Νέα

Κοινοτικές ενισχύσεις €632 εκατ. σε Ευρωπαίους ερευνητές

peoplewalk

Πώς μπορεί να γίνει ασφαλές το λογισμικό υπολογιστή; Μπορούμε να μεταβούμε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πιο γρήγορα, δημιουργώντας κοινωνικά σημεία ανατροπής; Τι μπορούμε να μάθουμε από τα αστροφυσικά σοκ; Πώς έμοιαζε η διπλωματία στην πρώιμη σύγχρονη νοτιοανατολική Ευρώπη; Και πώς μπορεί η καρδιά να βρει τον ρυθμό στους χτύπους της;

 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας στηρίζει ερευνητές και ερευνήτριες για την εξέταση σημαντικών επιστημονικών ζητημάτωνΟι 313 νικητές του τελευταίου γύρου επιχορηγήσεων εδραίωσης (ERC Consolidator Grants), οι οποίες αποσκοπούν στη στήριξη ερευνητών και ερευνητριών, θα λάβουν περίπου €632 εκατ., για να αντιμετωπίσουν αυτά και άλλα σημαντικά ζητήματα. Η χρηματοδότηση θα υποστηρίξει ερευνητές στο μέσο της καριέρας και θα τους βοηθήσει να ενοποιήσουν τις ομάδες τους και να διεξάγουν πρωτοποριακή έρευνα σε θέματα και με μεθόδους της επιλογής τους.

 

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν, για παράδειγμα, να βρουν τρόπους ενίσχυσης της ασφάλειας του λογισμικού υπολογιστών, να αντλήσουν διδάγματα από την ιστορία της διπλωματίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, να βρουν τρόπους θεραπείας της καρδιακής αρρυθμίας ή πώς να επιταχύνουν τη μετάβαση σε μια κοινωνία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αξιοποιώντας την κοινωνική δυναμική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 

Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ), αυτός ο νέος γύρος επιχορηγήσεων θα δημιουργήσει περίπου 1.900 θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς υποτρόφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό προσωπικό σε 189 εκπαιδευτικά ιδρύματα.

 

Από όλη την Ευρώπη

“Η εξεύρεση νέων λύσεων στους τομείς της ενέργειας, της υγείας ή των ψηφιακών τεχνολογιών είναι δυνατή, μόνο αν μπορέσουμε να προσελκύσουμε και να διατηρήσουμε επιστημονικά ταλέντα”, ανέφερε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κυρία Μαρίγια Γκαμπριέλ.

 

Οι δικαιούχοι επιχορήγησης εκπροσωπούν 42 υπηκοότητες και θα υλοποιήσουν τα έργα τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στα 24 κράτη - μέλη της Ε.Ε. και σε χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη”. Η Γερμανία (με 61 επιχορηγήσεις), η Μεγάλη Βρετανία (με 41) και η Γαλλία (με 29) είναι οι χώρες, που φιλοξενούν τους περισσότερους από τους δικαιούχους ερευνητές.

 

Στο πλαίσιο της τελευταίας αυτής πρόσκλησης, 2.652 αιτούντες και αιτούσες υπέβαλαν προτάσεις και το 12% εξ αυτών θα λάβουν χρηματοδότηση. Οι επιχορηγήσεις απονεμήθηκαν εξίσου σε άντρες και γυναίκες υποψηφίους.

 

“Ακόμη και σε περιόδους κρίσης, σύγκρουσης και ταλαιπωρίας, είναι καθήκον μας να κρατάμε την επιστήμη σε καλό δρόμο και να δώσουμε στα πιο έξυπνα μυαλά μας ελευθερία να εξερευνήσουν τις ιδέες τους. Δεν ξέρουμε σήμερα πώς το έργο τους μπορεί να φέρει επανάσταση αύριο. Γνωρίζουμε, όμως, ότι θα ανοίξουν νέους ορίζοντες, θα ικανοποιήσουν την περιέργεια μας και πιθανότατα θα μας βοηθήσουν να προετοιμαστούμε για απρόβλεπτες μελλοντικές προκλήσεις”, τόνισε η Πρόεδρος του ERC, κυρία Maria Leptin.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ