Νέα

Περισσότερη τεχνολογία “made in EU” θέλει η Ευρώπη

technolo728

Περισσότερη τεχνολογία “made in EU” θέλει η Ευρώπη, η οποία επιχειρεί αυτήν την περίοδο να αντιμετωπίσει τις στρατηγικές εξαρτήσεις της σε τεχνολογικό επίπεδο. Οι στόχοι αυτοί έχουν περιληφθεί στη νέα ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική, που επικαιροποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Νέα ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική, πιο ανταγωνιστική, βιώσιμη και ικανή να συμβάλει στη ψηφιακή μετάβαση της Ε.Ε.Ένα ισχυρότερο “Made in EU” και για μια ταχύτερη υιοθέτηση τεχνολογιών Βιομηχανίας 4.0, ιδίως από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), όπως και μείωση των εξαρτήσεων της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά κρίσιμες πρώτες ύλες, αλλά και βασικά εξαρτήματα, όπως οι ημιαγωγοί, βρίσκεται στην καρδιά της νέας στρατηγικής της Ένωσης.

 

Η Ε.Ε. επιθυμεί τη στήριξη των κορυφαίων ερευνητικών της ινστιτούτων, επιχειρήσεων και εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης. Οι ευρωβουλευτές θέλουν, μεταξύ άλλων, την παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων σε ετήσια βάση σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα των βιομηχανικών οικοσυστημάτων της Ε.Ε. σχετικά με την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά τις οδούς μετάβασης.

 

Επίσης, το Κοινοβούλιο επιθυμεί τη δημιουργία μιας εργαλειοθήκης μέτρων άμυνας για τη η διαφύλαξη των ισότιμων όρων ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην ενιαία αγορά, η πρόληψη αθέμιτου ανταγωνισμού από ξένες εταιρείες που επιδοτούνται από ξένα κράτη και η προστασία ευρωπαϊκών τομέων και τεχνολογιών.

 

Επιπλέον, στόχος είναι ένα φιλόδοξο επίπεδο επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, δεδομένου ότι ο στόχος του 3 % του ΑΕγχΠ για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα εξακολουθεί να μην έχει γίνει πραγματικότητα στη μεγάλη πλειονότητα των κρατών - μελών.

 

Ψηφιακή μετάβαση

Στο πλαίσιο της νέας βιομηχανικής στρατηγικής, η Ε.Ε. θα πρέπει να επιτρέπει στις εταιρείες να συμβάλουν στους στόχους της για την κλιματική ουδετερότητα - βάσει του χάρτη πορείας της Πράσινης Συμφωνίας.

Ο χάρτης προβλέπει τη στήριξη των εταιρειών, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), κατά τη μετάβαση τους σε μια ψηφιακή και ουδέτερη από άνθρακα οικονομία, καθώς και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας, χωρίς να υπονομεύεται η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.

 

Για να μπορέσει η Πράσινη Συμφωνία να αποτελέσει στρατηγική πραγματικής ανάπτυξης πρέπει να πλαισιωθεί από μια φιλόδοξη βιομηχανική πολιτική. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Επιτροπή να τονώσει την παραγωγή οικονομικά προσιτής και άφθονης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και να εντατικοποιήσει τον συντονισμό του σχεδιασμού και της χρηματοδότησης για τις απαιτούμενες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας, ενέργειας, υδρογόνου, CO2 και θέρμανσης/ψύξης.

 

Ζητούν, επίσης, την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης των μέσων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και να ενισχύσουν βιομηχανικές συμμαχίες, που αναπτύσσουν καινοτόμες ρηξικέλευθες τεχνολογίες απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση.

 

Το βιομηχανικό τοπίο σε αριθμούς

Ο κλάδος της μεταποίησης αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής οικονομίας της Ε.Ε., αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 84,7% της προστιθέμενης βιομηχανικής αξίας στην Ε.Ε. και το 90,3% της απασχόλησης στον τοµέα της βιοµηχανίας το 2019.

 

Το 2019 υπήρχαν 23,2 εκατομμύρια επιχειρήσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία (αριθμός που δεν συμπεριλαμβάνει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα), οι οποίες απασχόλησαν 131,5 εκατομμύρια άτομα. Η μεγάλη πλειοψηφία (99,8%) ήταν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δημιούργησαν περισσότερο από το ήμισυ του ΑΕγχΠ της Ε.Ε.

“Σε συνδυασμό με τις νεοφυείς επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ε.Ε. και αποτελούν κρίσιμη πηγή καινοτομίας. Οι ευρωβουλευτές θέλουν να βελτιωθεί η πρόσβασή τους στη χρηματοδότηση και να μειωθεί ο διοικητικός τους φόρτος”, αναφέρει το Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ