Νέα

Στην Ελλάδα ο ένας από τους έξι νέους κόμβους της Ε.Ε. κατά της παραπληροφόρησης

europe_flags

Στην Ελλάδα θα έχει την έδρα του ο ένας από τους έξι νέους κόμβους της Ε.Ε., οι οποίοι θα εγκατασταθούν πανευρωπαϊκά. Ο ένας από τους νέους κόμβους, που ανακοίνωσε η Ε.Ε., είναι το Μεσογειακό Παρατηρητήριο MedDMO (Mediterranean Digital Media Observatory), το οποίο θα καλύπτει την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα.

 

Ε.Ε.: Έρχονται έξι νέοι ευρωπαϊκοί κόμβοι κατά της παραπληροφόρησηςΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τη δημιουργία έξι νέων κόμβων κατά της παραπληροφόρησης, καλύπτοντας πλέον όλες τις χώρες της Ε.Ε. Οι νέοι κόμβοι θα τεθούν σε λειτουργία από τις αρχές του 2023 και θα συμπληρώσουν τους υφιστάμενους οκτώ κόμβους, που λειτουργούν ήδη από το 2021.

 

Οι νέοι κόμβοι θα αποτελέσουν μέρος του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ψηφιακών Μέσων Ενημέρωσης (EDMO), της ανεξάρτητης πλατφόρμας για ελεγκτές γεγονότων, ακαδημαϊκούς ερευνητές και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη.

 

Θα συμβάλλουν στη δημιουργία μιας διεπιστημονικής κοινότητας, ώστε να συγκροτηθεί ένα δίκτυο ικανό να εντοπίζει και να αναλύει εκστρατείες παραπληροφόρησης, να διοργανώνει δραστηριότητες γραμματισμού στα μέσα επικοινωνίας σε εθνικό ή πολυεθνικό επίπεδο, καθώς και άλλες δραστηριότητες που στηρίζουν την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

 

Οι έξι προτάσεις, που επιλέχθηκαν από ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, θα λάβουν χρηματοδότηση από την Ε.Ε. περίπου €8 εκατ. συνολικά, μέσω του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”.

 

Έλεγχος της παραπληροφόρησης

Όπως εξήγησε ο υπεύθυνος του έργου και ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Νίκος Σαρρής, θα οργανωθούν ενέργειες στις τρεις χώρες για τον έλεγχο της παραπληροφόρησης. “Θα προσπαθούμε να βρίσκουμε οργανωμένες καμπάνιες παραπληροφόρησης, να τις αναλύουμε και να ενημερώνουμε τον κόσμο από πού ξεκίνησαν και ποιοι βρίσκονται από πίσω”, σημείωσε.

 

Προσέθεσε, μάλιστα, ότι η Ε.Ε. “θα οργανώσει δραστηριότητες γραμματισμού στα μέσα ενημέρωσης, οι οποίες αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης μεταξύ των πολιτών και των μέσων ενημέρωσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης”.

 

Όλο το υλικό, που θα παράγεται, θα προσφέρεται στο Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο κατά της Παραπληροφόρησης (EDMO), κόμβος του οποίου είναι το MedDMO.

 

Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, θα υπάρχουν και διαθέσιμες σχετικές εφαρμογές, που θα απευθύνονται περισσότερο στους δημοσιογράφους, αλλά και κάποιες ανοιχτές στους πολίτες, που θα μπορούν να παρέχουν πληροφορίες για πηγές στο twitter.

 

“Δεν είναι εφαρμογές που θα παίρνουν απόφαση για σένα, κάτι που δεν το θέλουμε. Αυτό που προσπαθούμε είναι να δίνουμε τα εργαλεία στους επαγγελματίες, κυρίως, αλλά και στους πολίτες, για να μπορούν να ελέγξουν καλύτερα την πληροφορία και να χρησιμοποιήσουν την ίδια τους την κριτική σκέψη, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιοι τι θέλουν να εμπιστευτούν και τι όχι”, τόνισε ο κ. Σαρρής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ