Διπλή επενδυτική ατζέντα για την ελληνική αγορά χαράσσει η ZTE, 400 - 600 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσει ο κινεζικός όμιλος

Νέα

11 Οκτωβρίου 2013Ως ψήφος εμπιστοσύνης στην εγχώρια οικονομία εκλαμβάνεται η διπλή επενδυτική πρωτοβουλία του κολοσσού της ZTE για τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου (logistics center) και κέντρου επισκευών και επιστροφής (repair and return) στην Ελλάδα. Το “δίδυμο” των επενδύσεων αναμένεται να δημιουργήσει - σε πρώτο στάδιο - 400 νέες θέσεις εργασίας, με προοπτική αυτές να φθάσουν σταδιακά τις 600. Επί της επενδυτικής ατζέντας της ZTE για την Ελλάδα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο πρόεδρος της ΖΤΕ, κ. Hou WeiGui, σε συνάντηση που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές και οι δύο επενδύσεις του κινεζικού ομίλου, που ανήκει στους κορυφαίους παρόχους τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, διαχείρισης δικτύου και συσκευών κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, θα εισέλθουν σε φάση λειτουργίας εντός του 1ου εξαμήνου του 2014 και χωροθετούνται στην περιοχή της Αττικής. Η εγκατάσταση του διαμετακομιστικού κέντρου έρχεται σε συνέχεια σχετικής συμφωνίας, η οποία υπεγράφη κατά το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα τον περασμένο Μάιο και αποτελεί το επόμενο βήμα του σχετικού memorandum of understanding (MOU), που έχει υπογραφεί, ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στη βάση της συμφωνίας, η ZTE θα μεταφέρει από το Ρότερνταμ το κέντρο logistics της στον Πειραιά, κίνηση που θα μεταφραστεί για τον κινέζικο όμιλο σε μείωση του κύκλου μεταφοράς των εμπορευμάτων κατά περίπου ενάμιση μήνα, με ανάλογες οικονομικές ωφέλειες.

Αναζήτηση χώρων
Εξίσου σημαντικό θεωρείται και το επισκευαστικό κέντρο, το οποίο αρχικά θα καλύπτει την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, ενώ σταδιακά στόχος είναι η εμβέλειά του να επεκταθεί. Μάλιστα, το συγκεκριμένο επισκευαστικό κέντρο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα λάβει τέτοια μορφή, ώστε προοπτικά να μπορεί να μετατραπεί και σε γραμμή παραγωγής για τα προϊόντα της ΖΤΕ, εξέλιξη που - εφόσον υλοποιηθεί - θα οδηγήσει την παραγωγή προϊόντων του κινεζικού ομίλου, made in Greece.

Όσον αφορά την πορεία υλοποίησης των δύο δράσεων, τα στελέχη της ΖΤΕ, αυτή την περίοδο, βρίσκονται στο στάδιο της αναζήτησης των κατάλληλων χώρων, που θα στεγάσουν τις δύο επενδύσεις. Εξ αυτών η μία, το διαμετακομιστικό κέντρο, αναμένεται να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, ενώ η άλλη, το επισκευαστικό κέντρο, όπου θα στεγαστούν και τα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Ευρύτερο ενδιαφέρον
Το ενδιαφέρον της ZTE για την ελληνική αγορά δεν φαίνεται, πάντως, να εξαντλείται στις δύο προαναφερθείσες επενδύσεις, καθώς, η κινεζική πλευρά φαίνεται να γνωστοποίησε στο Μέγαρο Μαξίμου το ενδιαφέρον εμπλοκής της σε έργα τηλεπικοινωνιακών υποδομών, που προωθούνται από την ελληνική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον της ΖΤΕ φαίνεται να επεκτείνεται και στο έργο του Σύζευξις ΙΙ, καθώς και στις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία εθνικού δικτύου οπτικών ινών (FTTH), αλλά και στο έργο για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές (rural broadband).

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του κινεζικού ομίλου για την Ελλάδα κατέχει κομβικό ρόλο στα πλάνα της ZTE, μίας εταιρείας που διαθέτει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες.  

Νατάσα Φραγκούλη

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2013

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2020

ΤΕΥΧΟΣ

18

Έρευνα για την παγκόσμια αγορά ΤΠΕ 2020/ 2021