Νέα

Η Ε.Ε. ενισχύει τον προϋπολογισμό του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη”

horizoneurope-2

Στην αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” για το 2021-2022 κατά σχεδόν €562 εκατ. προχωρά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα αυξημένα κονδύλια θα διατεθούν για την ανάπτυξη λύσεων στον πεδίο της ψηφιακής καινοτομίας, της υγείας και του περιβάλλοντος, καθώς και για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος καινοτομίας.

 

Στόχος η στήριξη της ψηφιακής καινοτομίας, καθώς και της καινοτομίας στους τομείς του περιβάλλοντος και της υγείαςΟ προϋπολογισμός του προγράμματος για το 2021 και το 2022 έχει ανέλθει πλέον σε σύνολο σχεδόν €16 δισ.

 

Από το πρόσθετο ποσό των €562 εκατ., €507,1 εκατ. προορίζονται για τις πέντε αποστολές της Ε.Ε., οι οποίες δρομολογήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 και αποσκοπούν στην επίτευξη φιλόδοξων στόχων στους τομείς της υγείας, του κλίματος και του περιβάλλοντος έως το 2030.

 

Στο πλαίσιο αυτό, θα δημοσιευθούν 17 νέες προσκλήσεις οι οποίες θα καλύπτουν την αποστολή “καρκίνος”, την αποστολή “μια ευρωπαϊκή συμφωνία για το έδαφος”, αποστολή για την “προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή” και την αποστολή “αποκατάσταση των ωκεανών και των υδάτων μας έως το 2030”.

 

Σε αυτές θα συμπεριλαμβάνεται κοινή πρόσκληση για τις δύο αυτές τελευταίες αποστολές, καθώς και πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη και των πέντε αποστολών, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής “Πόλεις”.

 

Ο πρώτος γύρος των επικείμενων προσκλήσεων ξεκίνησε στις 12 Μαΐου 2022 και ο δεύτερος θα ξεκινήσει στις 24 Μαΐου 2022.

 

Ουκρανοί ερευνητές

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η τροποποίηση περιλαμβάνει, επίσης, μέτρα για τη στήριξη ερευνητών, οι οποίοι δραστηριοποιούνταν προηγουμένως στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος MSCA4Ukraine, €25 εκατ. θα επιτρέψουν στους εκτοπισμένους ερευνητές να συνεχίσουν το έργο τους σε οργανισμό υποδοχής πανεπιστημιακού ή μη χαρακτήρα στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ή σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”.

 

Επίσης και θα τους στηρίξουν να επανεγκατασταθούν στην Ουκρανία, όταν καταστεί δυνατή η αποκατάσταση της ικανότητας έρευνας και καινοτομίας της χώρας. Εκτιμάται ότι εκατοντάδες ουκρανοί επιστήμονες θα επωφεληθούν, επίσης, από την αύξηση του προϋπολογισμού με ποσό ύψους €1 εκατ. στο επιστημονικό πρόγραμμα “Ανθρώπινα σύνορα” στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “επιστήμονες βοηθούν επιστήμονες”, ως μέρος της ομάδας 1, “Υγεία”, του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη”.

 

Εκτός η Ρωσία

Επιπλέον, στην τροποποίηση ορίζεται ότι οι νομικές οντότητες, που είναι εγκατεστημένες στη Ρωσία, στη Λευκορωσία ή σε εκτός κυβερνητικού ελέγχου περιοχές της Ουκρανίας, δεν είναι επιλέξιμες για να συμμετάσχουν σε δράσεις που τυγχάνουν στήριξης από το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα. Εξαιρέσεις μπορεί να γίνουν δεκτές κατά περίπτωση, σε δεόντως δικαιολογημένες περιπτώσεις.

 

“Αυτές οι επιπλέον επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, θα μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε πολιτικές καίριας σημασίας. Το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” καταδεικνύει, εκτός από το μακρόπνοο όραμα του για τη δημιουργία μιας πιο υγιούς, πιο πράσινης και πιο ψηφιακής Ευρώπης και την αλληλεγγύη της Ευρώπης για τη στήριξη των εκτοπισμένων ερευνητών της Ουκρανίας”, σχολίασε η κυρία κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος για μια Ευρώπη Έτοιμη για την Ψηφιακή Εποχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ