφή ενός δεσμευτικού Κανονισμού για την προστασία προσωπικών δεδομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και μίας οδηγίας, που αφορά αποκλειστικά την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τις δικαστικές, εισαγγελικές και άλλες αρμόδιες αρχές για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων. Ο κ. Δρούτσας είναι εισηγητής της έκθεσης του Κοινοβουλίου για την Οδηγία και “σκιώδης” εισηγητής των Σοσιαλιστών στην έκθεση για τον Κανονισμό. Κατατέθηκαν συνολικά πάνω από 3.000 τροπολογίες για το σχέδιο του Κανονισμού και γύρω στις 700 για το σχέδιο της Οδηγίας. Μετά από μήνες εντατικής εργασίας, οι εισηγητές κατέληξαν σε σειρά συμβιβαστικών τροπολογιών οι οποίες και υπερψηφίστηκαν χθες από τους συναδέλφους τους στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ.  

Νατάσα Φραγκούλη

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ