Νέα

Πιο στενά θα παρακολουθεί η Ευρώπη την ψηφιακή πρόοδο των κρατών-μελών

technolo728

Υπό στενή παρακολούθηση θέτει η Ευρώπη την επίτευξη των ψηφιακών στόχων, που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της Ψηφιακής Δεκαετίας της Ε.Ε., με ορίζοντα το 2023. Η επίτευξη των κοινών στόχων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρώπης έως το 2030 τοποθετείται στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ένωσης, η οποία λαμβάνει πρόσθετα μέτρα για την επίτευξή τους.

 

Ξεκινά ο πρώτος κύκλος παρακολούθησης για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος πολιτικής 2030 Ψηφιακή Δεκαετία της Ε.ΕΓια πρώτη φορά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή έχουν θέσει συγκεκριμένους στόχους σε τέσσερις βασικούς τομείς: των ψηφιακών δεξιοτήτων, των υποδομών - συμπεριλαμβανομένης της συνδεσιμότητας, της ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων και των online δημόσιων υπηρεσιών. Οι στόχοι αυτοί συνοδεύονται από κυκλική διαδικασία συνεργασίας, η οποία άρχισε χθες, με σκοπό τον απολογισμό της προόδου και τον καθορισμό οροσήμων, ώστε να επιτευχθούν έως το 2030.

 

Αρχής γενομένης από χθες και μέχρι το 2030, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ε.Ε. και την Επιτροπή, θα διαμορφώσουν τις ψηφιακές πολιτικές τους για την επίτευξη στόχων σε 4 τομείς, ώστε:

- Να βελτιώσουν τις βασικές και προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες των πολιτών,

- να βελτιώσουν την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το cloud από τις επιχειρήσεις της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των μικρών επιχειρήσεων,

- να προωθήσουν περαιτέρω τις υποδομές συνδεσιμότητας, υπολογιστικής και δεδομένων της Ε.Ε. και

- να καταστήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και τη διοίκηση διαθέσιμες online.

 

Ομάδα εμπειρογνωμόνων

Η πορεία υλοποίησης των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας θα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ετήσια έκθεση προόδου. Μια νέα ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου, το Συμβούλιο για την Ψηφιακή Δεκαετία, θα ενισχύσει επίσης τη συνεργασία μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών-μελών σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού.

 

Θα δημιουργηθεί ένα νέο φόρουμ με σκοπό τη συμμετοχή διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών και τη συζήτηση των απόψεων της.

 

Παρακολούθηση της προόδου

Κατά τους προσεχείς μήνες, η Επιτροπή, από κοινού με τα κράτη-μέλη, θα αναπτύξει βασικούς δείκτες επιδόσεων (ΒΔΕ), που θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της προόδου ως προς την επίτευξη των επιμέρους στόχων, στο πλαίσιο του ετήσιου δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI).

 

Με τη σειρά τους, τα κράτη-μέλη θα καταρτίσουν τους εθνικούς στρατηγικούς χάρτες πορείας τους εντός 9 μηνών από σήμερα, όπου θα περιγράφουν τις πολιτικές, τα μέτρα και τις δράσεις που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν, σε εθνικό επίπεδο, για την επίτευξη των σκοπών και των στόχων του προγράμματος.

 

Από τον Ιούνιο του 2023, η Επιτροπή θα δημοσιεύει την ετήσια έκθεση προόδου της, την κατάσταση της Ψηφιακής Δεκαετίας, με την οποία θα παρέχει επικαιροποίηση, αξιολόγηση και σύσταση σχετικά με την πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων και των σκοπών.

 

Τον Οκτώβριο, τα κράτη-μέλη θα υποβάλουν τους πρώτους εθνικούς στρατηγικούς χάρτες πορείας τους, σχετικά με τους οποίους η Επιτροπή θα έχει δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή υποστήριξης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ