Το δορυφορικό ίντερνετ γεφυρώνει το ψηφιακό χάσμα στην Ε.Ε. - Νέα υπηρεσία εγκαινιάζει η Κομισιόν

Νέα

18 Οκτωβρίου 2013Το ψηφιακό χάσμα, με “όχημα” το δορυφορικό ίντερνετ, επιχειρεί να γεφυρώσει η Ε.Ε., κάνοντας πράξη το σύνθημα “Κάθε Ευρωπαίος και ψηφιακή σύνδεση”. Το δρόμο για εξασφάλιση βασικής ευρυζωνικής σύνδεσης σε όλα τα νοικοκυριά της Ε.Ε. ανοίγει το δορυφορικό ίντερνετ, καθώς, πλέον, ανάλογες συνδέσεις διατίθενται και στα 28 κράτη μέλη. Στην πράξη κάθε Ευρωπαίος, περιλαμβανομένων και των 3 εκατομμυρίων ατόμων, που δεν καλύπτονται ήδη από σταθερά ή κινητά ευρυζωνικά δίκτυα, μπορεί πλέον να έχει βασική ευρυζωνική σύνδεση, εφόσον σε όλη την Ε.Ε. είναι διαθέσιμες δορυφορικές υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν την - κατά 100% - ευρυζωνική κάλυψη προς όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αποδεικνύει το γεγονός ότι σήμερα:

- η διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικότητας (ADSL, VDSL, καλωδιακή, οπτικών ινών, χαλκού) φθάνει το 96,1%,
- η διείσδυση της κινητής ευρυζωνικότητας (2G, 3G, 4G) διαμορφώνεται στο 99,4% και
- της δορυφορικής στο 100%. 

Συγκεκριμένα, στα τέλη τέλος του 2012, το 99,4% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών είχε πρόσβαση σε βασική σταθερή ή κινητή ευρυζωνική σύνδεση, περιλαμβανομένου και του 96,1% των νοικοκυριών σε αγροτικές περιοχές. Ωστόσο, το υπόλοιπο 0,6% (περίπου 3 εκατ. πολίτες) αφορούσε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε απομονωμένες ή αγροτικές περιοχές, όπου η εγκατάσταση ευρυζωνικής σταθερής ή κινητής σύνδεσης είναι δυσκολότερη και πιο δαπανηρή. Σήμερα υπάρχουν 148 δορυφόροι που παρέχουν υπηρεσίες στους Ευρωπαίους. Τα βασικά συνδρομητικά πακέτα ξεκινούν από €10 το μήνα, τα πακέτα 20Mbps από €25 το μήνα, ενώ η μέση τιμή για τα δορυφορικά πιάτα ξεκινά από €350 (μικρότερη στα προνομιακά πακέτα). 

Νέα υπηρεσία
Προκειμένου να ενημερώσει τους Ευρωπαίους για τις επιλογές της δορυφορικής ευρυζωνικότητας, η Κομισιόν εγκαινίασε χθες το broadbandforall.eu, μια νέα υπηρεσία, που ανέπτυξε Ένωση Ευρωπαϊκών Φορέων Εκμετάλλευσης Δορυφόρων (ESOA), η οποία δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εντοπίζουν τις δυνατότητες, που έχουν για δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση.

"Χάρη στην επιπλέον κάλυψη, που παρέχει το δορυφορικό ευρυζωνικό σύστημα, πετύχαμε το στόχο μας για το 2013, που ήταν η ευρυζωνική σύνδεση για όλους. Είναι μια τεράστια επιτυχία για τους Ευρωπαίους πολίτες”, σχολίασε χθες η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Neelie Kroes, χαιρετίζοντας το μεγάλο αυτό επίτευγμα, που αποτελεί έναν από τους κυριότερους στόχους της “Ψηφιακής Ατζέντας’ για την Ευρώπη. Η Επίτροπος πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. είναι μεν τεχνολογικά ουδέτερη, αλλά η δορυφορική σύνδεση είναι μια καλή επιλογή για όσους ζουν στις πλέον απομονωμένες περιοχές και μάλλον πρόκειται να παραμείνει έτσι. 

Ωστόσο, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι οι βασικές ευρυζωνικές υπηρεσίες δεν είναι αρκετές και ότι χρειάζονται μεγαλύτερες ταχύτητες για μια πραγματικά "Συνδεδεμένη Ήπειρο". Και αυτό, καθώς η πρόσβαση σε αξιόπιστες και φθηνές ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλότερων ταχυτήτων στα 30Mbps και 50 Mbps είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και για τη νέα γενιά ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών (συνδεδεμένη τηλεόραση, ηλεκτρονική υγεία, cloud).  

Δορυφορική ευρυζωνικότητα
Το διαδίκτυο μέσω δορυφόρου είναι μια αμφίδρομη σύνδεση υψηλής ταχύτητας, που επιτυγχάνεται μέσω δορυφόρων επικοινωνίας αντί για επίγεια τηλεφωνική γραμμή ή άλλο επίγειο μέσο. Σήμερα, η δορυφορική ευρυζωνική σύνδεση συγκρίνεται ευρέως με την ευρυζωνική σύνδεση DSL, και τα βασικά συνδρομητικά πακέτα ξεκινούν από €10 το μήνα. Παρ’ όλο που τα δίκτυα ινών και καλωδίου προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες, δεν είναι διαθέσιμα για όλους τους χρήστες, όπως η δορυφορική σύνδεση σήμερα. Για το λόγο αυτό, η δορυφορική σύνδεση είναι ιδιαίτερα ελκυστική για απομονωμένες περιοχές με μικρή ή και καθόλου κάλυψη μέσω σταθερού ή κινητού δικτύου.© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ