Νέα

Αυτόνομη και αξιόπιστη πρόσβαση στο διάστημα διεκδικεί η Ευρώπη

spacetech

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των στόχων του διαστημικού προγράμματος για την περίοδο 2021-2027 έκανε η Ε.Ε. Το βήμα αυτό σχετίζεται με την υπογραφή νέας σύμβασης για τις υπηρεσίες εκτόξευσης δορυφόρων Sentinel του Copernicus με την εταιρεία Arianespace.

 

Νέα υπηρεσία καλύτερης πρόσβασης και αξιοποίησης των δεδομένων των δορυφόρων του προγράμματος CopernicusΜεταξύ 2023 και 2026, η Arianespace θα πραγματοποιήσει έξι εκτοξεύσεις Vega-C για το Copernicus, το πρόγραμμα γεωσκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η υπογραφή της σύμβασης αποτελεί ορόσημο στην προσπάθεια της Ένωσης να ενισχύσει την τεχνολογική κυριαρχία της και να διασφαλίσει την αυτόνομη, αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική πρόσβαση στο διάστημα.

 

Ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση και ακόμη καλύτερη αξιοποίηση των δεδομένων των δορυφόρων του προγράμματος “Copernicus” θέλει να πετύχει η Ευρώπη με την προμήθεια νέας υπηρεσίας πρόσβασης στα δεδομένα του Copernicus, για την οποία υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και μιας κοινοπραξίας υπό την ηγεσία της T-Systems International.

 

Η υπηρεσία αυτή θα παρέχει στους χρήστες άμεση πρόσβαση σε εξαιρετικά μεγάλους όγκους (petabytes) ψηφιακών δεδομένων γεωσκόπησης από τη συστοιχία δορυφόρων Sentinel του Copernicus. Η νέα αυτή υπηρεσία πρόσβασης σε δεδομένα θα δώσει τη δυνατότητα στο Copernicus να εξυπηρετεί καλύτερα τους χρήστες του με διάφορες δωρεάν υπηρεσίες δεδομένων σχετικά με νέες και παλαιότερες εικόνες των δορυφόρων Sentinel.

 

Η νέα υπηρεσία θα καταστεί πλήρως λειτουργική τον Ιούλιο του 2023, μετά από μια περίοδο σταδιακής εφαρμογής, που αντιστοιχεί στη σταδιακή κατάργηση της τρέχουσας υπηρεσίας διανομής δεδομένων, αφήνοντας χρόνο στους χρήστες να μετακινηθούν και να εξοικειωθούν με τις διεπαφές της νέας υπηρεσίας.

 

Στόχοι

Με τη νέα υπηρεσία θα καταστεί δυνατή η εύκολη ανακάλυψη, απεικόνιση, τηλεφόρτωση και ανάλυση τεράστιων όγκων δεδομένων. Επίσης, οι χρήστες θα επωφελούνται από ένα σύνολο εργαλείων επεξεργασίας δεδομένων, που θα διατίθενται για την εξαγωγή των πληροφοριών που χρειάζονται για την άσκηση των δημόσιων, ιδιωτικών ή εμπορικών δραστηριοτήτων τους.

 

Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να παρέχουν νέες υπηρεσίες χρησιμοποιώντας τους πόρους και τις διεπαφές που διατίθενται από αυτή τη νέα υπηρεσία, εμπλουτίζοντας έτσι τον χώρο δεδομένων του Copernicus με μια ευρύτερη προσφορά υπηρεσιών.

 

Το διαστημικό πρόγραμμα της Ε.Ε.

Το Copernicus παράγει petabytes δεδομένων και πληροφοριών σε ετήσια βάση από τη συστοιχία Sentinel και τις υπηρεσίες περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Νέα δεδομένα παρέχουν επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του πλανήτη Γη, ενώ το βάθος των αρχείων δεδομένων του Copernicus παρέχει τη δυνατότητα πολύτιμων αναλύσεων τάσεων σε χρονικό βάθος πολλών ετών.

 

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διαδίδεται στους χρήστες το πλήρες φάσμα δεδομένων και πληροφοριών του Copernicus. Καθώς τα αρχεία δεδομένων αυξάνονται, καθίσταται πιο βολικό και αποτελεσματικό να μην τηλεφορτώνονται πλέον τα δεδομένα, αλλά να αναλύονται εκεί όπου αποθηκεύονται αρχικά.

 

Οι τεχνολογίες cloud επιτρέπουν αυτήν την προσαρμοστικότητα, που παρέχει στους χρήστες ευρύ φάσμα επιλογών, ώστε να αποκομίσουν τα οφέλη των δεδομένων που παράγονται από το Copernicus: αναζήτηση, απεικόνιση και περαιτέρω επεξεργασία των δεδομένων μέσω πλήρως συντηρούμενου περιβάλλοντος λογισμικού, με παράλληλη δυνατότητα τηλεφόρτωσης των δεδομένων στην υπολογιστική υποδομή του εκάστοτε χρήστη.

 

“Οι προκλήσεις, που αντιμετωπίζουν η κοινωνία και η οικονομία μας, απαιτούν την εύκολη προσβασιμότητα υψηλότερων όγκων ποιοτικών δεδομένων για άμεση ανάλυση. Το Copernicus έχει καθιερωθεί ως ο μεγαλύτερος πάροχος δεδομένων και πληροφοριών γεωσκόπησης, απαραίτητων για την εφαρμογή τεκμηριωμένων δημόσιων πολιτικών σε πολλούς βασικούς τομείς”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ