Νέα

Έργο 2,1 δις ευρώ για οπτικές ίνες στην Ελλάδα

fibre_optics_s

Τη στρατηγική ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα μέχρι το 2015 μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, κύριος Γιώργος Αλογοσκούφης και Μεταφορών και Επικοινωνιών, κύριος Κωστής Χατζηδάκης. Το έργο αποτελεί επένδυση ύψους 2,1 δις ευρώ και από αυτό αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερα από 2 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τουλάχιστον 50 πόλεις στην περιφέρεια.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κύριο Κωστή Χατζηδάκη, “το έργο είναι πολύ σημαντικό για την καθημερινότητα μας και για την ανάπτυξη της χώρας. Δημιουργούμε ένα Δίκτυο Οπτικών Ινών ανοιχτής πρόσβασης σε όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών και ψηφιακών υπηρεσιών. Ένα δίκτυο “open access”. Σε κάθε χρήστη θα φτάνει μία οπτική ίνα που θα του δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνει υψηλές ταχύτητες πρόσβασης τουλάχιστον 100 Mbps - πρόκειται για ένα γιγαντιαίο άλμα σε σχέση με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, με παράλληλη εξασφάλιση της δυνατότητας εύκολης και άμεσης αναβάθμισής του ανάλογα με τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Επιλέγουμε το Μοντέλο του Παρόχου Υποδομής για την κατασκευή, συντήρηση και διάθεση της παθητικής υποδομής, δηλαδή σκοτεινής ίνας (dark fiber) στους παρόχους επικοινωνίας. Παραχωρούμε την εκμετάλλευση του δικτύου στον Πάροχο Υποδομής για χρονικό διάστημα 30 ετών με στόχο την αποπληρωμή της επένδυσής του. Εξασφαλίζουμε την ολοκλήρωση της κατασκευής του δικτύου 7 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών”.

Ο κύριος Χατζηδάκης έδωσε την υπόσχεση ότι η πολιτεία θα προχωρήσει σε οικονομικές ενισχύσεις, νομοθετικές και ρυθμιστικές παρεμβάσεις και σε καθορισμό τεχνικών απαιτήσεων και προδιαγραφών. Σε σχέση με τα δύο τελευταία βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα καλύψει νομοθετικά και ρυθμιστικά θέματα για την ομαλή υλοποίηση και διευκόλυνση της ανάπτυξης του δικτύου οπτικών ινών. Μερικά από τα στοιχεία που θα περιλαμβάνει το Ρυθμιστικό Πλαίσιο, είναι τα δικαιώματα διέλευσης για νέες και υφιστάμενες υποδομές, οι απαιτήσεις ανάπτυξης των νέων υποδομών, η ανάπτυξη δικτύων με εναέριες καλωδιώσεις, ρυθμίσεις πρόσβασης σε ιδιωτικά κτίρια, κοινόχρηστους χώρους κ.λπ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κύριος Γιώργος Αλογοσκούφης, επεσήμανε ότι “πρόκειται για ένα δίκτυο ανοικτής πρόσβασης. Θα καλυφθεί με οπτική ίνα αυξημένων απαιτήσεων, που θα καλύπτει ταχύτητες τουλάχιστον 100 mbps για κάθε χρήστη. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει μέσω της εφαρμογής του Νόμου για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, με τρόπο που να διασφαλίζει απολύτως τους όρους του ανταγωνισμού. Για κάθε υποέργο - γιατί θα υπάρχουν τρία μεγάλα υποέργα - θα ιδρυθεί Εταιρία Ειδικού Σκοπού και η διάρκεια της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα είναι τριάντα χρόνια. Το κράτος θα καλύψει τέλη διαθεσιμότητας που θα αντιστοιχούν σε ποσοστό της συνολικής επένδυσης, ενώ η αναλογία κρατικής - ιδιωτικής συμμετοχής θα καθοριστεί μετά από διαβούλευση που θα κάνουμε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να τηρούνται όλοι οι όροι του ανταγωνισμού. Υπάρχει δυνατότητα προνομιακού δανεισμού για τους εμπλεκομένους μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, γιατί είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2.1 δις ευρώ. Για την ταχύτερη ανάπτυξη του δικτύου, το έργο θα χωριστεί σε τρεις γεωγραφικές περιοχές που θα αντιστοιχούν σε τρία έργα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Πηγή εσόδων θα είναι τα τέλη διάθεσης και χρήσης του παθητικού εξοπλισμού από τους παρόχους επικοινωνίας και από τους παρόχους περιεχομένου. Θα υπάρξει δυνατότητα κρατικής ενίσχυσης των τελικών χρηστών, δηλαδή κίνητρα, για την κάλυψη του κόστους της κάθετης καλωδιοποίησης μέσω του ΕΣΠΑ - ένα μέρος του έργου θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Καταλαβαίνετε ότι ο ρόλος του κράτους είναι σημαντικός, αλλά είναι σημαντικός και ο ρόλος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Ο ρόλος του κράτους θα αφορά σε κάποιες οικονομικές ενισχύσεις, όπως είπα, σε κάποιο τέλος διαθεσιμότητας και σε κάποια κίνητρα για τους τελικούς χρήστες, καθώς και στο να θέσει το νομοθετικό και το ρυθμιστικό πλαίσιο και να καθορίσει τις τεχνικές απαιτήσεις και τις προδιαγραφές.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη πρωτοβουλία. Θα αλλάξει η εικόνα της χώρας μας όσον αφορά τις ψηφιακές δυνατότητες που έχουμε και θα αλλάξει και η καθημερινή ζωή των πολιτών με αυτό το έργο. Να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Κωστή Χατζηδάκη γιατί πρόκειται για δική του πρωτοβουλία και πρωτοβουλία του Υπουργείου του. Όπως και να ευχαριστήσω τους Γραμματείς, το Γενικό Γραμματέα Επικοινωνιών, τον Ειδικό Γραμματέα Ψηφιακής Στρατηγικής και τον Ειδικό Γραμματέα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Μέχρι το τέλος του 2008 αναμένεται να είναι έτοιμος ο φάκελος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία θα διαπραγματευθούμε σε σχέση με τη συμβατότητα, με το Κοινοτικό Δίκαιο και τις ενισχύσεις από το ΕΣΠΑ, να προχωρήσει επίσης η Δημόσια Διαβούλευση για το Φάκελο και να ακολουθήσει η έγκριση του Έργου από Διυπουργική Επιτροπή των ΣΔΙΤ. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 θα προετοιμαστούν οι απαραίτητες διαδικασίες για το Διαγωνισμό ανάθεσης Συμβούλου ΣΔΙΤ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και με τη Γραμματεία των ΣΔΙΤ. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2009 θα προκηρυχθεί ο Διεθνής Διαγωνισμός για το Έργο, ώστε αμέσως μετά το τέλος των διαδικασιών επιλογής να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή του Δικτύου Οπτικών Ινών. ”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ