Νέα

Το ελληνικό gaming και οι εταιρείες δημιουργικών εφαρμογών κάνουν νέα βήματα εξωστρέφειας

gaming

Περαιτέρω βήματα εξωστρέφειας κάνουν αυτήν την περίοδο οι ελληνικές εταιρείες gaming και δημιουργικών εφαρμογών, μέλη του gi-Cluster, το οποίο ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια με την υποστήριξη του Corallia. Ήδη σήμερα, περισσότερα από 20 νέα προϊόντα, made in Greece, από τους δύο κλάδους βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης και αναμένεται να λειτουργήσουν ως μέσον για το άνοιγμα νέων αγορών εκτός συνόρων. Επιπλέον, το gi-Cluster φαίνεται ότι, ήδη, έχει προσελκύσει το διεθνές ενδιαφέρον, καθώς επενδυτικό fund προσανατολίζεται να τοποθετηθεί επενδυτικά στον ελληνικό συνεργατικό σχηματισμό.

Περισσότερα από 20 προϊόντα, made in Greece, από τους δύο κλάδους βρίσκονται σήμερα σε στάδιο ανάπτυξηςΤα παραπάνω γνωστοποίησαν, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι των ελληνικών επιχειρήσεων Ψυχαγωγικών και Δημιουργικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (Gaming and Creative Technologies & Applications cluster), μέλη του gi-Cluster. Όπως τόνισαν, ήδη, τα μέλη του cluster “τρέχουν”, σε ετήσια βάση, επενδύσεις άνω των €10 εκατ. σε Έρευνα & Ανάπτυξη, καταγράφοντας σημαντικά αποτελέσματα, που αποκαλύπτουν τη δυναμική της δημιουργικής οικονομίας στην Ελλάδα. Η δε συσπείρωση των δημιουργικών δυνάμεων, που επιτεύχθηκε, εκτιμάται ότι έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την άνθιση της δημιουργικής οικονομίας στην Ελλάδα, με σκοπό τη βελτίωση της θέσης της χώρας στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας.

Ενδεικτική της δυναμικής του κλάδου είναι η συνεχής διεύρυνση του οικοσυστήματος του gi-Cluster, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση του αριθμού των μελών κατά 317% μέσα σε 3 χρόνια, αριθμώντας σήμερα 50 μέλη, με πάνω από 80% εξαγωγική δραστηριότητα. Απασχολώντας περισσότερους από 6.000 ταλαντούχους επαγγελματίες, τα μέλη του gi-Cluster έχουν πρόσβαση σε μία διεθνή αγορά άνω των 630 εκατ. πελατών σε 190 χώρες του κόσμου.

“Θεωρώ ότι η δημιουργική οικονομία, και ειδικά οι τομείς των νέων ψηφιακών μέσων και λογισμικού στους οποίους εστιάζουμε, αποτελεί έναν κλάδο με διεθνή απήχηση, ικανό να προσελκύσει ταλέντο και επενδύσεις, να διασυνδέσει δημιουργούς και επιχειρηματίες και να αποτελέσει βασικό παράγοντα επιτυχίας στη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού μοντέλου στην Ελλάδα”, ανέφερε χθες ο co-founder και Chief Development and Operations Officer του Corallia και μέλος του συντονιστικού συμβουλίου του gi-Cluster, κ. Νίκος Βογιατζής.

Νέα σχέδια
Οι προτεραιότητες για το μέλλον, έτσι όπως έχουν σχεδιαστεί και πρόκειται να υλοποιηθούν για την επόμενη πενταετία, αφορούν στην αξιοποίηση του “clustering effect” και του οφέλους που, παραδοσιακά, εμφανίζεται στους κόλπους συναφών οικοσυστημάτων. Στόχος να υλοποιηθούν παρεμβάσεις, όπως είναι η ανάπτυξη υποδομών ευρείας κλίμακας, η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, η υποβοήθηση υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων καθώς και δράσεις διεθνοποίησης και εξωστρέφειας. Τέλος, πρωτεύουσα σημασία δίνεται και στη διασύνδεση επιμέρους δημιουργικών κλάδων της οικονομίας με στόχο την ανάπτυξη τουριστικών εφαρμογών και τεχνολογιών, την ψηφιοποίηση πολιτιστικού περιεχομένου και τη δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών εκπαιδευτικού και ενημερωτικού χαρακτήρα.

Στις άμεσες δράσεις περιλαμβάνεται η λειτουργία ενός incubator για την “επώαση” νέων εταιρειών, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν, αρχικά, πέντε επιχειρήσεις με 25 εργαζόμενους συνολικά.

Το gi-Cluster
To gi-Cluster συστάθηκε στις αρχές του 2012, με την υποστήριξη του Corallia ως φορέα αρωγού (cluster facilitator), έχοντας ως αποστολή του τη δημιουργία ενός παγκοσμίου κλάσης, πλήρως λειτουργικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος καινοτομίας, που στοχεύει στην παραγωγή νέων τεχνολογιών και ανταγωνιστικών προϊόντων. Στο gi-Cluster συμμετέχουν μεγάλες επιχειρήσεις, όπως η Ιntralot, αλλά και μικρότερες εταιρείες, ακαδημαϊκοί φορείς, ερευνητικά ινστιτούτα και άλλοι φορείς καινοτομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ