“Κάντε την Αθήνα «Μέκκα» της υψηλής τεχνολογίας”, τόνισε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Google, Eric Schmidt

Νέα

11 Οκτωβρίου 2013Παραίνεση προς την Ελλάδα να άρει όλα τα εμπόδια προς την επιχειρηματική δραστηριότητα, εξαλείφοντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη, απηύθυνε χθες από την Αθήνα, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google, Eric Schmidt. Ο κ. Schmidt, μιλώντας σε ένα πολυπληθέστατο ακροατήριο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και ειδικότερα η Αθήνα, είναι εφικτό να εξελιχθεί σε "Μέκκα" της υψηλής τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα αποτελούν μονόδρομο για την έξοδο από την οικονομική κρίση. 

Κατά την ομιλία του με θέμα “Η Τεχνολογία ως έναυσμα για την ανάπτυξη”, ο κ. Schmidt εξήγησε ότι απαιτείται ένα σταθερό επενδυτικό πλαίσιο, επειδή, όπως είπε, “οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν ότι σε μερικά χρόνια η κυβερνητική πολιτική δεν θα έχει αλλάξει”. Παράλληλα, πρόσθεσε, πρέπει να δοθούν κίνητρα, όπως φορολογικά, για την τόνωση της επιχειρηματικότητας: “Δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας οι κυβερνήσεις, αλλά οι επιχειρήσεις” τόνισε και υπογράμμισε ότι “χρειάζονται νόμοι που να προωθούν την επιχειρηματικότητα” ανέφερε κατά την ομιλία του. 

Νωρίτερα, χθες το κορυφαίο στέλεχος της παγκόσμιας αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών, σε συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, εξήρε τις δυνατότητες που υπάρχουν στη χώρα μας όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. Άλλωστε, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας είναι ένας από τους λόγους που ωθούν τον αμερικανικό κολοσσό να διερευνά το ενδεχόμενο δημιουργίας στην Αθήνα ενός “Google Campus” (ενός χώρου υποδοχής νεοφυών επιχειρήσεων). 

“Τα κακά νέα είναι πίσω”
Στη διάρκεια της ομιλίας του και αναφερόμενος στην οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο ισχυρός άντρας της Google σχολίασε: “Τα κακά νέα για την Ελλάδα είναι πίσω, τα καλά έρχονται”. Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google έδωσε μεγάλο βάρος στην ανάγκη δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, καθώς θεωρεί ως “καλύτερη συνταγή να έχουμε περισσότερους επιχειρηματίες, που θα κάνουν νέες δουλειές σε κάθε κλίμακα”. Ο ίδιος παρότρυνε τους επίδοξους επιχειρηματίες να αναλάβουν ρίσκα, τους προέτρεψε στην εξωστρέφεια, σημειώνοντας ότι: “Εάν δεν εκτεθείς στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, δεν γίνεται. Η παγκοσμιοποίηση και ο ανταγωνισμός θα συνεχιστούν”. 

Εστιάζοντας ειδικότερα στο θέμα της υψηλής τεχνολογίας, συνέδεσε την ανάγκη για τη νέα οικονομία της καινοτομίας με την παρακαταθήκη της μεγάλης ιστορίας της Ελλάδας, της ωριμότητας της κουλτούρας και της σοφίας, επικαλούμενος μάλιστα και τον Αρχιμήδη. “Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από τη δύναμη αυτής της χώρας. Δεν μπορώ να καταλάβω τι περνάτε” σημείωσε, όμως τόνισε ότι η συγκυρία δίνει μία ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές, η οποία δεν θα έρθει ξανά. “Είναι ευκαιρία να βρείτε νέες αλήθειες”, σχολίασε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και τόνισε ότι μέρος της λύσης του προβλήματος θα είναι η κατανόηση του ρόλου της καινοτομίας και του Διαδικτύου, συστατικά που θεωρεί ως τη μόνη διέξοδο για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Νατάσα Φραγκούλη

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ