FTTH Council Europe: Εκφράζει ικανοποίηση γιατί το έργο της οπτικής ίνας επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη της ελληνικής κυβέρνησης

Νέα

22 Οκτωβρίου 2013Τη στήριξή του στο φιλόδοξο, αλλά και πολύπαθο, έργο της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, εκφράζει το FTTH (Fiber-to-the-home) Council για την Ευρώπη. Με δηλώσεις του, ο γενικός διευθυντής του FTTH Council Europe, κ. Harwig Tauber, δήλωσε χθες την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το έργο, που θα φέρει την οπτική ίνα σε περίπου 1,2 εκατ. ελληνικά νοικοκυριά, επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη της ελληνικής κυβέρνησης. 

“Μετά από τις πρόσφατες επίσημες ανακοινώσεις εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, το συμβούλιο  FTTH (Fiber-to-the-home) για την Ευρώπη, πληροφορείται επίσημα και με μεγάλη ευχαρίστηση ότι  επανέρχεται στην ημερησία διάταξη του ελληνικού κράτους η δημιουργία υποδομών ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών”, σχολιάζει σε σχετική ανακοίνωση, εκ μέρους του FTTH Council Europe, ο κ. Tauber. Ο ίδιος επισημαίνει ότι, μέσω του έργου, “θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση  πολιτών και επιχειρήσεων σε μελλοντικά δίκτυα επικοινωνίας, τα οποία  μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία και να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω ανάπτυξη”.  

Με τη χθεσινή του παρέμβαση, το FTTH Council Europe εκφράζει, ταυτόχρονα, την ελπίδα του ότι όλα τα νέα σχέδια “θα επικεντρωθούν εξ ολοκλήρου στις λύσεις που παρέχονται από το FTTH, αποφεύγοντας ανεπαρκείς και περιορισμένες ενδιάμεσες λύσεις που βασίζονται στον  χαλκό”. Ο γενικός διευθυντής του FTTH Council Europe υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό “κάθε δίκτυο, που δημιουργείται και αναπτύσσεται με δημόσιο χρήμα, να μην είναι δυνατόν να ξεπεραστεί από μελλοντικές εξελίξεις στην τεχνολογία και επομένως, να μπορεί να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις πρόσβασης μέσω της τεχνολογίας των οπτικών ινών”.  

Το ιστορικό
Το έργο της ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στα ελληνικά νοικοκυριά, που έχει ανακοινωθεί ήδη από το 2007, μέχρι στιγμής βρίσκεται ακόμη στη φάση του σχεδιασμού. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά στο πρόσφατο παρελθόν, το έργο θα γίνει με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) και ο προϋπολογισμός θα πλησιάσει το €1 δις, ενώ στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Το έργο, εκτός από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα αφορά σε περισσότερες από 25 περιοχές της περιφέρειας.  

Η ανάπτυξη του δικτύου έχει προκαλέσει, κατά καιρούς το έντονο ενδιαφέρον, πληθώρας πολυεθνικών επιχειρήσεων του ευρύτερου κλάδου των τηλεπικοινωνιών και της τεχνολογίας. Ιδιαίτερο σχετικό ενδιαφέρον έχει επιδείξει η κινεζική ΖΤΕ, η οποία φέρεται να ενδιαφέρεται να αναλάβει εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του δικτύου των οπτικών ινών. Μάλιστα, αποδέκτης του σχετικού ενδιαφέροντος έχει γίνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΖΤΕ, κ. Hou WeiGui. 

Tο FTTH Council της Ευρώπης
Το FTTH Council της Ευρώπης αποτελεί έναν οργανισμό με αποστολή την επιτάχυνση της ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών υψηλών ταχυτήτων σε καταναλωτές και επιχειρήσεις. Η προώθηση της εν λόγω τεχνολογίας θεωρείται καταλυτικός παράγοντας στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο, θα συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος και θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα.

Με γνώμονα τη βεβαιότητα πως το Fiber-to-the-home αποτελεί το κλειδί για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος, το FTTH Council Ευρώπης απαρτίζεται από εκατόν τριάντα και πλέον εταιρείες - μέλη, συμπεριλαμβάνοντας κορυφαία ονόματα στον τομέα των Τηλεπικοινωνιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021