Νέα

“Όχι” στην κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής από τα τέλη του 2015

periagwgi

Αντίθετο στην εισήγηση του Ευρωκοινοβουλίου για κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής σε κλήσεις, sms και Ίντερνετ, μέσω κινητών τηλεφώνων, από τα τέλη του 2015, ήταν το Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε. Το Συμβούλιο, σε μια απόφαση, που προκάλεσε αντιδράσεις από τους Ευρωβουλευτές, φέρνοντας τα δύο Κοινοτικά Όργανα σε σύγκρουση, υιοθέτησε χθες πρόταση για ένα μεικτό σύστημα, ήτοι καμιά επιπλέον χρέωση μέχρι ενός σημείου και από ένα σημείο χρήσης και έπειτα χρεώσεις, οι οποίες ωστόσο - όπως υποστηρίζεται - θα είναι μικρότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα. Το Συμβούλιο, με τη χθεσινή απόφασή του, άφησε ανοιχτό το θέμα της κατάργησης των τελών περιαγωγής από το 2018 και μετά, σημειώνοντας ότι στα μέσα του 2018 θα επανεξεταστεί.

Το Συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών απέρριψε την εισήγηση για κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής - “Ενεργά” έως το 2018 τα τέληΤο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ψηφίσει, από πέρυσι, την κατάργηση των τελών περιαγωγής εντός της Ε.Ε., από το τέλος του 2015, αλλά η νομοθεσία χρειάζεται έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η πρόταση του Συμβουλίου των Υπουργών απεστάλη στο Ευρωκοινοβούλιο, στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης, ενώ την επόμενη εβδομάδα ξεκινά τριμερής διάλογος με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το θέμα.

Να σημειωθεί ότι τόσο ο Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας Günther Oettinger, όσο και ο Αντιπρόεδρος για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά, Andrus Ansip, έχουν απευθύνει έκκληση προς τα κράτη -  μέλη να σταματήσουν να αντιστέκονται στις προσπάθειες για τον τερματισμό των χρεώσεων περιαγωγής.

Η κατάργηση των τελών περιαγωγής βρίσκεται στην “καρδιά” της μεταρρύθμισης της αγοράς Τηλεπικοινωνιών στην Ε.Ε., που αποτελεί προτεραιότητα για την Επιτροπή. Σύμφωνα με Κοινοτικούς αξιωματούχους, η “πτώση των τειχών” της περιαγωγής θα εισφέρει €110 δις ετησίως στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Στην κατάργηση των τελών περιαγωγής είχαν αντιταχθεί πολλές εταιρείες Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε., οι οποίες πίεζαν για μια πιο “χαλαρή” αντιμετώπιση του θέματος.

Πρόσκομμα στο mobile internet
Η Επιτροπή, ήδη υπό την προηγούμενη σύνθεση της, είχε σθεναρά ταχθεί υπέρ της κατάργησης των τελών περιαγωγής, με την τότε αρμόδια Επίτροπο, κυρία Neilly Kroes, να χαρακτηρίζει την περιαγωγή “ανωμαλία στην εσωτερική αγορά” και “οικονομικό παραλογισμό”. Το σκεπτικό ήταν ότι με την περιαγωγή εκατομμύρια επιχειρήσεις επιβαρύνονται με επιπλέον δαπάνες λόγω των χρεώσεων roaming και παράλληλα άλλες εταιρείες, όπως αυτές που δημιουργούν εφαρμογές, χάνουν επίσης έσοδα. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έρευνα της Επιτροπής, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών χάνουν μια αγορά περίπου 300 εκατομμυρίων χρηστών, λόγω των σημερινών στρατηγικών τιμολόγησης. Μάλιστα, με δεδομένη την αύξηση της χρήσης κινητών υπηρεσιών και στο εσωτερικό των χωρών, το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές περιορίζουν τη χρήση στο εξωτερικό είναι ανησυχητικό δείγμα μιας χαμένης ευκαιρίας ανάπτυξης για τη νεοεμφανιζόμενη αγορά των applications.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν καταφανώς ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες, κάνουν πολύ φειδωλή χρήση του mobile internet, αλλά και των υπηρεσιών φωνής, όταν ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους, λόγω του υψηλού κόστους της περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας,

Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε μεταξύ 28.000 πολιτών, το 47% των ερωτηθέντων δεν θα χρησιμοποιούσε ποτέ κινητό διαδίκτυο σε άλλη χώρα της Ε.Ε., ενώ μόνο 1 στους 10 χρήστες θα έστελνε ηλεκτρονικά μηνύματα, με τον ίδιο τρόπο, όπως στη χώρα του. Εξάλλου, περισσότεροι από το ένα τέταρτο των χρηστών απλώς απενεργοποιούν το κινητό τους, όταν ταξιδεύουν στην Ε.Ε., εκατομμύρια χρηστών προτιμούν να στέλνουν μηνύματα (SMS) αντί να πραγματοποιούν κλήσεις, ενώ το 94% των Ευρωπαίων, που ταξιδεύουν έξω από τη χώρα τους περιορίζουν τη χρήση υπηρεσιών, όπως το Facebook, καθώς μόνο 1 στους 20 θα χρησιμοποιούσε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και στη χώρα του.

Μάλιστα, χάρη στις ισχύουσες ρυθμίσεις για την περιαγωγή, που οδήγησαν σε μείωση των τιμών από το 2008, διαπιστώθηκε εκρηκτική αύξηση κατά 1.500% στην περιαγωγή δεδομένων σε όλη την Ε.Ε., από το 2008.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ